Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Intia ja Kiina sopivat rajarauhasta johtajien tapaamisessa

Intian ja Kiinan johtajat ovat tavanneet epävirallisesti. Kiinan edustajat kuvailivat tapaamista merkittäväksi maiden välisissä suhteissa.

Harmaahiuksinen mies ja musta hiuksinen mies jolla vaalean sininen kravatti, seisovat rinnakkain. Takana silmälasipäinen mies.
Intian pääministeri Narendra Modi ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Kuva: Indian Ministry of External Affairs / EPA
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Intian pääministeri Narendra Modi ja Kiina presidentti Xi Jinping tapasivat loppuviikosta Wuhanin kaupungissa keskisessä Kiinassa. Intian edustajan mukaan maiden johtajat sopivat, että alueellisia erimielisyyksiä selvitetään dialogin keinoin.

Viime aikoina vanhat rajakiistat sekä pyrkimykset vaikutusvallan lisäämiseen Aasiassa ovat kiristäneet maiden välejä, kirjoittaa muun muassa Deutsche Welle.

Kiinan ja Intian välillä vuonna 1962 käyty rajaselkkaus nousi pinnalle viime vuonna, kun maiden joukot ajautuvat pattitilanteeseen 10 viikoksi pienen naapurimaan Bhutanin raja-alueella. Kiinan mukaan intialaisten joukot olivat tulleet heidän maaperälleen, kun taas Bhutanin ja Intian mukaan sotilaat olivat Bhutanin alueella.

– Kiinan ja Intian rajakysymyksessä johtajat tukevat edustajiensa pyrkimyksiä löytää reilu, perusteltu ja molemmille soveltuva ratkaisu, kommentoi Intian ulkominsteri Vijay Gokhale.

Kiinan varaulkoministeri Kong Zuanyou kertoi maiden johtajien myös sopineen lisäävänsä yhteydenpitoa sotilaallisten sekä turvallisuustoimiensa suhteen.

Lisäksi varaulkoministeri sanoi, ettei Kiinalle ole tärkeä hyväksyykö Intia "uuden Silkkitien". Intia on ollut vastahakoinen Kiinan valtavan infrastruktuurihankkeen suhteen. Rakennushanke yhdistää 27 Kiinan ja 28 Euroopan kaupunkia.

Lue lisää:

Kiina kaavailee arktista Silkkitietä ja vakuuttaa yhteistyöhaluaan

Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys

Suosittelemme