Hyppää sisältöön

Turun puukottajan pysäyttänyttä poliisipartiota kuultiin oikeudessa: "Hän tuntui odottavan viimeistä laukausta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Oikeudessa kuultiin myös ensihoitolääkäriä, joka hoiti uhreja kauppatorilla.

Turun puukotusten pääkäsittely alkoi Turun vankilassa 9. huhtikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Turun elokuisten puukotusten oikeudenkäynti jatkui tänään torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Todistajina kuultiin muun muassa poliisipartiota, joka pysäytti puukottajan ja lääkäriä, joka hoiti uhreja onnettomuuspaikalla.

Tekijän kiinni ottaneen poliisipartion jäsenet kertoivat oikeudessa yksityiskohtaisesti päivän tapahtumista. Poliisit kertoivat, kuinka heidän partionsa oli matkalla toiseen tehtävään, ja he saivat Helsinginkadulla, Pohjolan sillan kohdalla, ilmoituksen Turun kauppatorin puukotuksista. Kuljettajana toiminut partionjohtaja käänsi auton Ratapihankadulta Brahenkadulle ja siitä Maariankadulle.

Siellä poliisit havaitsivat, että heitä vastaan juoksi ihmisiä. Pelkääjän paikalla istuva poliisi huomasi yhden juoksijan kädessä puukon. Hän myös näki miehen puukottavan naista juostessaan. Poliisit käänsivät auton ympäri, ja kuljettajana toiminut partionjohtaja kehotti kollegaansa ottamaan aseen esille.

Kun poliisit nousivat autosta Brahenkadulla, Puutorin kulmalla, puukottaja piteli yhtä naista itseään vasten. Toisella kädellään hän piti puukkoa naisen kaulalla.

Autoa kuljettanut partionjohtaja kertoo saaneensa puukottajaan suoran katsekontaktin.

– En ole ammattilainen arvioimaan, mutta minusta tuntui, että hän odotti viimeistä laukausta, todistajana kuultu poliisi kertoi oikeudessa.

Toinen poliiseista seisoi sivummalla, noin viiden metrin päässä tekijästä ja hänen pitelemästään naisesta. Poliisi tähtäsi puukottajaa aseella reiteen ja huusi tätä pudottamaan puukon. Tekijä ei reagoinut, ja poliisi ampui yhden laukauksen. Toinen poliiseista käytti etälamautinta.

Kuultavina myös kolmas poliisi ja lääkäri

Oikeudessa kuultiin torstaina myös kolmatta poliisia. Hän oli tekijän kiinniottopaikalle tulleessaan toisessa partiossa. Poliisi kertoo, että hälytyksen tullessa hänen partionsa oli Humalistonkadulla. Sieltä partio suuntasi kauppatorille, jossa oli poliisin sanojen mukaan "kaaos päällä". Nopeasti tuli kuitenkin tieto, että tekijä on edennyt Kauppiaskatua ylös ja siitä Puutorille.

Kun toinen partio saapui Puutorille, tekijän pysäyttänyt partio oli pitelemässä häntä paikoillaan. Paikalle tulleen poliisipartion jäsenet auttoivat laittamaan tekijän rautoihin.

Oikeudessa oli todistamassa myös ensihoitolääkäri, joka sai hälytyksen Turun kauppatorille klo 16.04. Hän kertoo kiertäneensä kauppatorilla ensin ensimmäisen ja toisen uhrin luo ja siitä kauppatorin toisella laidalla olevien muiden uhrien luokse. Sen jälkeen lääkäri suuntasi hätäkeskuksen kehotuksesta Puutorille, jossa oli lisää uhreja ja ampumavamman saanut tekijä.

Viidentenä todistajana oikeudessa kuultiin torstaina henkilöä, joka sekä osallistui tekijän takaa-ajoon Turun kauppatorilla että auttoi yhtä uhreista.

Syytetty ei paikalla oikeudessa

Turun puukotusten oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi kaksi ja puoli viikkoa sitten. Syytettyä itseään kuultiin viime viikolla, mutta vain yhden aamupäivän ajan. Tämän jälkeen kuulemiset keskeytyivät ja oikeuteen toimitettiin lääkärintodistus, jonka mukaan syytetyn asianmukainen kuuleminen ei ollut mahdollista.

Syytetty ei ole ollut paikalla istunnoissa myöskään tällä viikolla. Lääkärin mukaan syytetyn terveydentila ei salli istuntoihin osallistumista.

Kyseessä on Suomen ensimmäisen epäillyn terroriteon oikeudenkäynti. Marokkolaista Abderrahman Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Puolustus on myöntänyt tapot, mutta kiistää murhat ja terroristisen tarkoituksen. Toisaalta syytetty itse on kertonut, että hän koki toimivansa Isisin soturina.

Lue myös:

Turun puukottaja: Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen sotaan oikeutti tekoni – Yle seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

Analyysi: Juoksuttaako Turun puukottaja oikeuslaitosta ja mediaa?

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"

Suosittelemme sinulle