Hyppää sisältöön

Korhola, Donner, Rajala, Kuuskoski... Osattiin sitä ennenkin loikata – katso ketkä loikasta selvisivät, ketkä putosivat

Poliittinen historia osoittaa, että loikassa voi käydä joko hyvin tai huonosti.

Eduskunta
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes

Eduskunta on kuohunut kahden kansanedustajan, Harry Harkimon ja Kaj Turusen loikista. Harkimo erosi viime viikolla kokoomuksesta, Turunen on entinen perussuomalainen, joka vaihtoi tällä viikolla sinisistä kokoomukseen.

Usein sanotaan, että uudelleen valituksi tuleminen on loikan jälkeen vaikeaa. Osa kuitenkin onnistui tulemaan uudelleen valituksi.

Heidät valittiin uudelleen

Eeva Kuuskoski, tuolloin Kuuskoski-Vikatmaa, valittiin vuonna 1979 kokoomuksen kansanedustajaksi, mutta hän loikkasi vuoden päästä keskustaan.

Kansanedustajaksi hänet valittiin neljä kertaa, vuoteen 1995 asti. Kuuskoski toimi SDP:n Kalevi Sorsan ja keskustan Esko Ahon hallitusten sosiaali- ja terveysministerinä. Presidentinvaaleissa 1994 Kuuskoski oli valitsijayhdistyksen ehdokkaana, mutta ei menestynyt.

Toimi Kankaanniemi oli 1987–2011 kristillisdemokraattien kansanedustaja, ja oli KD:n ministerinä ulkoasiain- ja sosiaaliministeriössä. Vuonna 2015 hänet valitiin perussuomalaisten kansanedustajaksi.

Eija-Riitta Korhola valittiin europarlamenttiin kristillisen liiton listoilta vuonna 1999. Hän toimi vuonna 2003 kristillisdemokraattien puoluesihteerinä.

Samana vuonna Korhola loikkasi kokoomukseen. Lähdön aiheuttamia traumoja puitiin (siirryt toiseen palveluun)välillä seikkaperäisestikin. Hänet valittiin kokoomuksen mepiksi vuosina 2004 ja vielä 2009. Korhola toimi myös kokoomuksen varapuheenjohtajana.

Lyly Rajala loikkasi vuonna 2003 kristillisdemokraateista kokoomukseen. Hän ehti istua KD:n kansanedustajana runsaat puoli vuotta. Rajala valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi vielä vuoden 2007 vaaleissa.

Jörn Donner on loikannut puolueesta tai vaalilistalta toiseen. Hän on ollut RKP:n kansanedustajana neljällä vaalikaudella: vuosina 1987–1995, 2007 sekä 2013–2015. Vuosina 1996–1999 Donner oli SDP:n europarlamentaarikko.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Donner oli ensin SKDL:n riveissä 1968–1976, myöhemmin sekä SDP:n että RKP:n ryhmissä. Nyt Donner istuu Helsingin kaupunginvaltuustossa RKP:n ryhmässä.

Nähtäväksi jää: Väyrynen, Tolppanen, Ruoho ja muut

Nykyisetkin kansanedustajat ovat vaihtaneet väriä.

Maria Tolppanen loikkasi perussuomalaisista takaisin SDP:hen kesällä 2016, runsas vuosi eduskuntavaalien jälkeen. Eroa edelsi kohu Tolppasen blogikirjoituksista, jonka seurauksena blogi suljettiin. Tolppanen oli aikaisemminkin ollut SDP:n jäsen, mutta erosi 1990-luvulla puolueesta aloitettuaan toimittajan työt.

Veera Ruoho loikkasi perussuomalaisista kokoomukseen pian perussuomalaisten hajoamisen jälkeen kesällä 2017. Ruohon mukaan Jussi Halla-ahon valinta PS:n puheenjohtajaksi ja puolueen hajoamista seurannut riitely oli keskeinen syy loikkaan.

Paavo Väyrynen on keskustan europarlamentaarikko ja pitkäaikainen poliitikko, mutta perusti oman Kansalaispuolueensa. Keskiviikkona hän ilmoitti palaavansa eduskuntaan, eroavansa keskustasta ja sen kunniapuheenjohtajuudesta.

Presidentinvaaleissa 2018 Väyrynen tuli valitsijayhdistyksensä ehdokkaana neljänneksi.

Sinisten kansanedustajat loikkasivat kesällä 2017 perussuomalaista ja muodostivat oman eduskuntaryhmän.

Muun muassa he putosivat:

Merikukka Forsius oli kansanedustajana vuodet 1999–2011, ja loikkasi kesken kolmannen kansanedustajakautensa vihreistä kokoomukseen. Forsius ei tullut valituksi kokoomuksen listoilta enää vaaleissa 2011.

Markku Uusipaavalniemi nousi eduskuntaan keskustan listoilta vuonna 2007, mutta loikkasi vaalikauden loppumetreillä perussuomalaisiin. Hän pyrki eduskuntavaaleissa 2011 eduskuntaan PS:n listoilta, mutta ei tullut valituksi.

Suosittelemme sinulle