Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Baskien separatistijärjestö Eta pyysi anteeksi terrori-iskuja

Lakkautettava järjestö pyysi anteeksi terrorikampanjansa aikana aiheuttamaansa kärsimystä.

Gara-leh­den verkkosivuilla vuonna 2011 julkaistu kuva Etan tiedotustilaisuudesta. Järjestö ilmoitti tuolloin yksipuolisesta aselevosta.
Gara-leh­den verkkosivuilla vuonna 2011 julkaistu kuva Etan tiedotustilaisuudesta. Järjestö ilmoitti tuolloin yksipuolisesta aselevosta. Kuva: JAVIER ETXEZABARRETA / EPA
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Baskien separatistijärjestö Eta on pyytänyt anteeksiantoa terrorikampanjansa uhreilta ja heidän omaisiltaan. Itsenäistä baskivaltiota Pohjois-Espanjaan ajaneen terroristijärjestön iskuissa on kuollut vuosikymmenten saatossa yli 800 ihmistä.

Vuonna 1959 perustetun Etan odotetaan ilmoittavan lakkauttamisestaan ensi kuun alussa. Järjestö luopui väkivallasta vuonna 2011 ja viimeiset aseensa järjestö antoi pois viime vuonna.

– Aseellisen taistelun luonteen vuoksi meidän toimintamme on vahingoittanut lukuisia ihmisiä, joilla ei ollut mitään vastuuta konfliktista, järjestö tiedotti baskialueella ilmestyvässä Gara-lehdessä

– Olemme aiheuttaneet paljon kärsimystä, mitä ei saa sovitettua. Pyydämme anteeksiantoa näiltä ihmisiltä ja heidän sukulaisiltaan.

Anteeksipyyntö on otettu Espanjassa vastaan ristiriitaisin tuntein.

Etan uhreja ja heidän omaisiaan edustavan järjestön johtaja Maria del Mar Blanco arvosteli sitä, että anteeksipyyntö ei ulottunut poliiseihin ja poliitikkoihin, joita Eta piti oikeutettuina kohteina.

– Minusta on häpeällistä ja moraalitonta, että he erottelevat ihmisiä ikään kuin jotkut ansaitsisivat luodin takaraivoon tai pommin autoon ja toiset taas olisivat satunnaisia uhreja, Mar Blanco kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Espanjan hallituksen mukaan anteeksipyyntö oli hyvä asia, mutta se olisi pitänyt esittää jo vuosia aiemmin.

Suosittelemme