Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yli puolet opiskelijoista istui aamupäivän tunnit tyhjin vatsoin – oppilaitos päätti kokeilla ilmaisen aamiaisen jakamista

Lapin koulutuskeskus REDU laskee, että aamupalat pystytään kustantamaan syömättä jäävillä lounailla.

REDU ja Ounasvaaran lukio ravintola
Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

– Kyllähän sitä on ollut, ettei ole aamupalaa syöty ja sitten on vähän jostakin saatettu ostaa karkkia, ja eihän semmoisella jaksa, pohtii ammattilukiolainen Ante Rautiainen.

– Keskittyminen on tosi paljon vaikeampaa, kun sitä vaan ajattelee, että voi kumpa pääsisi syömään, tunnustaa lukiolainen Vilma Lasanen.

– Ahdistaa. Koko ajan on mielessä, että koska on ruoka, koska on ruoka, ammattilukiolainen Niko-Petteri Vuoskulompolo huokaisee.

Ounasvaaran lukio Lapin koulutuskeskus REDU Ounasvaaran kampus
Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Lapin koulutuskeskus REDU:ssa hätkähdettiin tänä talvena. Koulun terveyskysely kertoi, että yli puolet opiskelijoista ei syö aamupalaa ennen kouluunlähtöä.

Ahdistaa. Koko ajan on mielessä, että koska on ruoka, koska on ruoka.

ammattilukiolainen Niko-Petteri Vuoskulompolo

– Tulosten mukaan meidän opiskelijoista 55 prosenttia jättää aamupalan syömättä. Pohdimme että jotakinhan on tehtävä, niin päädyimme tällaiseen huhtikuussa tehtävään kokeiluun jossa aamupala on meidän opiskelijoillemme ilmainen, REDU:n rehtori Taisto Arkko kertoo.

REDU:lla on opiskelijoita Rovaniemellä, Kemijärvellä, Kittilässä ja Sodankylässä. Aamupalakokeilu on menossa Rovaniemen kolmessa toimipisteessa, Ounasvaaralla, Jokiväylällä ja Jänkätiellä, sekä Sodankylässä. Niissä ravintola hoidetaan omana toimintana, ja kokeilu pystyttiin aloittamaan nopeassa aikataulussa.

Aamupalakyltti REDU:n ruokalassa
Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Aamupalaan sisältyvät puuro, leipä, leikkele, maito, mehu ja soppa. Ammattiopiskelijoille ja ammattilukiolaisille se on täysin maksuton, mutta myös samoissa tiloissa opiskelevat "tavalliset" lukiolaiset voivat syödä aamupalaa euron hintaan.

Mutta miten koulutuskeskuksella sitten on varaa tarjota aamiaista ilmaiseksi? Se käy helpommin, kuin uskoisikaan.

– Keskustelimme asiasta ravintolapäällikön kanssa, ja kyllä me loppukädessä puhumme aika pienistä rahasummista. Samanaikaisesti opiskelijoistamme noin 20 prosenttia jättää lounaan syömättä, ja lounashan on meidän rahoituksessa mukana. Periaattessa voimme rahoittaa aamupalan niillä lounasrahoilla, Arkko kertoo.

Aamupalakokeilusta kerätään nyt palautetta, ja aamiaisesta voi tulla pysyvä ensi syksystä lähtien. Opiskelijoilta kysytään myös, paljonko he olisivat valmiit maksamaan aamupalasta. Vastaus voi olla vaikkapa 50 senttiä, Arkko sanoo.

Opiskelijoilta ja myös heidän vanhemmiltaan on tullut jo kiitosta kokeilusta. Ounasvaaran kampuksella aamupalan syöjiä on ollut 50-70 päivässä.

REDU Lapin koulutuskeskus ravintolan linjastolla leipäkoreja.
Jos puuroa jää yli, se käytetään sämpylätaikinassa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Ammattilukiolainen Niko-Petteri Vuoskulompolo söi puurolautasensa tyhjäksi ja puuro myös maistui.

– Ihan tosi loistava aamupala oli ja tosi maistuva, hän kehuu ja kertoo kotonaankin usein syövänsä puuroa.

Koulun ruokalan aamiaisella istunut lukiolainen Minna Saraniemi on myös huomannut eron aamuissa, kun vatsa ei kurise tyhjyyttään.

– Ei ainakaan ole nälkä, se on hyvä puoli ja kyllä sitä ainakin tuntuu olevan energiaakin ja jaksavan enemmän, hän sanoo.

Ammattilukiossa opiskeleva Ante Rautiainen on käynyt monta kertaa aamupalalla, sekä Jokiväylällä, että Ounasvaaralla.

– Minusta olisi kaikille hyvä käydä täällä syömässä aamupalaa. Olen kavereillekin sanonut, että menkää ihmeessä kun se on ammattikoululaisillekin ilmainen ja säästää vähän vanhempien rahojakin, Rautiainen virnistää.

Ounasvaaran lukio Lapin koulutuskeskus REDU Ounasvaaran kampus, taideteos Sirpa Alalääkkölän
Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Suosittelemme