Hyppää sisältöön

Jälleen yksi Ruotsin akatemian jäsen jättämässä paikkansa – Tuoli numero 13 vapautuu

SVT:n mukaan kirjailija Sara Stridsberg on jättänyt eropyyntönsä lauantaina.

Sara Stridsberg erosi Ruotsin Akatemiasta häirintäskandaalin takia eikä ole enää mukana päättämässä kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajasta. Kuva: Karl Melander / EPA

Kirjailija ja kääntäjä Sara Stridsberg haluaa jättää paikkansa Ruotsin akatemiassa. Stridsberg jätti eropyyntönsä lauantaina, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

Hän on kuudes akatemian jäsen, joka eroaa kuukauden sisällä. Hänen eronsa jälkeen 18 paikasta jäljellä on enää 10. Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lisäksi kaksi paikkaa on akatemian jäsenillä, jotka eivät ole enää aktiivisia. Stridsbergin paikka on numero 13.

Stridsberg oli aiemmin pohtinut eroa uutistoimisto TT:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Hän kertoi tuolloin pohtivansa päätöstä erosta, sillä piti hiljattain eronnutta akatemian pysyvää sihteeriä Sara Daniusta akatemian toivona.

SVT ei lauantaiaamuna ollut tavoittanut Stridsbergiä kommentoimaan uutista erosta.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon jakava Ruotsin akatemia on ollut syvässä kriisissä viime kuukaudet. Kuohunta alkoi viime syksynä kun akatemian jäsenen puolison vuosikausia harjoittama seksuaalinen häirintä paljastui.

Kohun seurauksena muun muassa Sara Danius erosi hieman yli kaksi viikkoa sitten. Ruotsalaiset katsoivat eron olleen pakotettu, ja moni julkisuuden henkilö osoitti tukensa Daniukselle.

Myös Ruotsin kuningas on kertaalleen yrittänyt laimentaa kohua. Hän päätti viime viikolla täydentää akatemian sääntöjä, jotta päätöksenteko ei halvaantuisi. Päätösten tekemiseen tarvitaan 12 jäsentä.

Ruotsin radio kertoi kuitenkin keskiviikkona, että akatemia pohtii parhaillaan, kykeneekö se jakamaan lainkaan kirjallisuuden Nobel-palkintoa tänä vuonna.

Stridsberg on ollut akatemian jäsen vuodesta 2016. Hän on voittanut vuonna 2007 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Unelmien tiedekunta (Drömfakulteten).

Lue myös:

Ruotsin Akatemia-skandaali näyttää ratkeavan – kuningas muuttamassa Akatemian sääntöjä

Kun Ruotsi pukeutui rusettipuseroon – julkkikset osoittavat tukeaan Nobel-akatemian Sara Daniukselle

Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"

Miten kielenhuoltajakerho sai Ruotsin sekaisin? Kuusi pointtia, jotka auttavat seuraamaan kirjallisuuden Nobel-skandaalia

Suosittelemme sinulle