Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kannabispäivä sai alkunsa viiden "Waldon" tapaamisesta jalkapalloharjoitusten jälkeen – viisi seikkaa USA:ssa suositun päivän vietosta

Amerikkalaisilla kannabiksen suosijoilla on perjantaina aihetta juhlia, sillä kannabis tai kannabiksen lääkekäyttö on laillista jo 30 osavaltiossa.

Kannabispäivää juhlitaan Kanadan Ottawassa
Kannabispäivää juhlitiin Kanadan Ottawassa vime vuoden huhtikuussa. Kuva: Lars Hagberg / AFP
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään vietetään maailmanlaajuisesti kannabispäivää. Päivä on erityisen suosittu Yhdysvalloissa, jossa kannabiksen kulutus on pitkään ollut yleistä. Useat osavaltiot ovat viime vuosina laillistaneet kannabiksen vapaamman käytön.

1. Tarina alkaa patsaan juurelta

Kannabispäivän vieton kerrotaan saaneen alkunsa vuonna 1971 viiden opiskelijan salatapaamisista San Franciscon lukiossa Pohjois-Kaliforniassa.

Nuorukaiset olivat päättäneet etsiä kannabis-kasvipalstan, josta he olivat saaneet vihjeen. Miehet tapasivat ranskalaisen mikrobiologin ja kemistin Louis Pasteurin patsaalla neljän jälkeen iltapäivällä. Kellonaika merkitään myös 4:20.

Miesten mukaan kuuluisa kellonaika oli se, johon kaikki koulupäivän jälkeen jalkapalloa harrastaneet ehtivät.

Palstaa ei koskaan löytynyt, mutta miesten väliseksi koodisanaksi muodostui 420 Pasteur. Sen avulla kerrottiin toisille halusta päästä käyttämään kannabista.

Ryhmä sai nimekseen "Waldot", joka on viittaus omituisiin ihmisiin. Waldoista kaikki ovat edelleen elossa; he ovat harmaahapsisia kuusikymppisiä ja pitävät yhteyttä toisiinsa.

Waldoilla on myös oma tuotemerkki, jonka alla kalifornialaispanimo myy kaljaa. Waldot julkaisevat ensimmäisen kannabiksen polttoon tarkoitettu tuotteen perjantaina.

– Kaikki ovat keränneet tuohta 420:lla, miksi emme me, kysyy yksi ryhmän jäsenistä.

Kannabis-kasveja Denverissä Coloradossa, jossa kannabiksen virkistyskäyttö tuli lailliseksi ensimmäisenä osavaltioista.
Kannabis-kasveja Denverissä Coloradossa, jossa kannabiksen virkistyskäyttö tuli lailliseksi ensimmäisenä osavaltioista. Kuva: Bob Pearson / EPA

2. Salaperäiselle 420-koodille monia merkityksiä

Miesten salakoodi lyheni 420-muotoiseksi jo 70-luvulla, kun kannabiksen käyttöä piti jatkuvasti salailla.

Koodisana lähti leviämään räjähdysmäisesti Yhdysvalloissa rockmusiikin kautta, sillä yksi Waldoista oli ystävystynyt Grateful Dead -bändin soittajan kanssa.

1980-luvulla bändin keikoilla koodisana tarkoitti kiertolehtisissä joko koko kannabiskulttuuria tai Kalifornian poliisin salakoodia polttelulle.

Myöhemmin osa Waldot-ryhmäläisistä alkoi hankkia todisteita tarinansa tueksi, sillä moni halusi omia 420:n tarkoituksiinsa.

Lopulta kannabispäiväksi valikoitui 20. huhtikuuta, sillä se voidaan merkitä amerikkalaisessa kalenterissa kuukausi ensin eli 4/20.

Kannabispäivänä päihteen käyttö aloitetaan samalla kellon lyömällä kuin Waldojen tarinassa kokoonnuttiin alun perin patsaalle.

Nykyään 420-koodin selitys löytyy myös Oxford English -sanakirjasta.

Ihmiset jonottivat ostamaan kannabis-tuotteita Länsi-Hollywoodin alueella Kaliforniassa.
Ihmiset jonottivat ostamaan kannabis-tuotteita Länsi-Hollywoodin alueella Kaliforniassa. Kuva: Eugene Garcia / EPA

3. Yhdysvaltojen höllennykset

Kannabis on laillista yhdeksässä osavaltiossa sekä pääkaupunki Washington D.C.:ssä, minkä lisäksi kannabiksen lääkekäyttö on laillista 29 osavaltiossa.

Osavaltioista New Jersey, New York, Michigan sekä New Mexico liittyvät mahdollisesti lähivuosina niihin osavaltioihin, joissa sallitaan aikuisten kannabiksen käyttö. Osassa niistä lääkekäyttö on jo sallittu.

Kannabiksen puolustajien mukaan käytön laillistaminen on tehnyt ihmisten elämästä helpompaa. CNN:n mukaan huumeiden laillistamista puolustava järjestö The Drug Policy Alliance on raportoinut, että viime vuosina kannabistuomiot ja -pidätykset ovat vähentyneet roimasti. Kaliforniassa ja Oregonissa tuhannet ovat välttäneet vankilan laillistamisen jälkeen.

Vankilaan joutuminen on myös ollut tasa-arvokysymys, sillä tummaihoiset ovat joutuneet vankilaan todennäköisemmin kuin valkoiset.

Samalla osavaltioiden saamat verotulot laillisesta kannabiksesta ovat olleet jatkuvassa kasvussa useissa osavaltiossa. Verotulot liikkuvat kymmenissä miljoonissa dollareissa.

Kannabis-kasvin myyntitapahtuma Oaklandissa Kaliforniassa tammikuussa.
Kannabis-kasvin myyntitapahtuma Oaklandissa Kaliforniassa tammikuussa. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Liittovaltiotasolla kannabis on edelleen kielletty. Presidentti Donald Trump on ollut asiassa kuin tuuliviiri. Kampanjoidessaan vuonna 2016 Trump lupasi osavaltioille itsenäisyyttä, sen jälkeen hänen kantansa on on vaihdellut.

Viimeksi noin viikko sitten Trump kuitenkin lupasi pistää jäihin hallintonsa suunnitelmat oikeusjutuista niitä osavaltioita vastaan, joissa kannabis on laillista.

4. Yritykset mukana juhlinnassa

Kannabispäivä tarkoittaa tänä vuonna hyvää myyntipäivää myös yrityksille. 420-koodin yleistymisen jälkeen t-paitoja ja hattuja on painettu miljoonilla dollareilla.

Tänäkin vuonna 20. huhtikuuta julkistetaan uusia tuotteita kannabiksen käyttäjille.

Ensimmäisessä laillisessa kannabis-tuotteiden myyntitilaisuudessa oli myynnissä kannabis-hunajaa.
Ensimmäisessä laillisessa kannabis-tuotteiden myyntitilaisuudessa oli myynnissä kannabis-hunajaa. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Myös lääkeyhtiö kehittävät jatkuvasti uusia kannabis-johdannaisia lääkkeitä markkinoille.

Torstaina Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n asiantuntijapaneeli suositteli virastolle, että se hyväksyisi ensimmäisen kannabis-johdannaisen lääkkeen myynnin. Epidiolex on lääkeyritys GW Pharman valmistava lääke lapsuusajan epilepsian hoitoon. Päätös asiasta tehdään kesäkuun lopussa.

Ensimmäinen kannabis-yritys listautui pörssiin Yhdysvalloissa helmikuun lopulla. Yritys on lisensoitu Kanadaan, eikä se aio myydä tuotteita ennen kuin kannabis on hyväksytty liittovaltiotasolla.

5. Kritiikkipilvi pysyy

Kannabispäivänä arvostelijat muistuttavat, että laillistamisesta seuraa myös ongelmia.

– Esimerkiksi Coloradon osavaltiossa on osoitettavissa ensimmäisiä kokemuksia laillisen myynnin tuomista ongelmista. Esimerkkejä ovat lisääntynyt käyttö nuorten keskuudessa, asunnottomuus, lisääntynyt autolla ajaminen päihteiden vaikutuksen alaisena, sanoo nevadalainen kannabista vastustanut asianajaja Jim Hartman.

Myös Kaliforniassa, jossa kannabis on ollut laillista vapaa-ajankäytössä tammikuusta saakka, lääkärit ovat olleet huolissaan lisääntyneistä tapauksista, joissa sairaalaan on tuotu yliannostuksen saaneita tai pidätetty päihtyneenä ajaneita.

Yhdysvaltojen lääkäreiden ammattijärjestön julkaisu Journal of the American Medical Association (JAMA) on raportoinut tutkimuksesta, jonka mukaan kuolemaanjohtavien kolareiden riski nousee 12 prosentilla kannabispäivänä puoli viiden ja keskiyön välisenä aikana. Tilastoja oli tarkasteltu 25 vuoden ajalta.

Los Angelesissa poliisit ovat valmistautuneet perjantaina ratsaamaan päihdekuljettajia.

Lue myös:

Ensimmäinen kannabis-yritys listautui pörssiin Yhdysvalloissa

Marihuanamyymälät avasivat ovensa Kaliforniassa – Kannabiksen ostaminen viihdekäyttöön muuttui lailliseksi

Kannabis voitti USA:n vaalit – Trumpin suhtautuminen marihuanaan huolestuttaa aktivisteja

Kanada harkitsee kannabiksen laillistamista

Suosittelemme sinulle