Hyppää sisältöön

Saksa ja Ranska sopivat yhteisestä hävittäjähankkeesta – tavoitteena uusi eurooppalainen taistelukone vuonna 2040

Puolustusministerit sopivat hävittäjä- ja meripartiokonehankkeista Berliinin ilmailumessuilla.

Eurooppalainen kuljetuskone Airbus A400M sekä Rafale- ja Typhoon-hävittäjät esittelylennolla. Kuva: Hayoung Jeon / EPA-EFE

Saksa ja Ranska alkavat suunnitella ja rakentaa yhteistä hävittäjäkonetta nykyisin käytössä olevien Typhoon- ja Rafale-hävittäjien seuraajaksi. Asiasta ilmoittivat eilen Berliinissä konevalmistajat Airbus ja Dassault, ja tänään sopimus vahvistettiin poliittisella tasolla.

Puolustusministerit Ursula von der Leyen ja Florence Parly kuvailivat Berliinissä sopimusta historialliseksi.

Airbus ja Dassault ovat ilmoittaneet kehittävänsä "Euroopan tulevaisuuden ilmataistelujärjestelmän" eli FCAS:n. Siihen kuuluu hävittäjäkoneen lisäksi miehittämättömiä lennokkeja ja risteilyohjuksia. Järjestelmän pitäisi valmistajien mukaan olla käytössä vuoteen 2040 mennessä.

Saksan ja Ranskan asevoimien mukaan hävittäjän pitäisi kyetä sekä hyökkäys- että puolustustehtäviin ja sen pitäisi kyetä johtamaan lennokkiparvea.

Ranskan puolustusministeri Florence Parly (vas.) ja Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen Berliinin ilmailumessuilla. Kuva: Hayoung Jeon / EPA-EFE

Myös meripartiokone

Puolustusministerien mukaan yhdessä on tarkoitus kehittää paitsi taistelukonejärjestelmä, myös uusi meripartiokone maiden laivastoille. Sen tulisi kyetä merivalvontaan ja sukellusveneiden torjuntaan. Meripartiokoneen olisi tarkoitus olla käytössä 2035 mennessä.

Jo aiemmin maat ovat yhdessä rakentaneet NH90 -kuljetushelikopterin, joka on käytössä myös Suomessa.

Useimmiten Saksa ja Ranska ovat kuitenkin kansainvälisillä asemarkkinoilla kilpailijoita. Niin myös Suomen hävittäjähankinnassa.

Ranskalainen Dassault valmistaa Rafale-hävittäjää, ja Saksassa sijaitseva Airbusin puolustusvälinehaara monikansallista Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Typhoonin toinen päävalmistaja on brittiläinen BAE Systems.

Sopu vasta periaatteessa

Airbusin ja Dassaultin kesken on sovittu yhteistyöstä vasta periaatteessa, ja tulevasta hävittäjästä tiedetään vasta yleiset suoritusvaatimukset.

Yhteistyössä voi olla vielä mutkia edessä. Saksa etsii parhaillaan seuraajia Tornado-hävittäjäpommittajilleen. Vahvimmat kilpailijat ovat Eurofighter Typhoon ja amerikkalainen Lockheed Martin F-35.

– Jos Saksa ostaa F-35:n, yhteistyö Ranskan kanssa hävittäjäasiassa loppuu, sanoi Airbusin puolustusvälinehaaran johtaja Dirk Hoke saksalaisen Die Welt am Sonntag -lehden haastattelussa.

Puolustusministerit menossa katsomaan Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafal -hävittäjiä. Kuva: Hayoung Jeon / EPA-EFE

Muita maita mukaan

Saksan ja Ranskan hävittäjäprojektiin voi tulla mukaan muitakin maita. Ranskan puolustusministerin Parlyn mukaan Britannia kutsutaan todennäköisesti mukaan. Ranskalla ja Britannialla on yhteisiä lentokonehankkeita.

Myös ruotsalaisen Saabin ja italialaisen Leonardon osallistumista on ennakoitu.

Hankkeen yksi tarkoitus on pitää nykyaikaisen sotilasilmailun osaaminen ja työpaikat Euroopassa.

Suomen hävittäjähankkeen vetäjät eivät vielä halunneet arvella, vaikuttaako uusi eurooppalainen hävittäjähanke Hornetin seuraajan valintaan. Tarjouspyynnöt Hornetin seuraajasta lähetetään huomenna perjantaina.

Suosittelemme sinulle