Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Lauantai 21.4.2018 (radio)

Kansanedustaja Harry Harkimo perustanut uuden poliittisen liikkeen. Ruotsalaisten suhtautuminen pakolaisiin on tiukentunut. Saudi-Arabian viranomaiset ovat sulkeneet naisten kuntosalin Riadissa. Noin 80 000 kesämökkiä Suomessa saa sähkön aurinkopaneeleista.

Voit lukea uutiset samanaikaisesti alta

Harkimo perusti Liike Nyt -ryhmän

Harry Harkimo TV1:n Ykkösaamun vieraana 21. huhtikuuta.
Harry Harkimo Ykkösaamun vieraana. Kuva: Elina Bäckman / Yle

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo on perustanut uuden poliittisen liikkeen. Harkimo on eronnut kokoomuksesta.

Harkimo kertoi Ylen Ykkösaamussa, että uuden liikkeen nimi on Liike Nyt. Myös esimerkiksi SDP:n entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Mikael Jungner, toimittaja Tuomas Enbuske ja yrittäjä Alex Nieminen ovat mukana liikkeessä.

Harkimo sanoo, että liike ei välttämättä aseta ehdokkaita vaaleihin, vaan se haluaa uudistaa politiikan toimintatapoja.

Ruotsalaiset suhtautuvat pakolaisiin tiukemmin kuin ennen

Eritrealaisia turvapaikanhakijoita Luulajan lentokentällä lentokoneen edustalla.
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita Ruotsissa. Kuva: Robert Nyholm / TT

Ruotsalaisten suhtautuminen pakolaisiin on tiukentunut.

Dagens Nyheter -lehti kysyi suhtautumisesta pakolaisiin. 41 prosenttia toivoi, että Ruotsi ottaa vastaan paljon vähemmän pakolaisia kuin nyt. Vastustajien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2015. Vain 12 prosenttia ruotsalaisista sanoi, että pakolaisia voidaan ottaa vastaan enemmän kuin nyt.

44 prosenttia vastaajista sanoo, että maahanmuutto on Ruotsille pääosin hyvä asia. Vielä 3 vuotta sitten näin ajatteli 63 prosenttia vastaajista.

Naisten kuntosali suljettiin Riadissa

Nainen kuntoilee rannalla.
Saudiarabialainen nainen lenkkeilemässä rannalla. Kuva: Antonio Guillem Fernández / AOP

Saudi-Arabian viranomaiset ovat sulkeneet naisten kuntosalin pääkaupunki Riadissa. Viranomaiset sanovat, että kuntosalin mainoksessa on säädytön video.

Videossa nainen harjoittelee treenivaatteissa hiukset auki. Urheiluviranomaiset sanovat, että videon kohtaukset voivat "turmella yleistä moraalia".

Naisten kuntosalit alkoivat saada lupia viime vuonna. Myös tyttöjen liikuntaa on lisätty kouluissa ja naiset pääsevät joihinkin urheilutapahtumiin. Saudi-Arabian 32-vuotias kruununprinssi Mohammed bin Salman on tehnyt maassa uudistuksia, jotka koskevat myös naisten asemaa.

80 000 mökkiä saa sähkön auringosta

Aurinkopaneelien asennusta.
Aurinkopaneelia asennetaan katolle. Kuva: Mike Nelson / EPA

Noin 80 000 kesämökkiä Suomessa saa sähkön aurinkopaneeleista.

Tietokirjailija Janne Käpylehto sanoo, että eniten paneeleita on mökeissä, jotka eivät ole sähköverkossa. Myös sähköllisissä mökeissä sähkölasku pienenee, jos apuna on aurinkosähkö. Myös maaseudun yritykset ovat kiinnostuneita aurinkosähköstä.

Aurinkosähköä hyödynnetään eniten Etelä-Suomessa, mutta aurinko lämmittää myös pohjoisessa ja talvella. Käpylehto sanoo, että kylmä aurinkopaneeli tuottaa sähköä enemmän kuin lämmin paneeli.