Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miesseuralainen Tomi myi seksiä kymmenen vuotta: "Halukas nainen on yhä jonkinlainen tabu"

”Minua rassaa, että koskettaminen on Suomessa niin helkkarin vaikeaa. Ettei täällä voi puhua seksistä. Siis ainakaan mistään muusta kuin lauantai-illan lähetyssaarnaajasta.”

kaksi kättä
Kuva: Paula Tiessalo / Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo lapsena oma keho ja seksuaalisuus kiehtoivat Tomia. Nuorena hän harjoitteli ja opiskeli seksuaalisuutta ahkerasti. Parikymppisenä hänelle tarjottiin rahaa seksistä. Vähitellen hänen halunsa harrastaa paljon seksiä yhdistyi mahdollisuuteen ansaita sillä myös rahaa.

– Ensin kyseessä oli enemmänkin kokeilu. Halusin selvittää, mistä itse pidän, mitkä ovat omat seksuaaliset rajani, Tomi kertoo.

Suomessa ei tuolloin ollut juuri tarjolla miesseuralaisia, joten hyvän maineen kiiriessä suusta suuhun myös asiakaskunta kasvoi nopeasti.

”Toyboy, mieshuora, escort, seksityöntekijä, mitä termiä siitä nyt sitten käyttääkään, niin kyllä mulla se identiteetti oli. Se oli mulle ihan selkeä ammatti."

Tomi Ros, miesseuralainen

Tomi päätyi toimimaan seksityöläisenä peräti 10 vuotta. Niistä pari vuotta hän elätti itsensä pelkästään miesseuralaisena.

– Se ei kuitenkaan ollut hyvä idea. Kun seksistä tuli pakko, se alkoi kuormittaa liikaa.

Asiakkaina naisia ja pariskuntia

Tomi tarjosi seksuaalisia palveluksia lähinnä naisille ja pariskunnille. Vähitellen hänelle alkoi piirtyä laajempi kuva naisten seksuaalisuudesta.

– Halukas nainen on yhä jonkinlainen tabu. On sääli, että naisen halu lytätään helposti. Seksi on kuitenkin iso osa elämää.

"Mikä tekee naisesta mielenkiintoisen ja haluttavan? Se, että hän on sinut itsensä ja seksuaalisuutensa kanssa. Siinä ei ulkonäkö paina mitään, jos nainen tietää mitä haluaa, eikä häpeä sitä eikä itseään."

Tomi Ros, miesseuralainen

Tomin asiakkaiksi hakeutuvilla naisilla oli kaikilla omat, vaihtelevat syynsä maksaa seksistä.

– Jokainen on seksuaalisuudessaan uniikki, ainutlaatuinen, Tomi sanoo.

Usein taustalla oli kuitenkin tyytymättömyys parisuhdeseksin laatuun tai määrään tai halu kokeilla jotain seksuaalista erikoisuutta.

Saako parisuhdetta paikata maksullisella seksillä?

Naisten on miehiä helpompi saada seksiseuraa netistä tai baarista. Siksi kynnys maksaa seksistä on korkeampi kuin miehillä. Tomin mielestä nautinnon hakeminen ja varsinkin erikoisuuksien kokeilu on kuitenkin turvallisempaa ammattilaisen kanssa.

Hän myös kyseenalaistaa, onko parisuhteessa olevilla oikeus määrätä toistensa seksuaalisuudesta ja sen toteuttamisesta.

– Halut eivät aina kohtaa parisuhteessa. Jos toinen haluaa kokeilla jotain uutta, voiko parisuhteen toinen osapuoli rajoittaa häntä pelkän parisuhteen nimissä? Tämä on tabu, josta parien pitäisi puhua jo suhteen alussa, Tomi pohtii.

Hänellä on ollut asiakkaana muun muassa vastikään lapsen synnyttänyt nainen, jonka miehen seksihalut katosivat vauvan synnyttyä. Nainen oli aikansa odotellut miehensä halun palaamista ja pari oli käynyt terapiassakin, mutta ongelmaan ei löytynyt ratkaisua. Lopulta nainen päätyi ostamaan seksiä Tomilta.

Seksikkäintä on läsnäolo

Seksin ostajana nainen on usein vaativa. Pikapano ja maksu käteisellä –tyylinen toiminta ei olisi pitkään jaksanut asiakkaita kiinnostaa.

Naisten seksuaalisiin tarpeisiin vastaaminen veikin Tomin itsetutkiskelun tielle. Hän halusi olla asiakkailleen kaikin puolin hyvä, mutta se ei ollutkaan aivan helppoa.

”Yritin vastata toiveisiin mahdollisimman hyvin. Yritin eri keinoja ja oppeja. Kokeilin vaikka mitä. Kunnes vihdoin huomasin, että tärkeintä oli läsnäolo ja oman itsensä hyväksyminen. Rakastinko itseäni? Pystyinkö olemaan tarpeeksi vahva ollakseni herkkä?”

Tomi Ros, miesseuralainen

Oivallus läsnäolosta teki Tomista huomaavaisen ja viitseliään asiakkaiden kanssa, välillä oman jaksamisen kustannuksella.

– Henkinen läsnäolo on naisten kanssa tosi tärkeää. Se on myös kuormittavaa. Pitkän työpäivän jälkeen olin aika rikki henkisesti ja fyysisesti.

Muita miellyttäessään seksityöläinen voi kadottaa itsensä

Asiakkaita miellyttäessään Tomi tunsi tekevänsä tärkeää työtä ja lisäävänsä asiakkaiden hyvinvointia. Vähitellen hän alkoi kuitenkin väsyä.

– Kadotin itseni. Yrittäessäni miellyttää muita en enää tiennyt, mikä on omaa aitoa haluani. Se oli aika pelottavaa.

Lopetuspäätös ei silti ollut helppo. Tomin elämään tuli tyhjiö, jota paikatakseen hän lipesi pari kertaa takaisin seksityöhön. Hän haki lopettamiseen myös apua terapeutilta.

”En todellakaan ole sitä mieltä, että tämä ammatti sopii kenelle tahansa. En enää. Mutta se on ammatti siinä missä muutkin ihmisten koskettamiseen, parantamiseen ja hoitamiseen liittyvät ammatit.”

Tomi Ros, miesseuralainen

Uusi elämänkumppani auttoi myös löytämään entistä syvemmän oman seksuaalisuuden.

– Asiakkaan kanssa seksi voi olla todella hyvää teknisesti, mutta siitä puuttuvat tunteet. Niitä tarvitaan, jotta pääsee tajunnanräjäyttäviin fiiliksiin.

Tomi ei kuitenkaan kadu, että lähti mukaan seksibisnekseen. Hyvät puolet voittavat hänen mukaansa huonot puolet.

– Nautin duunistani. Harvassa työssä saa monta orgasmia päivässä, hän nauraa.

Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi Tomi Ros kertoo tarinansa salanimellä. Haastattelin häntä puhelimitse lähes tunnin ajan. Puhelun aikana vakuutuin siitä, että Tomi puhuu totta. Hän puhui kokemuksistaan monipuolisesti ja rauhallisesti ja oli selvästi miettinyt paljon omia ja asiakkaidensa syitä osallistua seksibisnekseen.

Lainaukset ovat Tomi Rosin ja Krista Kasvin kirjasta Miesseuralainen – Ei niin harmaita tositarinoita. Fitra 2018.

Suosittelemme