Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kissojen ruoka-aineallergiat herättävät keskustelua ja jakavat mielipiteitä – "Ihmettelimme, miksi tämä kissa raapii itsensä verille"

Myös kissat voivat kärsiä ruoka-aineallergioista. Kissanomistajat ovat huolissaan erityisesti kuivaruokien viljapitoisuuksista.

Katja Kaataja pyrkii kiinnittämään huomiota kissojensa ruoan laatuun. (Kuvaus ja leikkaus: Anna Wikman/Yle)
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaatajan perheen kissat Tove ja Anna odottelevat kärsimättömästi ruokakuppiensa edessä. Kurnahtelut ja nykivät hännät kertovat odotuksesta, että ruokaa on pian tulossa.

Kun kissojen emäntä Katja Kaataja saa ruuan annosteltua kippoihin, laskeutuu hiljaisuus. Pieni maiskutus ja kehräys kertovat, että ruoka maistuu.

Tämän aamun ruokalistalla on herkkuruokaa, seitä. Viljattomia raksuja on tarjolla koko ajan.

– Jostain syystä sei pitää käydä nappaisemassa kupista muualla syötäväksi, Kaataja naurahtaa, kun kissat kantavat kalanpaloja suussaan.

Kolme uurnaa

Kaatajalla on ollut kissoja yli kymmenen vuoden ajan. Hän on tarkka siitä, mitä kissojen suuhun päätyy. Kokemus on opettanut.

Kirjahyllyn päällä on kolmen kissan uurnat. Näiden kollien elämä päättyi kissaniässä suhteellisen nuorena: 10-vuotiaan Laban diabetekseen ja munuaisten pettämiseen, 10-vuotiaan Pippurin maksasairauteen ja 9-vuotiaan Tiitin suolistokasvaimeen. Kaataja uskoo nyt, että yksi vaikuttaja kissojen sairauksien syntyyn saattoi olla ruokavalio.

Katja Kaataja kertoo, että kissojen ruokaan ja hoitoon voi kulua suuria summia rahaa. Hänen mielipiteensä on, että on parempi maksaa laaturuoasta kuin mahdollisia ruokavaliosta johtuvia lääkärimaksuja.

– Kissat söivät sekä eläinkaupan viljattomia että marketin kissanruokaa. Myöhemmin olen soimannut itseäni siitä, että en pitänyt paremmin terveyttä ylläpitävää laatua yllä ruokavalinnoissa kaiken aikaa, Kaataja toteaa.

Kissa nauttimassa kalaa
Kala maistuu parhaalta, kun sen kuljettaa kauemmas ruokakipolta. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Iho-oireet hävisivät

2-vuotiaan Anna-kissan iho-oireet saivat Katja Kaatajan jälleen havahtumaan ruoan laadun merkitykseen.

– Normaalisti ruoat tilataan nettisivujen kautta toimittajalta, joka myy viljattomia raksuja ja märkäruokia, mutta meillä oli päässyt varasto loppumaan. Haimme sitten marketista tunnettua märkäruokamerkkiä. Pian ihmettelimme, miksi tämä kissa raapii itsensä verille. Kävi ilmi, että merkin pateessa ei ole viljaa, mutta kastikkeellisessa versiossa on.

Kaataja oli jo edellisten kissojen kohdalla huomannut, kuinka suuri vaikutus elintavoilla voi olla. Annan raapiminen kuitenkin sai miettimään, voiko vilja aiheuttaa oireet.

– Pohdittiin myös, että voisiko kyseessä olla ympäristömuutos tai joku muu juttu, mutta mikään muu ei ollut muuttunut, Kaataja toteaa.

Pian takaisin kokonaan viljattomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen kissan iho-oireet hävisivät. Varmaksi Kaataja ei kuitenkaan voi sanoa, että kyseessä oli juuri viljalle herkistyminen.

Paljon keskustelua viljasta

Kissanruokien sisällöt herättävät keskustelua kissa-aiheisilla keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa. Moni haukkuu markettien kissanruokavalikoiman ja suosii eläinkaupoista saatavia ruokia. Moni pyrkii tarjoamaan kissoilleen pelkästään raakaruokaa. Keskustelu kissojen oikeasta ruokavaliosta ja markettien valikoimasta on välillä todella kiivasta.

Myös rotukissojen kasvatustoimintaa valvova ja edistävä Suomen Kissaliitto ry on huomannut kiihtyneen keskustelun kissanruokiin liittyen. Outi Vallenius Suomen Kissaliitto ry:stä toteaa, että kissojen ruokavaliota ja mahdollisia ruoka-aineallergioita pystytään tänä päivänä tutkimaan enemmän ja ihmisten mielenkiinto asiaan on kasvanut.

Valleniuksen mukaan on hyvä, että kissanruokien sisältämä vilja on noussut keskustelunaiheeksi. Hän muistuttaa kuitenkin, että viljakin pystytään käsittelemään niin, että kissa saa siitä tarvitsemaansa energiaa.

– Aina on kuitenkin parempi, jos viljaa ei ole, Vallenius toteaa.

Kissa ei maista makeaa eli sokeri ruoassa on turhaa ja helposti lihottavaa.

Outi Vallenius

Mitä kissanomistajan kannattaa sitten tuoteselostetta tarkastellessaan ottaa huomioon? Vallenius suosittelee kissanruokaa ostettaessa kiinnittämään huomiota tuoteselosteeseen. Sieltä tulisi löytyä proteiinia, erilaisia tarpeellisia eläinrasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

– Mitä suurempi lihapitoisuus (proteiinia), niin sitä parempi, kuitenkin suhteessa muuhun sisältöön. Kissa ei maista makeaa eli sokeri ruoassa on turhaa ja helposti lihottavaa. Myöskään "pupun ruoat" eli kasvikset eivät kuulu kissan ruokavalioon. Kissa on lihansyöjä, Vallenius toteaa.

Kissanruokahyllyt täynnä kissanruokaa
Kissanruokavalikoimaa. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Tietoisuus ruokavaliosta lisääntyy

Vaasalaisen eläinklinikan WasaVetin eläinlääkäri Satu Rajala kertoo ruoka-allergioiden ilmenevän kissoilla muun muassa iho-oireina, jolloin kissa raapii ja nuolee turkkiaan tavallista aktiivisemmin. Pahimmillaan kissa voi raapia ihonsa rikki.

20 vuotta eläinlääkärinä työskennellyt Rajala kertoo, että hiilihydraatit eivät kuulu kissojen luontaiseen ruokavalioon. Kuitenkaan vilja (vehnä) ei ole yleisin ruoka-aineallergian aiheuttaja, vaan allergioita aiheuttavat muun muassa naudan- ja porsaanliha.

– Allergisia kissoja on ja yksi syy siihen on riippuvaisuus kissanruoasta sikäli, että kissat eivät ulkoile. Alkuperäisesti kissojen ruokavalioon ovat kuuluneet linnut, hiiret ja rotat, Rajala toteaa.

Miksi sitten erityisesti kuivaruuat sisältävät viljaa? Viljaa tarvitaan pitämään pelletit kasassa. Rajalan mukaan nykypäivän kissanruoat, ruoan laadusta riippuen, saattavat sisältää myös paljon väri- ja lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia oireita. Kissanruokien kanssa saa siis olla tarkkana, mitä tuoteselosteisiin on kirjoitettu.

– Kuluttajan voi olla vaikeaa tietää, onko tuote hyvä.

Lemmikkieläimille on mahdollista teettää allergiatestejä. Hirveän yleistä niiden teettäminen ei kuitenkaan ole. Kissanomistajien tietoisuus lemmikkinsä ruokavaliosta on lisääntynyt hurjasti vuosikymmenten saatossa.

– 80-luvulla annettiin maatilojen kissoille ihan tavallista maitoa, kauravelliä, makaronivelliä ja ruoantähteitä. Silloin sitä pidettiin hyvinkin tavallisena, Rajala toteaa.

Viljallisia ja viljattomia ruokia

Kissaruokamarkkinoita hallitsee kaksi isoa yritystä: Nestle ja Mars-yhtiöt. Kummankin valikoimiin mahtuu niin viljaa sisältäviä kuin viljattomia vaihtoehtoja.

Nestlen merkkivalikoimaan kuuluvat muun muassa Friskies, Latz, Gourmet, Purina One ja Pro Plan. Yhtiön tiedotuksesta kerrotaan, että heillä on huomattu kuluttajien kiinnostus ja huoli kissojen ravinnon suhteen. Yhtiö pyrkii kehittämään tuotteitaan yhdessä asiantuntijoiden ja eläinlääkärien kanssa.

– Nykyiset kissat ovat lihansyöjiä, koska heidän varhaiset esi-isänsä olivat. He ovat riippuvaisia ​​ravintoaineista, jotka löytyvät vain eläinkudoksesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivät ne kykene sulattamaan jyviä. Kissat voivat sulattaa ja käyttää asianmukaisesti keitettyjä hiilihydraatteja tehokkaasti. He käyttävät hiilihydraatteja glukoosin lähteenä, joka on kehon solujen tärkein energia, yhtiön Pohjoismaiden pääkonttorista todetaan.

Mars-yhtiöiden tuotevalikoimaan kuuluvat puolestaan muun muassa Whiskas, Sheba ja Royal Canin.

Lemmikkieläinten ruokia säännellään Euroopan Komission rehulainsäädännöllä. Lainsäädännössä säännellään muun muassa käytettäviä raaka-aineita, tuotantolaitosten ja tuotteiden hygieniaa koskevia laatu- ja turvallisuusvaatimuksia sekä merkintöjä ja viestintää kuluttajille.

Katja Kaataja syöttä kissaa
Katja Kaatajan kissoille maistuu erityisesti kala. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Kaatajan perheen Tove- ja Anna-kissat voivat hyvin. Katja Kaataja pyrkii välttelemään viljaa kissojensa ruokavaliossa parhaansa mukaan. Helppoa sopivan ruoan löytäminen ei kuitenkaan ole. Hän pyrkiikin tilaamaan kissanruuat nettikaupasta.

– Tarkkaan saa lukea näitä tuoteselosteita ja tihrata pientä tekstiä. Eilen tuli yllätystilanne, kun raksut alkoivat loppua. Eipä löytynyt lähikaupasta tai peruskokoisesta kaupasta sellaista, missä ei viljaa olisi ollut. Isommista marketeista löytyy vähän paremmin, Kaataja kertoo.

Suosittelemme