Hyppää sisältöön

Uusi Tampereen yliopisto saa rehtorin Luonnonvarakeskuksesta – professori Mari Wallsin valinta oli yksimielinen

Filosofian tohtori Mari Walls uskoo, että Tampereella tehdään koko Suomen kannalta erittäin tärkeää uudistusta, kun kahdesta yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta muodostetaan maan toiseksi suurin korkeakouluyhteisö.

Uuden Tampereen yliopiston rehtori on professori Mari Walls. Kuva: Emilia Kangasluoma

Ensi vuoden alussa aloittavan uuden Tampereen yliopiston ensimmäiseksi rehtoriksi on valittu Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja, professori Mari Walls. Hän on tehnyt monipuolisen uran tutkijana ja työskennellyt aiemmin mm. Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen johtajana, Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen ja ympäristötieteen professorina sekä Suomen Akatemian tutkimusohjelmajohtajana.

Walls saa johdettavakseen uuden säätiöyliopiston, joka syntyy Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistyessä. Korkeakoulusäätiö on myös Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja.

– On hienoa, että saadaan täysin uudenlainen, monialainen toimija Suomeen. Tämä on ainutkertaista, tässä rakennetaan edelläkävijyyttä – haetaan sitä, että suomalaisessa ja eurooppalaisessa kentässä voidaan tehdä asioita uudella tavalla, Mari Walls sanoo puhelinhaastattelussa.

– Iso kuva, jossa yhdistetään yhteiskuntatieteellistä, humanistista osaamista teknologiseen ja lääketieteelliseen osaamiseen ja ammattikorkeakoulutukseen, on todella kiinnostava. Siinä on paljon tavoiteltavaa ja paljon erittäin paljon mahdollisuuksia onnistua uudella tavalla.

Tampere on Wallsille tuttu kaupunki lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Hän on käynyt koulunsa Tampereella, ylioppilaaksi hän valmistui Tampereen normaalikoulusta.

Rehtorin hakuprosessissa tarkasteltiin yli 200 henkilöä.

– Hallitus ja valinta- ja haastatteluryhmä olivat valinnasta yksimielisiä, sanoo uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow tiedotteessa.

Rehtoriin kohdistuu isoja odotuksia

Uuden Tampereen yliopiston rehtoria odottaa työteliäs pesti. Täysin uudenmuotoisen säätiöyliopiston rakentaminen on ollut riitaista ja sitä on tehty valtakiistojen varjossa. Uuden yliopiston johtosääntö hyväksyttiin kiistelyn jälkeen helmikuussa, mutta Tampereen yliopiston henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat ovat kannelleet johtosäännöstä oikeusasiamiehelle. Tampereen yliopiston väki on vastustanut uuden yliopiston valmistelua myös ulosmarssilla.

Riitaisuus ei pelota Wallsia.

– Pelko ja vastustus lähtevät epätietoisuudesta. Rehtorina tulen olemaan arjessa mukana, ja ottamaan kaikki mukaan. Uskon, että asiat saadaan nopeastikin etenemään, Walls sanoo.

– Toivon, että meillä tulee olemaan lukuisia pyöreitä pöytiä, joihin kaikki mahtuvat ja joissa voidaan käsitellä asioita ja hakea yhteinen suunta uuteen.

Walls on aiemminkin ollut rakentamassa monialaisia organisaatioita ja näkee arvon nimenomaan monialaisuudessa. Hän sanoo aina halunneensa hakeutua yhteistyöhön erilaisten tutkijoiden kanssa.

Wallsin valinnassa on selkeästi painotettu hänen kokemustaan muutosorganisaation johtamisesta. Hänen johtamansa Luonnonvarakeskus perustettiin vuoden 2015 alussa fuusioimalla yhteen kolme aiempaa tutkimuslaitosta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitos, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos) sekä maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen ruoka- ja luonnonvaratilastointi.

– Hänen kokemuksensa kolmen tutkimuslaitoksen onnistuneesta integroinnista uudistuneeksi Luonnonvarakeskukseksi on tavattoman arvokasta uuden Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön menestykselle, Marja Makarow sanoo.

Valittavalta edellytettiin kokemusta merkittävän kansainvälisesti verkottuneen yhteisön johtajuudesta sekä akateemista uskottavuutta. Lisäksi edellytettiin monialaisuutta, henkilökohtaisia verkostoja, kansainvälisyyttä ja visiota oppimisesta ja opettamisesta.

– Professori Walls on vaikuttanut merkittävällä tavalla monitieteisen tutkimuksen ja tutkijakoulutuksen kehittämiseen sekä tieteenalojen verkottumiseen kansallisesti ja kansainvälisesti, sanoo Makarow.

Walls aloittaa uudessa tehtävässään 13.8. Uuden yliopiston toiminnan käynnistymiseen saakka hän toimii Tampereen korkeakoulusäätiön toimitusjohtajana.

Suosittelemme sinulle