Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Piristävän mate-juoman suosio Suomessa kasvaa – Uruguayssa sitä tankataan huoltoasemilla ja nautiskellaan parlamentissa

Eteläamerikkalainen perinnejuoma mate opettaa ihmisiä pysähtymään ja nauttimaan toistensa seurasta. Mate-kupin jakaminen rohkaisee juttusille myös tuntemattoman kanssa.

Lucas Ramirez ja Lucía Castro
Opiskelijat Lucas Ramirez ja Lucía Castro kertovat maten jakamisen toimivan kätevänä tapana tutustua uusiin ihmisiin. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MONTEVIDEO Puun katveessa loikoileva nuori nainen imee posket lommolla hopeista pilliä. Hän ojentaa pyöreän kupin takaisin seuralaiselleen, joka kaataa termospullostaan lisää vettä vihreän lehtirouheen päälle.

Kaveri alkaa vuorostaan imeä kiposta Uruguayn pääkaupungin Montevideon vehreässä Rodó-puistossa.

Kädestä toiseen kulkeva yrttijuoma on mate. Se on eteläamerikkalaisessa Uruguayssa suomalaisten kahviin vertautuva kansallisjuoma, jota juodaan edelleen perinteiseen tapaan jakamalla samaa kuppia toisten kanssa.

Puistossa nautitaan matea parin kolmen hengen ryhmissä alkuillan lähestyessä. Nuori opiskelijapariskunta painottaa juoman sosiaalista merkitystä.

– Mate antaa syyn lähestyä toista ja jakaa hetki tämän kanssa. Se auttaa niin vanhojen ystävyyssuhteiden ylläpitämisessä kuin uusien hankkimisessa, selittää luonnontieteitä Montevideon yliopistossa opiskeleva Lucía Castro.

Vieressä oleva Lucas Ramirez nyökkää hyväksyvästi. Hän imee tiukasti matea, kunnes kupista kuuluu kurnuttava ääni.

Nelly Estramil ja Gerardo Ruiz
Nelly Estramil ja Gerardo Ruiz juovat päivän toista mateaan Montevideon keskustassa. Heille mate merkitsee jakamista ja kumppanuutta. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Huoltoasemalla voi tankata matekupin

Suomessa mate tunnetaan luontaistuotekauppojen hyllyiltä kahvista eroon pyrkivien vaihtoehtona. Kofeiinia sisältävä mate virkistää käyttäjiensä mukaan sopivasti, muttei aiheuta samanlaista tärinää ja levottomuutta kuin kahvi.

Etelä-Amerikassa juoman terveysvaikutuksista ei juuri puhuta. Täällä mate on luonnollinen osa jokapäiväistä elämää ja kanssakäymistä toisten kanssa.

Kolmen miljoonan asukkaan Uruguayssa ei voi välttyä näkemästä matekuppeja ja termospulloja kädessään kantavia ihmisiä. Huoltoasemien pihoilla seisovista automaateista saa matea varten oikeanlämpöistä vettä. Autolla ajaessa maten juominen on tosin kännykän käytön tavoin kiellettyä. Myös linja-autossa kyltti kieltää maten nauttimisen matkustajilta.

Kuumavesiautomaatti urugualaysilla huoltoasemilla.
Kuumavesiautomaatti maten valmistamiseen on tuttu näky urugualaysilla huoltoasemilla. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Mate maistuu uruguaylaisille ikään tai sosiaaliseen luokkaan katsomatta.

Matetarvikkeet ovat myös Nelly Estramilin ja Gerardo Ruizin mukana, kun he istuvat nurmikkoa reunustavalla muurilla Montevideon ydinkeskustassa sijaitsevalla Plaza Constitución -aukiolla. Menossa on päivän toinen mate.

– Mate merkitsee minulle ennen kaikkea hyvää seuraa ja elämän rytmin rauhoittamista. Sen kanssa voi viettää levollista aikaa yksin tai jakaa juoma rauhassa toisten kanssa, montevideolainen Estramil kertoo mateastia napakasti kädessään.

Matea ryystetään jopa Uruguayn parlamentissa

Jopa 85 prosenttia uruguaylaisista nauttii tutkimuksen mukaan säännöllisesti matea. Uruguayssa juodaan matea eniten maailmassa henkeä kohti. Mate on suosittua myös naapurimaa Argentiinassa sekä Paraguayssa ja Brasilian eteläosassa.

Matetietokirjailija Javier Ricca selventää, että suurin ero muihin matemaihin on uruguaylaisten tapa nauttia juomaa julkisilla paikoilla. Aiemmin pelkästään kodin piirissä nautittu juoma on siirtynyt Uruguayssa työpaikoille, oppilaitoksiin ja kaduille vasta viimeisten vuosikymmenten aikana.

– Jonkinlainen virstanpylväs saavutettiin 2000-luvun alussa, kun mate saavutti myös maamme parlamentti-istunnot, Ricca kertoo.

Aiemmin köyhempien kansanosien juomana tunnetusta matesta on tullut myös keskiluokan korvaamaton nautintoaine. Tällä hetkellä sen suosio tuntuu kasvavan erityisesti nuorten parissa, joten maten tulevaisuus näyttää taatulta Uruguayssa.

María Dutra
Käsityöliikkeessä työskentelevän María Dutran mukaan värikkäät mateastiat ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Persoonalliset matekupit kertovat omistajistaan

Montevideolaisen Manos del Uruguay -käsityöliikkeen hyllyillä on valinnanvaraa. Perinteisen pullokurpitsasta koverretun matekupin lisäksi tarjolla on helppokäyttöisempiä puusta, keramiikasta ja silikonista valmistettuja erimuotoisia ja -kokoisia astioita.

– Ihmiset kokeilevat huolellisesti, minkälainen kuppi istuu parhaiten käteen, liikkeen käsityöhankinnoista vastaava María Dutra kertoo.

Monella on oma kuppinsa kotia, työpaikkaa ja matkustamista varten. Mateastian lisäksi tarvitaan suodatinpilli eli bombilla. Lisäksi on hyvä olla termospullo ja mahdollisesti myös matetarvikkeiden kantoastia eli matera.

Mateastioita.
Uruguaylaiset ovat innostuneet juomaan matea myös värikkäistä, moderneista kupeista perinteisten sijaan. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Maten juominen on pysynyt Etelä-Amerikassa perusperiaatteiltaan samanlaisena siitä asti, kun eurooppalaiset ensi kerran tutustuivat guaraní-intiaanien käyttämään juomaan saavuttuaan uudelle mantereelle 500 vuotta sitten.

Käsityöliikkeestä kerrotaan, että pieniä muutoksia kuitenkin tapahtuu. Viime aikoina uruguaylaiset ovat alkaneet ostaa perinteisten, ruskealla nahalla päällystettyjen matekuppien lisäksi myös kirkkaissa väreissä loistavia juoma-astioita.

Etenkin matesta innostuneet nuoret uskaltautuvat rikkomaan muuten hyvin perinteistä matekulttuuria.

Javier Ricca
Matesta useita tietokirjoja kirjoittanut Javier Ricca pitää juomaa erottamattomana osana uruguaylaisten identiteettiä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Kitkerä juoma hidastaa maailmaa ja edistää yhteisymmärrystä

Tehokkuutta ja pikaruokakulttuuria ylistävässä globaalissa maailmassa mate edustaa jotain päinvastaista. Satavuotisiin perinteisiin nojaava matekulttuuri kannustaa kiirehtimisen sijaan jakamaan rauhallisen hetken toisen kanssa.

Tietokirjailija Ricca kannustaa suomalaisiakin tutustumaan uruguaylaisille rakkaaseen mateen. Samalla hän ymmärtää, miksei mate ole valloittanut maailmaa samalla tavoin kuin toinen Latinalaisesta Amerikasta lähtöisin oleva lempijuoma kaakao.

– Oikeastihan mate on maultaan aika kitkerä, eikä ole niin miellyttävä juoma kuin esimerkiksi kaakao. Myös maten jakaminen saattaa tuntua aluksi epämiellyttävältä, Ricca sanoo.

Kuitenkin juuri maten sosiaalinen ulottuvuus tekee siitä erityisen. Se viestii jakamisellaan yhteisymmärryksestä samalla tapaa kuin vaikkapa Pohjois-Amerikan intiaanien rauhanpiippu.

Suosittelemme sinulle