Hyppää sisältöön

Aseasiantuntija: Hävittäjähankinta on kahden kauppa – valinta on joko Lockheed Martin tai Saab

Lockheed Martin voittaa häiveominaisuuksilla, joiden merkitys voi pienentyä koneiden käyttöaikana.

Lockheed Martin F-35 Lightning lentonäytöksessä Lontoossa heinäkuussa 2016. Kuva: Adrian Dennis / AFP

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa haastatellun aseasiantuntija Arto Pulkin mukaan Suomen tuleva hävittäjähankinta ratkaistaan käytännössä kahden tarjolla olevan hävittäjän, yhdysvaltalaisen Lockheed Martin F-35:n ja ruotsalaisen Saab Gripen E:n välillä.

Puolustusvoimat lähettää tänään perjantaina tarjouspyynnöt viidestä hävittäjämerkistä, joista valittava korvaa nykyiset Hornet-hävittäjät 2020-luvulla. Puolustusvoimien tavoitteena on ostaa 64 hävittäjää. Koneiden hankintahinnaksi on arvoitu 7–10 miljardia euroa.

– Sekä Eurofighter Typhoon että Rafale ovat selkeästi vanhempaa teknologiaa, ja niiden tuotanto on loppuvaiheessa. Ja kaksi päivää sitten Airbus ja Dassault ilmoittivat, että he kehittävät nyt seuraavan sukupolven järjestelmää, Pulkki toteaa.

Airbusin Eurofighter Typhoon on brittiläinen, Dassault Rafale ranskalainen hävittäjä. Viidentenä tarjouskilpailussa on mukana Suomen nykyisten hävittäjien toimittaja Boeing F/A-18 Super Hornet -koneella.

Saabin Jas Gripen -hävittäjän E -malli. Kuva: SAAB

F-35 on teknisesti muita edellä, mutta kallis

Pulkki kuvaa ykkösvaihtoehdoiksi nostamiaan Lockheed Martinin F-35- ja Saab Gripen E -koneita tekniseltä varustelultaan muuten saman tasoisiksi, mutta Lockheed Martinin hävittäjän kyky piiloutua tutkilta on omaa luokkaansa. Viidestä tarjolla olevasta hävittäjästä Lockheed Martin tulisi kuitenkin selvästi kaikkia muita vaihtoehtoja kalliimmaksi.

Lockheed Martinin kyky kuljettaa aseita on myös muita konemalleja heikompi, mutta sen näkymättömyys perinteisissä tutkajärjestelmissä tekee siitä konfliktitilanteissa ylivoimaisen, sanoo Pulkki.

Saab Gripenin mahdollisuuksia nostaa Pulkin mukaan halvemman hinnan lisäksi se, että kehittyvien järjestelmien myötä tutkassa näkymättömyyden eli tutkahäiveen merkitys saattaa vähetä jo koneiden hankinta-aikana. Kehitteillä on elektro-optisia järjestelmiä ja esimerkiksi lämpösäteilyn muutoksia havaitsevia passiivitutkia, joilla myös tutkahäiveteknologiaa hyödyntävät koneet voidaan havaita.

– Kovasti joudutaan pohtimaan sitä, mihin nämä järjestelmät kehittyvät. Onko F-35:n tällä hetkellä kehittynein, mutta myös kallein, ominaisuus ylivertainen esimerkiksi 15 vuoden päästä, kysyy Pulkki.

Salolainen: Hankinnassa painaa myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen näkökulma

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) korostaa, että teknologian ohella hankinnalla on myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen ulottuvuus.

Salolaisen mukaan esimerkiksi Suomen Hornet-hankinnalla on jo ollut valtava merkitys siinä, että se on lähentänyt Suomea Yhdysvaltoihin ja Naton harjoituksiin. Nyt tehtävässä hankinnassa voisi olla merkitystä yhteyksissä Ruotsiin, jonka kanssa Suomella on merkittävää sotilaallista yhteistyötä. Ruotsalaiskoneen hankinta tarkoittaisi myös teollista yhteistyötä, ja ranskalaiskoneella taas olisi EU-poliittinen ulottuvuus, Salolainen luettelee.

– Suurin ulkopoliittinen ulottuvuus on Yhdysvalloilla ja Ruotsi–Suomi-yhteistyöllä. Tämä on kaikkein selkein johtopäätös, jonka voin tehdä, sanoo Salolainen.

Lue myös:

Suomi lähettää tarjouspyynnöt hävittäjistä – posti lentokonevalmistajille lähtee lähiviikkoina

Näin Suomelle kaupataan miljardien hävittäjiä – Ylen reportaasi Yhdysvaltain aseteollisuuden ytimestä

Suosittelemme sinulle