Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kokoomusjohto yllättyi Harkimon lähdöstä – Orpo: "Huonon ratkaisun teit, mutta hyvää matkaa ystäväni Hjallis"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi, että vielä eilen Harry Harkimo vakuutti, ettei ole lähdössä kokoomuksesta. "Politiikka on luottamuslaji, ei se tietysti hyvältä tunnu", Jokinen kommentoi käännettä. Kansanedustaja Susanna Kosken mukaan on erikoista, että ero tuli yllätyksenä. Hänen mukaansa tyytymättömyys on ollut tiedossa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Tieto Harry "Hjallis" Harkimon erosta tuli yllätyksenä eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Kalle Jokiselle.

Jokinen kertoi, että hänen korviinsa uutinen kantautui samalla minuutilla kuin yleisöllekin eli kun Harkimo piti tiedotustilaisuutensa iltapäivällä, vartti ennen torstain kyselytuntia. Jokinen kertoi puhuneensa Harkimon kanssa asiasta keskiviikkona.

– Kun tietoja alkoi liikkua, kävin hänen kanssaan keskustelun, kysyin onko eroamassa, hän sanoi ettei se pidä paikkaansa, Jokinen kertoi toimittajille eduskunnassa Harkimon eroilmoituksen jälkeen.

– No hän vastasi kysymykseen ja se riitti minulle. Politiikka on luottamuslaji, ei se tietysti hyvältä tunnu, Jokinen jatkoi.

Puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi twiittamalla Harkimolle Washingtonista:

Jokinen ei usko, että Harkimon ero sekoittaa kokoomusta tai puolueen eduskuntaryhmän sote-kantaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen eduskunnassa torstaina. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Aikaisemmin kokoomuksen Elina Lepomäki on sanonut äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan. Jokisen mukaan näköpiirissä ei kuitenkaan ole, että puoleesta olisi muita lähtijöitä.

– Tänäänkin kävin Lepomäen kanssa pitkä keskustelun. Hänellä eri näkemys substanssiin, mutta se ei tarkoita että kokoomus olisi sisäisesti hajaantumassa, Jokinen sanoi.

– Kokoomus ei ole sekaisin ollenkaan. Ei ole sisäistä hajaannusta ainakaan tämän keskustelun pohjalta, Jokinen lisäsi.

Koski: "Erikoista, jos joku yllättyi"

Lepomäen ja Harkimon lisäksi kokoomusryhmästä Susanna Koski on ollut empiväinen sote-uudistuksen suhteen. Kosken mukaan ei ole uskottavaa, ettei Harkimon lähtöä osattu odottaa, tai että tämän ero puolueesta tuli yllätyksenä.

– Erikoista, jos joku sanoi että yllättyi tästä. Olen itsekin puhunut puoluejohtajien kanssa tästä oireilusta, että toimintatapojen takia ryhmässä liikahtelee, Koski kommentoi.

Jokinen: Harmi ettei Harkimo "löytänyt omaa rooliaan"

Harkimo kertoi lähtönsä yhteydessä olevansa pettynyt puoluepolitiikan ja eduskuntaryhmän "autoritääriseen" toimintaan. Petteri Orpon kanssa hän sanoi päässeensä keskustelemaan vuoden aikana vain muutamia minuutteja.

Jokinen toisti useampaan otteeseen, ettei Harkimoa ole juuri eduskuntaryhmän kokouksissa näkynyt. Se kokoontui tänään ennen Harkimon infoa, ja siellä ratkaisusta oltiin Jokisen mukaan harmissaan.

– Politiikka on joukkuelaji, eduskuntaryhmän kautta voima poliittisiin tuloksiinkin tulee. Valitettavaa, ettei hän halunnut osallistua.

Harkimolle oli Jokisen mukaan tarjottu vastuullisia tehtäviä, mutta hän ei ollut niistä kiinnostunut. Jokinen ei täsmentänyt mistä vastuutehtävistä oli kyse.

– Harmi ettei hän löytänyt omaa rooliaan eduskuntaryhmässä.

17:55 Juttuun lisätty Susanna Kosken kommentti.

Kooste Hjallis Harkimon tiedotustilaisuudesta.

Suosittelemme sinulle