Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

KHO: Oulaskankaan alle tuhat synnytystä on vastoin lakia – työntekijät ovat järkyttyneitä

Oulaisten Oulaskankaan sairaalan synnytystystoiminta päättyy kuluvan vuoden lopulla, näin päätti korkein hallinto-oikeus. Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus oli aiemmin linjannut, että synnytykset loppuisivat jo kesällä.

vauvan jalat
Kuva: AOP
Tiina-Leena Kurki
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valituksen Oulaisten Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lopettamisesta.

Vaikka Oulaskankaan sairaalaan on perustettu vastasyntyneiden tehostetun valvonnan yksikkö, niin tehostettua valvontaa ei ole järjestetty asianmukaisesti erityisesti hoitohenkilökunnan resurssoinnin ja henkilökunnan osaamisen varmistamisen osalta. KHO:n mukaan tämä vaarantaa vakavasti potilasturvallisuutta.

KHO:n päätöksen perustelujen mukaan kuntayhtymän on huolehdittava, että sairaalassa hoidetaan vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa. Oulaskankaan sairaalassa synnytysten määrän on vuosittain reilusti alle 1000, eikä sairaalalla ole sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupaa. KHO:n mukaan Oulaskankaan sairaalan toiminta on lainvastaista.

Oulaskankaan sairaalassa oli vuonna 2017 kaikkiaan 864 synnytystä. Vuoteen 2016 verrattuna laskua oli 4,1 prosenttia, selviää Kuntaliiton raportista.

"Toivo eli loppuun asti"

Oulaskankaan synnystysosaston apulaisosastonhoitaja Mervi Hakala kertoo, että osastolla ollaan järkyttyneitä KHO:n päätöksestä.

– Toivo eli loppuun asti, vaikka kaikki merkit lopettamisesta näyttivät pahalta.

Korkein hallinto-oikeus teki marraskuussa välipäätöksen Oulaskankaan synnytysten osalta. Synnytystoiminta sai jatkua, kunnes asian käsittely oikeudessa olisi päättynyt.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti viime vuoden syyskuussa, että synnytykset lakkaavat vuoden 2018 kesäkuussa. Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira oli määrännyt vuonna 2016, että synnytystoiminta on lakkautettava vuoden 2017 keväällä. Nyt korkein hallinto-oikeus antoi jatkoaikaa kuluvan vuoden loppuun 31.12.2018 saakka.

Juttua korjattua 23.4.2018 klo 12.43: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä oli tehnyt valituksen Oulaisten Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lopettamisesta, ei jatkamisesta, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lue lisää:

Oikeuden päätös on viemässä synnytykset pienestä sairaalasta – kätilö haluaisi vieläkin taistella, vaikka takana on vuosien vääntö

"Työntekijät ovat erittäin väsyneitä" – Oulaskankaalla synnytysosaston kohtaloa jännittävät sekä henkilökunta että synnyttäjät

Suosittelemme