Hyppää sisältöön

Madsen tuomittiin Kim Wallin murhasta elinkautiseen

Tanskalaiskeksijä Peter Madsen on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.

Peter Madsen Kuva: Bax Lindhardt / Lehtikuva
Katriina Töyrylä,
STT

Kööpenhaminan käräjäoikeus on tuominnut tanskalaisen keksijän Peter Madsenin toimittaja Kim Wallin kiduttamisesta ja murhasta elinkautiseen.

Ruotsalainen Wall katosi viime elokuussa oltuaan tekemässä juttua Madsenin sukellusveneellä. Hänen silvottu ruumiinsa löytyi myöhemmin merestä.

Tuomioistuimen murhatuomio oli yksimielinen. Se katsoo Madsenin teon olleen suunniteltu ja kyyninen. Syyttäjän mukaan Madsen oli ottanut sukelluseveneelle mukaansa työkaluja, joita hänellä ei tavallisesti siellä ollut, muun muassa sahan ja ruuvimeisseleitä.

Wallin kuolinsyytä ei ole pystytty määrittelemään tarkasti. Syyttäjän mukaan Wall joko tukehtui tai hänen kurkkunsa katkaistiin.

Madsen, 47, on kiistänyt murhanneensa Wallin, mutta myöntänyt paloitelleensa tämän ruumiin.

Madsen väitti Wallin kuolemaa onnettomuudeksi, joskin hän on muuttanut kuvaustaan tapahtumista tutkinnan mittaan.

Madsen on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.

Syyttäjä tyytyväinen yksimieliseen tuomioon

Oikeus piti Madesnin kertomaa tapahtumista epäuskottavana mm. siksi, että hän muutti tarinaansa tapahtumista useaan otteeseen poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä Jakob Buch-Jepsen oli tyytyväinen, että oikeus asettui yksimielisesti syyttäjän kannalle. Kokeneelle syyttäjällekin tapaus ja oikeudenkäynti olivat poikkeuksellisia.

– Tämä meni enemmän ihon alle, Buch-Jensen sanoi.

Tanskassa elinkautista tuomiota istutaan vähintään 12 vuotta. Suurin osa elinkautisvangeista pysyy vangittuna pidempään ja osa ei vapaudu koskaan Esimerkiksi vuosina 1984–2011 elinkautisesta tuomiosta vapautuneet ovat istuneet keskimäärin 17 vuotta.

Lisää aiheesta:

Toimittajalta: Miksi puistattava sukellusvenemurha kerää oikeudenkäyntiin satoja toimittajia?

Suosittelemme sinulle