Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen oli viime lauantaina aloittamassa vainajan siunaustilaisuutta Ristikankaan hautausmaan siunauskappelissa. Juuri ennen tilaisuuden alkamista lähelle tuli seurue aikuisia ja lapsia kännykät kädessään. He olivat tulleet etsimään virtuaalisia Pokemon Go -hahmoja.
Ensin suntio oli kirkkoherran pyynnöstä käynyt pyytämässä seuruetta siirtymään, mutta kun se ei tehonnut, meni kirkkoherra paikalle.
– Sanoin heille, että tässä alkaa hautajaiset, joten voisitteko tulla vaikka vähän ajan päästä tai vaikka huomenna uudelleen, kertoo kirkkoherra Hannu Haikonen.
Haikonen ymmärsi, miten perheet olivat tulleet viettämän hautausmaalle laatuaikaa aurinkoisena kevätpäivänä, mutta siitä huolimatta Pokemon-jahti olisi häirinnyt hautajaisia. Vastaukseksi kirkkoherra sai vain ivailua.
– Yksi niistä aikuisista vaan nauroi minulle päin naamaa. Toinen aikuinen sanoi vähätellen, että mennään täältä alakautta.
Lopulta seurue lähti hitaasti liikkuen pois.
– Ajattelemattomuudestahan siinä on kysymys. Heille se Pokemonien metsästys on tärkeätä, mutta hautajaisvieraat haluaisivat keskittyä vain siunaustilaisuuteen.
Kunniotus hautajaisia kohtaan vähentynyt
Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen kertoo siunaavansa vuodessa 30–40 vainajaa. Yleensä hautajaiset saadaan vietettyä rauhassa, mutta poikkeuksia on viime aikoina alkanut olla.
– Olimme laskemassa vainajaa Lappeenrannan Lepolan hautausmaalla. Hautausmaan vierestä kulkee käytävä, josta ihmiset usein pyöräilevät. Olimme pääkäytävän varrella ja vierestä meni polkupyörää taluttava nainen, joka suureen ääneen jutteli kännykkään.
Haikonen pohtii, olisiko nainen voinut vähäksi aikaa sulkea puhelunsa, kun näki vainajaa laskettavan hautaan.
Kaiken kaikkiaan Haikonen on havainnut kunnioituksen hautajaisia kohtaan vähentyneen ihan viime vuosina.
– Vielä kymmenen vuotta sitten oli niin, että ihmiset pysähtyivät tien varteen, kun näkivät hautajaissaattueen. Miehet ottivat hatun pois päästään.
Haikosen mukaan edes hautajaissaattue ei saa enää kunnioitusta. Tämän huomaa siitä, että autoilijoiden maltti ei riitä ajaa hitaasti saattueen perässä, vaan ohittavat saattueen surutta.
– Hyvät tavat ovat unohtuneet, tuumii Haikonen.
Haikosen ei lähde luettelemaan erityisiä sääntöjä, miten ihmisten pitää olla. Hän perää enemmänkin kunnioitusta.
– Että ihmiset eivät keräisi huomiota itseensä, vaan pohtisivat, miltä itse tuntuisi olla hautajaisissa, jos joku sitä häiritsee.
Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Hannu Haikonen haluaa korostaa, että hänellä ei ole mitään Pokemonien keräilyä vastaan. Hän kuitenkin toivoo, että Gymit ja Pokestopit saataisiin pois hautausmailta.
– Mutta tuskinpa kansainväliset pelifirmat tulevat käytäntöjään muuttamaan. Siksi vastuu pitäisi löytää niistä pelaajista, pohtii Haikonen.
Perinteet murroksessa
Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminentunnistaa sen, että tavat hautajaisia kohtaan ovat Suomessa muuttuneet.
Suomessa on ollut vuosikausia pitkä perinne kunnioittaa esimerkiksi hautajaissaattueita. Salmisen mukaan tällaiset tavat eivät enää välity eteenpäin sukupolvelta toiselle samalla tavalla kuin vielä vuosikymmeniä sitten.
– Vaikuttaa siltä, että kirkon pitää entistä selkeämmin kertoa, miten kirkon tilaisuuksia kunnioitetaan tai miten kirkon tiloissa ollaan. Ne säännöt eivät enää siirry automaattisesti vanhemmilta sukupolvilta nuoremmille, pohtii Salminen.
Salminen muistuttaa, että nuoret aikuiset ovat huomattavasti enemmän irrallaan kirkon toiminnasta kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Tämä johtaa siihen, etteivät nuoret aikuiset tule kertoneeksi kirkon tapoja myöhemmin lapsilleen.
Kännykät ja internet ovat Salmisen mukaan tuoneet oman lisänsä ihmisten käyttäytymiseen.
– Mobiiliaikakauteen kuuluu rajattomuus, mutta fyysisessä ympäristössä on rajoitteita. Ne pitää varmaan yksi kerrallaan käydä läpi, mikä sopii ja mikä ei, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen.
Tarkennettu 24.4.2018 klo 10.31 tapahtumapaikka. Tapaus sattui hautausmaalla, eikä kappelissa.