Hyppää sisältöön

Herätys: Taantuma jätti jälkensä nuoriin miehiin, Pohjois-Korea aikoo sulkea ydinkoealueensa, näissä töissä ei robotti pärjää

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Henri Roos haluaisi löytää viimein paikkansa työelämässä. Kuva: Sasha Silvala / Yle
Yle

Nuoret miehet kärsivät taantumasta

Kymmenen vuotta sitten alkanut talouden pitkä alamäki jätti jälkensä erityisesti nuoriin miehiin. Niin kutsutun Y-sukupolven tulot jäävät jälkeen aiemmista sukupolvista. Kerromme kahden nuoren miehen tarinan ja selvitämme, miten asiantuntijat tilanteen näkevät. Lue jutustamme laman runtelemien nuorten miesten tarinat.

Suomen kieli on rappiotilassa, väittää historioitsija Teemu Keskisarja

Historia-aiheita menestyksekkäästi popularisoinut historioitsija Teemu Keskisarja viimeistelee parhaillaan elämäkertaa Aleksis Kivestä. Kansalliskirjailija eli elämän, jota varjostivat taudit ja mielenterveysongelmat. Samalla Kivi oli yksi fennomaaneista, joiden avulla Suomesta tuli Suomi. Keskisarjan mielestä edessä on jyrkkä alamäki, sillä englannin kieli on alkanut hallita arkeamme.

– Englannin vyörytys on irvokasta, manaa Keskisarja.

Keskisarja tähdentää Kivi-elämäkertansa lähtökohtia: – Kirjallisuudentutkimuksesta en ymmärrä yhtään mitään. Kirjoitan siis kirjailijan elämästä, en teoksista. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tupakanpolttajat kokevat olevansa epäsuosiossa

Kessuttelijat kokevat olevansa nurkkaan ahdettuja ja saavat katseita ihmisiltä. Onko ilmapiiri kiristynyt? Kansanterveysjärjestön toiminnanjohtajan mielestä asenteet ovat muuttuneet: ei enää syytetä tupakanpolttajaa vaan tupakkateollisuutta. Jutussa kerrotaan myös savuttoman Suomen huolesta, että tupakoimattomuuden hieno kehitys katkeaa, sillä tupakkateollisuus kalastelee ihmisiä uusilla tuotteilla.

Kuva: Yle

Missä neljässä ammatissa robotti ei pärjää?

Vaikka uudet teknologiat myllertävät työelämää lähivuosina rajusti, riittää tekemistä muillekin kuin Uber-kuskeille. Tulevaisuudessa töitä on yhä enemmän robottiohjelmoijille, asiakaskokemuksen suunnittelijoile ja sovellustestaajille, mutta myös saattohoitajille.

Vilma Siraisen mukaan hyvä asiakaskokemus on elämyksellinen. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Etelä-Korea: Pohjois-Korea aikoo sulkea ydinkoealueensa toukokuussa

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea aikoo purkaa ydinkoealueensa toukokuussa. Pohjois-Korea aikoo kutsua ulkomaisia asiantuntijoita valvomaan testipaikan sulkemista. Lisäksi Pohjois-Korean suunnitelmissa on siirtyä samaan aikavyöhykkeeseen Etelä-Korean kanssa.

Kuva: EPA

Sää yhä vaihtelevaa: Poutaa ja sadekuuroja

Säässä ei ole tapahtumassa lähipäivinä mainittavia muutoksia, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Tämä tarkoittaa sitä, että suurimman osan ajasta on poutaa ja osittain myös melko aurinkoista.

Sää on suurimman osan ajasta poutaista ja pilvisyys vaihtelevaa. Iltapäivällä kehittyy sadekuuroja, jotka heikkenevät vähitellen iltaa kohti. Paikoin sadekuuroihin liittyy ukkosta. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 10 asteen vaiheilla, pohjoisessa on viileämpää.

Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilla.

Suosittelemme sinulle