Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Upseeriliitolta tiukka lausunto: Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei Puolustusvoimien sotilasvirkoihin

Upseeriliiton kanta tulee esille lausunnossa, jonka se on antanut kohua herättäneeseen kaksoiskansalaisia koskevaan lakiehdotukseen. Yle tutustui uunituoreisiin lausuntoihin.

Sotilas rynnäkkökivääreineen puolustusvoimien sotaharjoituksessa.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisoi vuosi sitten keväällä, että Puolustusvoimat on alkanut rajoittaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin tehtäviin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) raivostui uutisesta ja kiisti sen jyrkästi, mutta muutaman tunnin jälkeen uutisen julkaisusta Niinistö ilmoitti, että hän laittaa vireille lain, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estetään sotilasvirkoihin.

Esitys lakipykälistä saatiin valmiiksi muutamia viikkoja sitten. Puolustusministeriö ehdottaa lakia, joka kieltäisi yksiselitteisesti kaikilta kaksoiskansalaisilta pääsyn sotilasvirkoihin.

Sisäministeriö puolestaan pohtii kahta vaihtoehtoa lakimuutokseen. Totaalikiellon vaihtoehtona sisäministeriössä on kirjoitettu lakipykälät niin sanottuun vastavuoroisuusperiaatteeseen. Se tarkoittaa sitä, että Suomi voisi hyväksyä sotilasvirkoihinsa kaksoiskansalaisen, joka tulee sellaisesta valtiosta, jossa suomalainen voi päästä sen maan sotilasvirkaan.

Yle tutustui uunituoreisiin lausuntoihin

Molempien ministeriöiden tekemät lakiehdotukset ovat olleet lausuntokierroksella, ja Yle kävi läpi uunituoreet lausunnot.

Kaikki lausunnonantajat puhuvat lausunnoissaan kaksoiskansalaisista, mutta Upseeriliitto toteaa suoraan omassa lausunnossaan, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei tule valita sotilasvirkoihin tai upseerin virkaan johtaviin opintoihin.

Upseeriliiton Puolustusministeriölle antamassa lausunnossa sanotaan, että "Upseeriliitto pitää tärkeänä, että Puolustusvoimien sotilasvirkoihin tai upseerin virkaan johtaviin opintoihin valittavat henkilöt eivät voi olla kaksoiskansalaisia tavalla, joka vaarantaisi kansallista turvallisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa etenkin sitä, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei tule valita em. tehtäviin".

Upseeriliitto on Akavalainen ammattijärjestö, jossa on 6 300 jäsentä. Upseeriliiton nettisivujen mukaan upseerien järjestäytymisaste Puolustusvoimissa on yli 98 prosenttia.

Upseeriliiton suora kanta asiaan on äärimmäisen poikkeuksellinen. Aiemmin Suomessa ei ole ollut tapana puhua suoraan nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisista.

Yksityiskohta upseeriliiton lausunnosta.
Kuva: Puolustusministeriö

Lausuntoja lakiehdotuksiin ovat antaneet myös esimerkiksi suojelupoliisi, keskusrikospoliisi ja poliisihallitus. Ne katsovat, että kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin täytyy estää. Sen sijaan ylimmät laillisuusvalvojat ja esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu suhtautuvat kriittisesti lakiin.

Ne kaipaavat enemmän perusteluja sille, miksi Suomeen tulisi säätää kaksoiskansalaisia syrjivä laki.

Sekä totaalikieltoon että vastavuoroisuusperiaatteeseen sisältyy mahdollisuus poikkeusmenettelyyn. Lakiehdotuksissa esitetään, että erityistapauksessa puolustusvoimain komentaja tai valtioneuvosto voisi myöntää kaksoiskansalaiselle pääsyn sotilasvirkaan.

Ministerit pian saman pöydän ääreen

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) saavat pian omilta virkamiehiltään yhteenvedon lausunnoista, joita lakiehdotuksiin on annettu. Mykkänen on todennut julkisuudessa kannattavansa sitä, että kaksoiskansalaisten pääsyä sotilasvirkoihin rajataan.

Niinistö ja Mykkänen päättänevät muutamien viikkojen kuluttua, millaisia lakipykäliä he lähtevät viemään eteen päin.

Jos lakiehdotus kaksoiskansalaista päätyy eduskuntaan, edessä on kiihkeää keskustelua. Kaksoiskansalaisia rajaava laki olisi syrjivä, mutta monen mielestä välttämätön Suomen turvallisuuden kannalta.

Lue myös:

Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta

Analyysi: Mitä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisille pitäisi tehdä?

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa

Suosittelemme