Hyppää sisältöön

Onko uusi brittiprinssi Arthur, Albert vai Jack? Prinssi George ja prinsessa Charlotte kävivät tapaamassa pikkuveljeään

Prinssi William vei lapsensa prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten katsomaan uutta pikkuveljeään 23. huhtikuuta.

Britannian uuden kuninkaallisen nimen arvuuttelu alkoi jo ennen syntymää. Cambridgen herttua William ja herttuatar Catherine saivat maanantaina kolmannen lapsensa.

Pikkupojan nimen valinnassa vastakkain ovat perinteet ja nykypäivä. Perinteisiä vaihtoehtoja ovat Albert, Philip ja Frederik. Vedonlyöntikisaa johti maanantaina Arthur, joka on muun muassa vauvan isoisän prinssi Charlesin kolmas nimi ja sekä isän prinssi Williamin toinen nimi.

The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertoi maanantaina, että mysteeriveikkaaja olisi pistänyt 5 000 puntaa likoon Arthur-nimen puolesta. Arthur nimen valinta etunimeksi viittaisi legendaariseen kuningas Arthuriin.

Albert-nimi on noussut esiin muun muassa kuningatar Viktoriasta kertovan televisiosarjan ja brittien viktoriaanista aikaa heränneen kiinnostuksen vuoksi. Prinssi Albert oli kuningatar Viktorian rakastama saksalaistaustainen prinssipuoliso.

Kuningatar Viktoria määräsikin, että jälkeläisten nimien joukossa tulisi aina olla hänen puolisonsa etunimi. Nimi kunnioittaisi myös kuningatar Elisabetin isää, kuningas Yrjö VI:ta, jonka ensimmäinen nimi oli Albert.

Philip on puolestaan kuningatar Elisabetin puolison nimen lisäksi prinssi Charlesin toinen nimi ja prinssi Williamin kolmas nimi.

Toisaalta Frederik-nimeä ei voi poissulkea, sillä se on esiintynyt kuninkaallisen suvun nimien joukossa.

Sittenkin Thomas tai James?

Uudemmista nimistä ehdokkaina ovat olleet Thomas, Jack, Fred ja James. Niiden uskotaan kuitenkin yltävän vain poikavauvan toiseksi tai kolmanneksi nimeksi.

Herttuatar Catherinen veljen nimi on James. Samalla nimi on muistutus muun muassa Skotlantia ja Englantia aikoinaan hallinneesta Stuart-suvusta. Nimi löytyy myös Britannian suosituimpien nimien listalta kymmenenneltä sijalta.

Myös herttuattaren isän nimi Michael, isoisien nimet Peter ja Ronald sekä prinssi Williamin etunimen arvellaan olevan ehdokkaita vauvan nimien joukkoon.

Prinssi Williamin ja hänen puolisonsa ovat aikaisemmin noudattaneet perinteistä linjaa lastensa nimivalinnoilla. Heidän esikoisensa on nimeltään prinssi George Alexander Louis ja toinen lapsi on prinsessa Charlotte Elizabeth Diana.

Britannian vuoden 2018 suosituimpien lasten nimien (siirryt toiseen palveluun) listalla on Liam, Noah, Logan ja Oliver. Näistä ainakaan prinssi Logan on tuskin mahdollinen, arvioi asiantuntija BBC:lle.

Kuningatar tietää nimen ensiksi

BBC:n (siirryt toiseen palveluun)haastatteleman asiantuntijan mukaan brittikuninkaallisen nimen valinnassa tulee ottaa huomioon kolme seikkaa omien mielihalujen lisäksi: nykyhetki, menneisyys ja yleisö.

Nuorekkaampi nimi viestisi herttuatar Catherinen suvun perinteistä.

Vauvan nimi hyväksytetään kuningatar Elisabetilla. Hän ei varsinaisesti voi torpata uutta nimeä, mutta oletettavasti isoisoäidin mielipide merkitsee asiassa. Joka tapauksessa kuningatar saa tiedon nimestä ennen muita.

Yleensä uusien kuninkaallisten vauvojen nimi kerrotaan muutama päivän kuluttua syntymästä.

Tasa-arvoisempi asema prinsessoille

Twitterissä on myös iloittu siitä, että uuden prinssin isosisko prinsessa Charlotte ei joudukaan väistymään kruununperimysjärjestyksessä veljensä tieltä. Vuonna 2013 voimaan tullut laki siirsi ennen prinssit automaattisesti prinsessojen edelle.

Uusi tulokas siirsi sen sijaan setänsä prinssi Harryn kruununperimyksessä kuudenneksi viidenneltä sijalta. Se tuskin himmentää kiinnostusta prinssi Harrya kohtaa, sillä hän avioituu ensi kuussa amerikkalaisen naisystävänsä Meghan Marklen kanssa.

Heitä pidetään nyt jo uusina kuninkaallisina supertähtinä ja esimerkiksi Time-lehti (siirryt toiseen palveluun)nosti heidät viime viikolla 100. vaikutusvaltaisimman listalla presidenttien ja johtajien rinnalle johtajien kategoriassa.

Jos pariskunta saa lapsia, näillä näkymin heidän lapsensa ovat kruununperimysjärjestyksessä kymmenen joukossa.

Iloiset perheuutiset määrittivät herttuatar Catherinen perheen maanantaita toisellakin tapaa, sillä päivää aiemmin herttuattaren siskon Philippa "Pippa" Middletonin kerrottiin odottavan ensimmäistä lastaan. Lapsi syntyy lokakuussa.

Pippa meni naimisiin viime vuonna investointipankkiiri James Matthewsin kanssa.

Suosittelemme sinulle