Hyppää sisältöön

Ensihoito arvioi ambulanssikäynnin tarpeettomaksi – potilas löytyi seuraavana päivänä kuolleena

Lahdessa tutkitaan tapausta, jossa potilas kuoli pian sen jälkeen kun oli ollut yhteydessä hätäkeskukseen ja ensihoitohenkilökuntaan. Vastuulääkärin mukaan ensihoito toimi tilanteessa ohjeiden mukaan.

Kuva: Vesa Moilanen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ensihoitokeskus oli saanut huhtikuun alussa hätäkeskukselta kiireettömäksi luokitellun tehtävän. Ensihoitohenkilökunta soitti potilaalle arvioidakseen, millaista apua hän tarvitsee.

Puhelun perusteella todettiin, että ambulanssia ei tarvita, vaan potilasta kehotettiin olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Seuraavana päivänä potilas löytyi kuolleena kotoaan. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Ensihoitokeskus selvittää parhaillaan tapahtumia. Ensihoidon vastuulääkärin Timo Jaman mukaan ensihoitajat toimivat ohjeiden mukaan.

– Ensihoitomme on toiminut ohjeiden mukaan ja selvittänyt kiireetöntä tehtävää, joka on hätäkeskukselta tullut. He ovat soittaneet potilaalle kohteeseen selvittääkseen tarvitseeko siellä ambulanssia vai pääseekö hän muulla kyydillä päivystykseen vai tarvitseeko hän päivystyksellistä arviota ollenkaan.

Tässä tapauksessa oli Jaman mukaan arvioitu, että päivystyksellistä ambulanssikäyntiä ei tarvita. Hänen mukaansa tapahtumien kulku on melko hyvin tiedossa, mutta potilaan kuolinsyy ei ole vielä selvillä.

– Haluamme tietää, mikä potilaan kuolinsyy oli ja oliko sillä mitään tekemistä niiden oireiden kanssa, joiden takia hän on soittanut ambulanssin. Sen jälkeen kun meillä on tämä tieto, olemme vähän viisaampia. Jos tämä tapahtuma jotakin vaatii, niin muutamme prosessiamme.

Hämeen poliisi tutkii kuolinsyytä.

Suosittelemme sinulle