Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Facebook eritteli ensi kertaa julkisesti kielletyn ja sallitun sisällön rajoja: Imetys ok, sarjamurhaaja ei

Yhtiön mukaan ohjeet päivitysten arviointiin eivät sinänsä ole uudet, mutta nyt niistä kerrotaan yksityiskohtia julkisuuteen. Ohjeista käy ilmi myös Facebookin määritelmä vihapuheesta.

Mies seisoo suuren Facebook-kyltin edessä ja näyttää peukaloaan toiselle miehelle, joka ottaa kuvaa.
Facebookin kyltti Menlo Parkissa Kaliforniassa. Somejätti ei ole viime aikoina kerännyt pelkkiä peukutuksia. Kuva: John G. Mabanglo / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Käyttäjätietojen vuotamisesta kritiikkiä saanut verkkopalvelu Facebook avaa periaatteitaan. Yhtiö julkisti tiistaina ensimmäistä kertaa yksityiskohtaisia kriteerejä, jonka mukaan se arvioi käyttäjien palveluun lisäämää sisältöä.

Niin sanotut yhteisöstandardit löytyvät yhtiön verkkosivuilta osoitteesta facebook.com/communitystandards. Yhtiön mukaan linjaukset pysyvät pääosin ennallaan, mutta nyt niistä kerrotaan yksityiskohtaisemmin käyttäjille.

"Pitää ymmärtää, missä rajamme menevät"

Ohjeista vastaava Facebook-johtaja Monica Bickert sanoi tiistaina toimittajille Facebookin pääkonttorissa Kaliforniassa, että tarkoitus on hälventää epäselvyyksiä.

– Kun menee Facebookiin, pitää ymmärtää, missä rajamme menevät, mikä on ok ja mikä ei ole ok, Bickert sanoi.

Ohjeita on yhteensä lähes 30 sivun verran, mutta seuraavassa muutamia esimerkkejä:

Kiellettyä on muun muassa vakavien väkivaltaisten uhkausten esittäminen, terrorismin tukeminen sekä tuliaseiden myynti. Väkivallantekoja määritellään myös varsin yksityiskohtaisesti. Sarjamurhaajat eivät ole tervetulleita palveluun, joten yhtiö määrittelee erikseen linjauksissa sarjamurhan: yli kaksi henkirikosta eri kerroilla ja eri paikoissa.

Kuvissa väkivalta on kielletty, jos niiden yhteydessä esimerkiksi kommentoidaan väkivaltaa positiivisesti. Sallittu väkivaltaa sisältävä materiaali varustetaan ohjeiden mukaan ikärajavaroituksella.

Vihapuheen Facebook määrittelee julkistamissaan ohjeissa "suoraksi hyökkäykseksi ihmisen rotua, etnisyyttä, kansallista alkuperää, uskontoa, seksuaalista suuntautumista, sukupuolta, sukupuoli-identiteettiä, vammaa tai sairautta kohtaan". Hyökkäykset luokitellaan myös kolmeen eri tasoon.

Imetyskuvista kiistelty

Ajoittain vilkasta kiistaa on herättänyt paljaan ihon määrä Facebookiin ladatuissa kuvissa. Toissa vuonna Facebook sai kovaa kritiikkiä poistettuaan palvelusta Vietnamin sodan aikana ikoniseksi nousseen lehtikuvan, jossa alaston tyttö pakenee napalmihyökkäystä. Yhtiön ensireaktion mukaan se ei voinut tehdä poikkeusta alastomia lapsia koskevasta säännöstään.

Päivitetyistä linjauksista käy ilmi, että esimerkiksi naisen nännin näyttävä kuva voi olla sääntöjen vastainen, koska oletuksena seksuaalissävytteiset kuvat poistetaan. Tilanne on kuitenkin Facebookin mukaan toinen, jos kuva on protestista, imetyksestä tai liittyy terveyteen.

Facebookin palveluksessa on noin 7 600 moderaattoria, jotka arvioivat, ovatko päivitykset sääntöjen mukaisia ja ottavat tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin.

Tiistaina Facebook kertoi myös, että se antaa käyttäjille oikeuden valittaa, jos heidän palveluun lataamaansa sisältöä poistetaan sääntöjen rikkomisen takia.

Lisää aiheesta:

Facebook tekee muutoksia yksityisyysasetuksiin Euroopan alueella – palvelu saattaa silti jatkaa kasvojen tunnistamista kuvista

Analyysi: Facebook osoitti, että emme edes tiedä, mistä meidän pitäisi olla huolissamme

Aiheesta muualla:

Here´s What Facebook Won´t Let You Post

Suosittelemme