Hyppää sisältöön

Joutsenen sulava uinti – katso videot Suomen parhaalta lintujärveltä

Parikkalan Siikalahdella on tavattu tänä keväänä jo yli 120 lintulajia.

laulujoutsen
Katso miten sulavasti laulujoutsen lyö vauhtia valvalla räpylällään. Video on kuvattu Parikkalan Siikalahdella 24.4.2018

Pitkä talvi ei selvästikään ole sammuttanut Siikalahden suosiota Suomen parhaana lintujärvenä. Kesän aikana siellä voi tavata yli 200 eri lintulajia.

Laaja kosteikko on kerännyt jo nyt puoleensa muuttolintuja isoista hanhiparvista valtavaan merikotkaan saakka.

Lintuharrastaja Hanna Aalto Parikkalasta kertoo, että tänä keväänä Siikalahdella on tavattu jo 120 eri lintulajia, ja uusia tulee päivittäin. Monet lajit odottelevat Siikalahdella ilmojen lämpenemistä ja sitä, että ne pääsevät jatkamaan matkaansa pohjoisempaan.

Siikalahden keskisyvyys on vain metri. Siellä on laajoja ruovikoita, joiden suojissa lintujen on turvallista olla. Alueella pesii noin 70 eri lintulajia. Lintutorneista ja erikoisesta piilokojusta pääsee näkemään lajeja, joita ei muuten näe kuin lintukirjojen sivuilla.

kaksi tukkasotkaa
Katso video tukkasotkapariskunnasta. Koiraalla on vaalea kylki ja päässä tupsu. Naaras on hivenen ruskehtava. Video on kuvattu 24.4.2018

Jäät ovat Siikalahdella jo monin paikoin sulaneet. Niinpä vedessä tai vesien äärellä viihtyvät linnut, kuten tavi, luhtakana, tukkasotka, lokit, metsäviklo ja mustaviklo ovat jo saapuneet Siikalahdelle. Huhtikuun 24. päivä tavattiin Siikalahdella myös kaakkoissuomalainen erikoisuus lampiviklo. Pienen valkoviklon näköinen lampiviklo on kahlaaja, joita pesii Suomessa kesän aikana vain muutama pari.

Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Siikalahden linnuston erikoisia harvinaisuuksia ovat muun muassa arokotka, keisarikotka, , arosuohaukka, punajalkahaukka, jääkuikka, mustakaulauikku, punakaulahanhi, sininärhi, amerikanhaapana, harmaasorsa ja suohyyppä.

Alkukesällä Siikalahden yön täyttävät lukuisat yölaulajat. Päivällä lokkien ja tiirojen kirskunta on huumaava.

Parikkalan Siikalahti on Metsähallituksen hoitama luonnonsuojelualue. Se on helppo saavuttaa, sillä lintutorneille vie hyvät pitkospuut. Parikkalassa valtatie kuudelta Siikalahden parkkipaikalle on matkaa kolmisen kilometriä.

Siikalahti Parikkalassa
Vielä näin keväällä Parikkalan Siikalahdella on harmaata, mutta siitä huolimatta lukuisat lintulajit ovat alueelle saapuneet. Katso videolta näkymät Siikalahden lintutorneista. Video on kuvattu 24.4.2018.

Parikkalan Siikalahti kuuluu Laatokan-Karjalan lehtovyöhykkeeseen. Euroopan suurimman järven Laatokan rannalle on matkaa vain 35 kilometriä.

Suotuisan ilmaston ja muhevan maaperän ansiosta Siikalahdella on myös paljon harvinaisia kasveja. Niistä osa on sellaisia, joita ei kasva missään muualla Suomessa. Tällainen on muun muassa siperiankärhö.

Viime päivinä lintuharrastajat ovat päässeet Siikalahdella nauttimaan kotkien liitelystä. Kosteikon yllä ovat liidelleet sekä merikotka että kiljukotka. Muutama päivä sitten alueella tavattiin myös kesän tuoja haarapääsky.

Hurja koski Hiitolanjoella

Noin 20 kilometriä Siikalahdelta etelään luikertelee muutaman metrin levyinen Hiitolanjoki. Joki laskee Simpelejärvestä Laatokkaan.

Juuri nyt joki on pullollaan vettä, kun sulamisvedet valuvat jokea myöten. Joessa on Suomen puolella kolme pientä voimalaitosta, jotka estävät laatokanlohen nousemisen Simpelejärveen.

Valtavan vesimäärän takia vettä pitää tällä hetkellä juoksuttaa voimalaitoksen ohi. Nyt pääsee mielessään kuvittelemaan, miltä joki näyttäisi, jos kosket olisivat valjastamattomat.

Kangaskoski Hiitolanjoella kevättulvan aikaan
Katso millaiset kuohut Hiitolanjoella nyt virtaavat. Video on Kangaskosken voimalaitoksen kupeesta, jossa parhaillaan juoksutetaan vettä voimalaitoksen ohi. Video on kuvattu 25.4.2018

Suosittelemme sinulle