Hyppää sisältöön

Saat paikan, jos olet kaunis, naurat herkästi ja osaat hieroa – Alibaba ja muut Kiinan teknologiayhtiöt syrjivät naisia avoimesti työpaikkailmoituksissaan

Yhtiöt ovat houkutelleet miehiä töihin kertomalla, että niillä työskentelevät naiset ovat kauniita "jumalattaria".

Teknologiayritykset ovat houkutelleet miehiä töihin ilmoituksilla, joissa esiintyy nuoria naisia. Yrityksissä työskentelevät naiset ovat mainosten mukaan kauniita "jumalattaria". Kuvituskuva. Kuva: AOP

Pekingiläinen Shen Yue hieroo työkseen stressaantuneiden ohjelmoijien olkapäitä. 25-vuotiaan naisen tehtäviin kuuluu myös heidän huoliensa kuuntelu, hauskojen tapahtumien järjestely sekä työpaikan tunnelman ylläpitäminen.

Shen työskentelee ohjelmoijien kannustajana Chainfin.com-teknologiayrityksessä. Taustalla on ajatus siitä, että stressaantuneet ja epäsosiaalisina pidetyt ohjelmoijamiehet kaipaavat naispuolista juttuseuraa työpaikalla.

Paikkaan oli tiukat vaatimukset: Hakijan tulee puhua lempeästi, nauraa hersyvästi ja meikata kevyesti. Hänen tulee olla kaunis ja yli 157 senttiä pitkä. Ja tietenkin nainen.

Ohjelmoijien kannustajia on yhä enemmän kiinalaissa teknologiayrityksissä, kertoo Shenia haastatellut sanomalehti New York Times. (siirryt toiseen palveluun)Lehden mukaan yleistyvä toimenkuva on osoitus siitä, että seksistiset asenteet ovat yleisiä Kiinan teknologia-alalla.

Alibaba: Meillä on töissä "jumalattaria"

Kiinan teknologiayhtiöt syrjivät yleisesti naisia työpaikkailmoituksissaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuore raportti. (siirryt toiseen palveluun)

Esimerkiksi verkkokauppajätti Alibaba on houkutellut miehiä töihin kertomalla, että niillä työskentelevät naiset ovat kauniita "jumalattaria".

Eräässä yhtiön rekrytointivideossa nuori nainen pyörähtelee tanssitangon ympärillä ja kertoo miesmaustaan. Sosiaalisessa mediassa yhtiö taas julkaisi keskiyöllä kuvia nuorista naistyöntekijöistä ja kuvaili heitä "myöhäisillan työpaikkaeduiksi".

Joissain työpaikkailmoituksissa Alibaba kirjoitti suoraan haluavansa vain miespuolisia hakijoita. Human Rights Watch löysi syrjiviä työpaikkailmoituksia myös monilta muilta teknologiayrityksiltä.

Alibaba-verkkokauppa houkutteli miehiä töihin videolla, jossa tankotanssija kertoi pitävänsä sosiaalisista ja kodista huolehtivista miehistä. Kuvakaappaus Human Rights Watch -järjestön videosta. Kuva: Human Rights Watch

Naisia yhä vähemmän työmarkkinoilla

Naisten syrjintä työpaikalla ja rekrytoinnissa on kielletty Kiinassa. Silti jopa valtion työpaikkailmoituksista lähes viidenneksessä ilmoitettiin, että paikka on tarkoitettu vain miehille tai että miessukupuoli on eduksi hakijalle, Human Rights Watch kertoo.

Hebein provinssissa taas haettiin juniin konduktööreiksi naisia, joiden pituuden tuli olla 162–173 senttiä, painon alle 65 kiloa ja joilla tuli olla "tavalliset kasvonpiirteet, ei tatuointeja, ei selviä arpia kasvoissa, kaulassa tai käsissä, hyvä ihonväri eikä parantumattomia ihotauteja."

Naisten syrjintä ei ole hellittänyt viime vuosina Kiinan työmarkkinoilla. Viime vuonna vain 63 prosenttia työikäisistä naisista oli töissä, kun kymmenen vuotta aiemmin heistä työskenteli 65,5 prosenttia.

Kaupungeissa naisten ja miesten välinen palkkaero on kasvanut viime vuosina.

Teknologiayritykset lupaavat muutosta

Suuret kiinalaiset teknologiayritykset ovat raportin julkaisun jälkeen luvanneet parantaa tapojaan.

Esimerkiksi Alibaba vannoi varmistavansa, että yrityksen työpaikkailmoitukset noudattaisivat jatkossa sen tasa-arvolinjauksia. Yhtiö korosti, että se palkkaa naisia ja nostaa heitä johtotehtäviin.

Yhtiön ei kuitenkaan suostunut kertomaan uutistoimisto Reutersille, käyttääkö se edelleen seksistisiä työpaikkailmoituksia.

Suosittelemme sinulle