Hyppää sisältöön

Herra Heinämäen Lato-orkesteri siirtyy Ylen Elävään arkistoon – "Keskustelun taustalla iso eettinen kysymys"

Intiaanipäähinettä käyttävä hahmo aiheutti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Lato-orkesteri keikalla. Kitaristi Timotei (Janne Louhivuori), Heinämäki (Heikki Hela) Herra Pujo (Heikki Salo) ja Intiaanipäällikkö Punanata (Mikko Löytty). Kuva: Malla Hukkanen / Yle

Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmaa voi jatkossa katsoa Ylen Elävästä arkistosta.

Ylen luovien sisältöjen johtaja ja vastaava toimittaja Ville Vilén sanoo tiedotteessa, että ohjelma päätettiin siirtää Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Elävään arkistoon, koska osa katsojista koki alkuperäiskansan asuun puetun hahmon loukkaavaksi. Intiaanipäähinettä käyttävä hahmo on aiheuttanut runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Ennen suomalaiset nauroivat Pekalle ja Pätkälle neekereinä tai viihde-ohjelman nunnuka-hahmoille. Ei enää, tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa, Vilén sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa Herra Heinämäen Lato-orkesteri -ohjelmassa on kyse samantyyppisestä asiasta. Hän sanoo, että Ylen pitää olla koko ajan tarkempi ja herkempi siinä, minkälaista kuvastoa käytetään vähemmistöistä kerrottaessa.

Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto sanoo, että asiassa käytiin pitkä eettinen keskustelu. Hänen mukaansa ohjelma sopii erinomaisesti Elävään arkistoon.

– Lähtökohtana tässä on se, että tämä vain ei ole tämän päivän arvojen mukaista. Ylellä on erityisen tarkka suhtautuminen siihen, minkälaista sisältöä lastenohjelmissa on, sanoo Koivisto.

Hänen mukaansa keskustelun taustalla on iso eettinen kysymys.

– Meidän pitäisi herätä Suomessa ajattelemaan tällaisia asioita kunnioittavimmin ja olla huomaavaisempia toisia kohtaan. Alkuperäiskansoille tärkeät symbolit ja niiden oikeat käyttötavat kuuluvat heille, Koivisto pohtii.

Herra Heinämäen Lato-orkesteria voi jatkossa katsoa Elävästä arkistosta.

Ohjelman siirtymisestä Elävään arkistoon kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua päivitetty 30.4.2018 kello 14.15: Herra Heinämäen Lato-orkesteri on katsottavissa Elävässä arkistossa.

Suosittelemme sinulle