Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tämän tiedämme nyt: Harkimo jättää kokoomuksen – moni kiistää huhut uuteen liikkeeseen lähtemisestä

Harkimo kertoi erostaan tiedotustilaisuudessa iltapäivällä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan Harkimo kiisti vielä eilen eroaikeensa.

Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Susanna Koski eduskunnan täysistunnossa
Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Susanna Koski eduskunnan täysistunnossa maaliskuussa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Hanna Hanhinen,
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoi tänään iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hän eroaa kokoomuksesta. Hän sanoi kertovansa tulevaisuuden suunnitelmistaan myöhemmin. Yle seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Twitterissä Harkimon eroa huonoksi ratkaisuksi

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan vielä eilen Harkimo vakuutti, ettei ole lähdössä kokoomuksesta. Jokinen ei usko Harkimon eron sekoittavan kokoomusta tai puolueen eduskuntaryhmän sote-kantaa. Hänen mukaansa Harkimolle oli tarjottu vastuullisia tehtäviä, mutta hän ei ollut niistä kiinnostunut.

Harkimo taas itse kommentoi, että päätökset tapahtuvat muualla kuin eduskuntaryhmässä. Hän on pettynyt puoluepolitiikan ja eduskuntaryhmän "autoritääriseen" toimintaan. 

Eduskunnasta kantautui eilen villejä huhuja, joiden mukaan Harkimo ja SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner puuhaavat Suomeen uutta poliittista liikettä.

Hankkeesta kertoi keskiviikkoiltana Helsingin Sanomat. Myös Ylen tietojen mukaan hanke on vireillä.

Mikael Jungner kertoi STT:lle torstaina aamulla, että Suomi ei tarvitse uusia poliittisia puolueita vaan uusia liikkeitä. Hän ei aamulla muutoin kommentoinut mahdollista uutta poliittista liikettä mitenkään. Hän sanoi keskiviikkona Ylelle, että ei kommentoi asiaa ainakaan ennen viikonloppua.

Harry Harkimo on lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa vieraana. Harkimon uran vaiheista voi lukea tästä henkilökuvasta

Moni kiistänyt lähtöhuhut

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kertoi Ylen haastattelussa torstaina, että huhuja poliittisesta liikkeestä on ollut viime päivinä. Hän sanoo, että ei ole itse siinä mukana. Hän toivoo, että puoluetta voitaisiin uudistaa sisältä päin.

– Meillä on ollut kokoomuksen sisällä siipi, jossa keskustellaan enemmän markkinaliberaalin yhteiskunnan luomisesta. Myöskin puolueen sisällä pystytään tällaista näkökulmaa tuomaan sisään enemmän. Uskon, että kannattaa sisällä kehittää mieluummin kuin luoda jotain täysin uutta, Jaskari sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoitti iltapäivällä Twitterissä, että hän ei ole lähtemässä kokoomuksesta mihinkään. Hänen mukaansa politiikka on varmasti muutoksen edessä, mutta pitää asioita ja niiden edistymistä mielenkiintoisempina kuin politiikkaa tekeviä ihmisiä.

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Eero Lehti kertoi avustajansa välityksellä Ylelle, että häntä ei ole pyydetty mukaan, eikä hän ole siitä kiinnostunut.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että myös vihreiden Antero Vartiaa olisi pyydetty liikkeeseen. Hän kommentoi asiaa Twitterissä ja sanoi, ettei kukaan ole pyytänyt häntä mukaan uuteen liikkeeseen tai puolueeseen.

Myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on kommentoinut asiaa Twitterissä. Hän kirjoittaa, että ei ole mukana liikkeessä.

– Porvarileiriä pitää mieluummin koota kuin repiä. Tämä sataa Hakaniemen laariin, hän kirjoittaa.

Takavuosina nuorsuomalaisia luotsannut Risto EJ Penttilä kommentoi iltapäivällä Twitterissä, että ei ole perustamassa uutta puoluetta Hjalliksen tai kenenkään muunkaan kanssa.  

Hallituksen rivit kaventuisivat

Harkimon lähtö kokoomuksesta kaventaisi ohuen enemmistön omaavan hallituksen rivejä entisestään. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kertoi maaliskuussa äänestävänsä soteuudistusta vastaan. 

Tuolloin Harkimo kirjoitti, että hänestä tuntuu vaikealta äänestää soteuudistuksen puolesta. Hän on arvostellut hallituksen soteuudistusta moneen otteeseen. Harkimo kertoi nyt, että ei ole päättänyt kuinka äänestää sote-äänestyksessä. Muutoin hän sanoo ettei aio alkaa oppositiopoliitikoksi. 

Myös kansanedustaja Susanna Koski lukeutuu kokoomuksen sote-kriitikoihin. Hän ei kommentoinut uutta poliittista liikettä Ylelle keskiviikkona millään tavalla. Hän sanoi, että asiaan on mahdotonta ottaa kantaa, koska mitään faktaa ei ole asiasta olemassa vaan kaikki on pelkkää spekulaatiota.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma piti Ylen haastattelussa Elina Lepomäen maaliskuista ulostuloa henkilökohtaisena strategisena vetona, jossa tähtäin on jo seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Hänen mukaansa Lepomäen lisäksi Harkimo ja Susanna Koski ovat pystyneet käyttämään hyväkseen kokoomuksen sisäistä hajanaisuutta ja tekemään irtiottoja puolueen linjasta.

Lue myös:

Analyysi: Harkimon seuraava liike

Puuhaako Hjallis Harkimo uutta puoluetta? Villit huhut kiertävät eduskunnassa

 Unto Hämäläisen kolumni: Kokoomuksessa kysytään nyt "Kenen joukoissa seisot?" 

Suosittelemme