Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yläkoululaiset ärsyyntyivät unisex-vessoihin ja saivat aikaan muutoksen: "Osa oppilaista pidätteli koko päivän"

Uutisluokkalaisten yläkoulun vessojen tilanne oli surkea Mänttä-Vilppulassa. Tyttöjen ja poikien yhteiset vessat olivat epäsiistejä ja niiden lukot rikki.

Oppilaat kiinnittämässä merkkiä koulun vessan oveen.
Mäntässä osa unisex-vessoista muutettiin tyttöjen ja poikien vessoiksi. Kuva: Merja Penttinen
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

MÄNTTÄ-VILPPULA Idea vessaongelman kuntoon laittamisesta lähti siitä, kun uutiskummi, Yle Tampereen toimittaja Mari Vesanummi tuli tammikuussa käymään Mänttä-Vilppulassa Koskelan yläkoulussa ja pyysi oppilaita miettimään omia uutisaiheita. Ideaksi jäi kuplimaan Koskelan yläkoulun unisex-vessat.

Tytöillä ja pojilla oli yhteiset vessat, jotka ovat usein likaisia ja epäsiistejä. Vessojen ovien lukot olivat myös rikkinäiset.

– Vessoissa hygienia ei pysy hirveän hyvänä, lukot reistailevat ja muuta ikävää. Osa oppilaista pidätteli koko päivän, oppilas Jenna Räty sanoo.

Vessojen tilaa haluttiin parantaa tekemällä tytöille ja pojille omat vessat. Tutkimusten mukaan vessahädän pidätteleminen on jopa vaarallista. Aiheesta on kirjoitettu viime aikoina esimerkiksi Ylen nettisivulla ja Helsingin Sanomissa.

Koulun vessojen tilanteesta päätettiin haastatella koulun rehtoria, siivoojaa ja koulun oppilaita. Ensimmäisenä haastateltiin koulun rehtoria Pasi Kekkoa. Rehtorin mielestä vessojen unisex-käytäntö oli perusteltu.

– Käsittääkseni tilojen pitäisi olla asianmukaisessa kunnossa, Kekko sanoi tuolloin.

Uutisluokan opettaja Merja Penttinen tunnisti oppilaiden ongelman. Hän sanoi käyvänsä mieluiten opettajien vessoissa, koska oppilaiden vessat haisivat ja olivat epäsiistejä.

Tuumasta toimeen

Oppilaat tekivät asiasta YouTubeen videon, jossa haastateltiin monia aiheesta. Vessoja ei kuitenkaan meinattu parantaa, joten uutisluokkalaiset ottivat aloitteen omiin käsiinsä. Opettajan johdolla he julistivat ensin tytöille ja sitten myös pojille omat vessat.

– Pojat vetivät älyttömästi tunteisiin, koska vain tytöillä oli omat vessat, joten oli pakko tehdä pojillekin omat, uutisluokan Jyri Huhtala sanoo.

Vessoihin laitettiin wc-raikastimia ja irrallista paperia, joka sieltä aiemmin puuttui. Uutisluokan opettaja Merja Penttinen ylistää uutisluokkalaisia ja projektia.

– Aivan liekeissä! Vessojen olosuhteita oli tarve muuttaa ja tuloksia saatiin.

Unisex-vessojakin jäi kolme kappaletta.

– Rehtori auttoi toteutuksessa ja oli iloinen, että uutisluokalla oli oma projekti, joka toteutui, Penttinen sanoo.

Myös siivoojat suhtautuivat projektiin myönteisesti. Koulun oppilaat ottivat uutisluokan tekemät muutokset positiivisesti vastaan.

Uutisluokkalaiset itse ovat tyytyväisiä vessaprojektiin. Se herätti paljon tunteita suuntaan jos toiseen, jopa myötähäpeää. Aiheena vessat ovat pieni asia, mutta niiden kunto ja siisteys vaikuttavat kouluviihtyvyyteen.

– Vessojen hygieniataso nousi huomattavasti, eikä tapahdu kiusallisia väärinkäsityksiä, oppilas Tessa Suoranta summaa.

Uutisluokkalaiset olivat Ylen aamu-tv:n suorassa lähetyksessä kertomassa päivästään tiistaina. Mitä kaikkea muuta Mänttä-Vilppulan Koskelan yläkoulun uutisluokkalaiset ovat tehneet, sitä voit katsoa luokan verkkosivulta ja valokuvagalleriasta (Flickr). Lue myös muita uutisluokkien tekemiä verkkojuttuja.

Kirjoittajat Markus Nisula ja Atte Silvander ovat Mänttä-Vilppulan Koskelan yläkoulun uutisluokkalaisia.

Suosittelemme sinulle