Hyppää sisältöön

Helsingin pörssi jää vielä poikkeustilaan – osa kaupankäynnistä kärsii jatkuvan konesalivahingon takia

Pörssillä on käytössä ainakin tämän päivän ajan varajärjestelmä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin pörssin eilinen viiden tunnin kaupankäynnin keskeytys saa vielä tänään jatkoa.

Pörssi on tosin auennut, mutta toimii varajärjestelmän turvin. Helsingin pörssiä pyörittävä Nasdaq ei ole saanut vielä vaihdettua sammutusjärjestelmän laukeamisesta vahingoittuneita palvelimia uusilla koneilla.

Nasdaqin vuokraamassa konesalissa eilen sattunut vika sammutusjärjestelmässä aiheuttaa sen, että Helsingin pörssissä ei voi käydä normaalisti niin sanottua nopeaa pörssikauppaa. Nopea kauppa hoituu automaattisesti tietokoneiden välillä ilman välittäjiä.

Nasdaqissa uskotaan, että muu kaupankäynti onnistuu vahingoista huolimatta.

– On vaikea arvioida, kun osa nopeasta kaupasta toimii, mutta en osaa sanoa kuinka suuri osa, kertoo pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman.

Husmanin mukaan arviot siitä, että jopa viidennes kaupankäynnistä kärsii vahinkojen takia, on pahasti liioiteltua.

Viiden tunnin keskeytys liian pitkä

Helsingin pörssillä ja muilla Nasdaqin Pohjoismaiden pörsseillä on ollut noin kahdeksan vuotta käytössä sama kaupankäyntijärjestelmä. Kaupankäynti varmennetaan Husmanin mukaan Ruotsin Väsbyn vahingoittuneen konesalin lisäksi aina toisessa konesalissa, ja nyt kaupankäynti toimii yhden konesalin voimin.

Kuinka kauan pörssi toimii vain yhden konesalin varassa, Husman ei pysty kertomaan. Merkittävä osa Väsbyn konesalin koneista meni pilalle sammutusjärjestelmänä toimineiden kaasupanosten laukeamisista. Syytä laukeamisiin ei vielä tiedetä.

Nasdaq on tehnyt alustavan arvion valvoville viranomaisille poikkeuksellisesta kaupankäynnin keskeytyksestä eilen ja ongelmista konesalissa.

Husman myöntää, että viiden tunnin keskeytys on liian pitkä. Hän ei pysty vielä tarkemmin kertomaan miten mahdollisia uusia pitkiä keskeytyksiä voidaan estää.

– Otamme tämän vakavasti ja katsomme tarkkaan, miten jatkossa saamme tällaisessa tilanteessa kaupankäynnin käyntiin nopeammin.

klo 11.17 19.04.2018 Jutussa korjattu tieto ruotsalaisesta konesalista, joka ei ole ollut kahdeksan vuotta käytössä, sitä on ollut Nasdaqin kaupankäyntijärjestelmä.

Suosittelemme sinulle