Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin suomeksi 20 vuotta sitten, suosio ei laannu – kustantaja: "Haluamme kutsua Rowlingin Suomeen"

"Poika, joka elää" innostaa uusia sukupolvia lukuharrastuksen pariin: Harry Potter -kirjoja ei juuri kirjaston hyllyissä ole.

Käsi nostaa kirjaston hyllystä Harry Potter -kirjan.
Kuva: Meeri Männikkö / Yle
Meeri Männikkö
Avaa Yle-sovelluksessa

HÄMEENLINNA Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta ensimmäisen suomenkielisen Harry Potter -kirjan julkaisusta. Valtaisa maailmanlaajuinen suosio ei näytä laantumisen merkkejä. Suomessa alkuperäisen seitsemänosaisen kirjasarjan myynti on edelleen tasaista ja Harry Potter -kirjat ovat haluttua lainattavaa myös kirjastoissa.

Suomessa Harry Potterin vuosikymmeniä kestäneen suosion taustalla on Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantajan Saara Tiuraniemen mukaan ainakin vahva ja rikas tarinamaailma.

– J. K. Rowling on taitava kirjoittamaan juonta. Sen lisäksi hän on hyvin kunnianhimoisesti ja rohkeasti lähtenyt rakentamaan yksityiskohtaista, monipuolista ja laajaa maailmaa, jolloin se myös kantaa kauas, Tiuraniemi pohtii.

Tiuraniemi tulkitsee Rowlingin olevan myös hyvin yhteiskunnallinen kirjailija. Harry Potter -kirjoista löytyykin yhtymäkohtia ja ajankohtaisia kysymyksiä, jotka ovat kytköksissä todelliseen maailmaan.

Koukuttavuus syntyy siitä, että kirjat tuovat yhteen fantasiamaailman ja maailman, johon lukijan on helppo samaistua. Samaistuttavia ovat myös monenkirjavat henkilöhahmot, jotka vetoavat niin lapsiin kuin aikuisiin.

Alkuperäisen kirjasarjan kannet uusitaan

Tammi juhlisti tällä viikolla Harry Potterin pyöreitä vuosia julkaisemalla uuden kirjan Harry Potter: Taikuuden historia. Teos perustuu Lontoossa viime vuonna järjestettyyn British Libraryn Harry Potter -juhlanäyttelyyn.

Kirjassa sukelletaan paitsi Tylypahkan taikakoulun oppiaineisiin myös todellisen maailman myytteihin ja taruihin. Lisäksi kirjassa on ennen julkaisematonta aineistoa ja vinkkejä omien taikakokeiden tekemistä varten.

Tammen kustantaja Saara Tiuraniemi uuden Harry Potter: Taikuuden historia kirjan kanssa.
Saara Tiuraniemi uskoo uuden Harry Potter: Taikuuden historia –kirjan herättävän innostusta paitsi faneissa, myös muissa taikuudesta kiinnostuneissa. Kuva: Meeri Männikkö / Yle

Juhlavuosi sisältää myös erityistä Rowlingiin liittyvää ohjelmaa. Rowling ei ole vielä kertaakaan vieraillut Suomessa. Tammi ei kuitenkaan aio antaa periksi tässä asiassa.

– Sen verran voi sanoa, että me haluamme kutsua Rowlingin Suomeen sellaisella tavalla, johon kaikki suomalaiset voivat osallistua sosiaalisessa mediassa, Tiuraniemi paljastaa.

Tänä vuonna Tammi uusii myös kaikkien seitsemän alkuperäisen Harry Potter -kirjan kannet. Uudet kannet on tehnyt brittiläinen kuvittaja Johnny Duddle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sarjan kannet uusitaan Suomessa.

– Katsottiin, että nyt on hyvä aika hakea uudenlaista visuaalisuutta myös tälle sarjalle. On tietysti jännittävää kuulla, mitä suomalainen yleisö näistä sanoo, Tiuraniemi kertoo.

Juhlavuoden aikana elokuvateattereissa nähdään myös uusi elokuva Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset. Kyseessä on aivan uusi, Rowlingin käsikirjoittama tarina. Elokuva laajentaa taikamaailmaa Harry Potteria edeltävään aikaan.

Lapsia houkutellaan lukemaan loitsutunneilla ja kaksintaistelukerhossa

Uudet lukijasukupolvet löytävät pojan, joka elää yhä uudestaan. Tiuraniemi toteaa, että Harry Potter -sarja innostaa myös sellaisia nuoria lukemaan, jotka eivät muuten ole jaksaneet tai uskaltaneet tarttua paksuihin kirjoihin.

– Se on aivan uskomattoman hienoa, että jokin kirjasarja koukuttaa seitsemän kirjan verran. Siinä oma lukeminenkin kehittyy, Tiuraniemi sanoo.

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa Harry Potter -kirjojen potentiaali on valjastettu käyttöön. Lukufestarit Tylypahkan tapaan -hankkeen tavoitteena on herättää lasten ja nuorten hiipuva lukuinnostus ja rohkaista tutustumaan myös paksumpiin kirjoihin.

Nuoret lukevat Harry Potter -kirjoja kirjastossa
Harry Potter –kerholaiset, Ida Stenvall, Ella Roslander ja Siiri Varpenius, tuntevat Tylypahkan ja sen salaisuudet läpikotaisin. Kuva: Meeri Männikkö / Yle

Viides- ja kuudesluokkalaisille kohdistetussa hankkeessa Harry Potterin maailmaa on elävöitetty muun muassa larppaamalla. Hämeenlinnalaisen Todellisuuspakolaiset ry:n järjestämillä taikatunneilla kouluissa ja kirjastossa on esimerkiksi loitsittu, kaksintaisteltu ja tutkittu taikaeläimiä.

– Olemme saaneet näistä todella hyvää palautetta. Mukaan ovat lähteneet myös sellaiset, joille Harry Potter ei ole entuudestaan tuttu, kouluyhteistyön informaatikko Ulla Karila hehkuttaa.

Nuori fani: ”Kun aloitan lukemisen, en haluaisi lopettaa”

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston järjestämään Harry Potter -kerhoon lapset ja nuoret ovat voineet osallistua koulusta riippumatta. Kerhon suosio yllätti täysin Ulla Karilan: ensimmäisenä päivänä ovella odotti 45 innokasta Harry Potter -fania.

Kerhossa on suunniteltu tarinoihin omia hahmoja, tehty taikasauvoja, kilpailtu tietovisassa ja luettu ääneen lempikohtauksia kirjoista. Kerhon päättyessä osallistujat ovat myös suositelleet toisilleen kirjoja, joista jatkaa, kun Harry Potter -hylly on tyhjennetty.

12-vuotias Aida Kankaanpää on osallistunut lähes kaikkiin kerhokertoihin. Hän kertoo lukeneensa Harry Potter -sarjan kirjat läpi ainakin seitsemän kertaa. Taikuus, hyvät hahmot ja jännittävät tapahtumat innostavat lukemaan yhä uudestaan.

Aida Kankaanpää kirjastossa taikasauva kädessään ja Harry Potter -kirja kainalossaan.
Aida Kankaanpää on lukenut Harry Potter –kirjat ainakin seitsemän kertaa. Hän suosittelee niitä kaikille fantasiasta kiinnostuneille. Kuva: Meeri Männikkö / Yle

– Jaksan lukea paksuja Harry Potter -kirjoja, koska ne ovat niin kiinnostavia. Luen heti kun on vähänkin aikaa, sitten kirjaa vain jatkaa ja pian se jo loppuu, Kankaanpää kuvailee.

Kankaanpää kertoo pitäneensä kerhosta kovasti ja harmittelee sen päättymistä. Lukufestarit Tylypahkan tapaan jatkuu kuitenkin muissa muodoissa vielä vuoden loppuun. Odotettavissa on ainakin Harry Potter -kirjojen suomentajan Jaana Kapari-Jatan vierailu pääkirjastoon sekä näyttävä loppujuhla.

– On tämä ihan selvästi herättänyt innostusta ja kiinnostusta. Eipä Harry Potter -kirjoja juuri kirjaston hyllyissä ole. Kyllä niitä lainataan enemmän kuin vuosi sitten, Karila kertoo.

Suosittelemme sinulle