Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

5G-verkko on vihdoin jo ovella – kohta markkinoille tulevalla tekniikalla voidaan siirtää vaikka hologrammi

Entistä tehokkaampi 5G-verkko on kaupallisessa käytössä ehkä parin vuoden kuluttua. Kuluttajalle se tarkoittaa uusien päätelaitteiden, kuten kännyköiden hankintaa, jos haluaa käyttöönsä tehokkaammat nettiyhteydet.

kamerakypärä
Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Stina Brännare
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluttajille uudet entistä kyvykkäämmät älykännykät, jotka voivat hyödyntää 5G-verkon ominaisuuksia, ovat ehkä vielä muutaman vuoden päässä.

– Kyllä me ollaan vielä aika kaukana siitä, sanoo Suomen Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Teleoperaattori Teliassa arvioidaan, että vuonna 2020 uusia entistä älykkäämpiä puhelimia alkaa vähitellen olla markkinoilla.

Teleoperaattori Telia on luvannut, että 5G-verkko avataan vielä tänä vuonna, ja siitä lupauksesta operaattori aikoo pitää kiinni. 5G-verkon suunnittelu lähti teollisuuden ja yritysten tarpeista.

– 5G:n ominaisuudet suunnittelupöydältä asti on tähdätty siihen, että sillä olisi monipuolisempaa käyttöä kuin 4G-verkolla tänä päivänä. Uskon kyllä, että erityisesti teollisuuden ja palveluliiketoimintojen puolella näistä hyödyistä saadaan myös enemmän irti, Koistinen sanoo.

Janne Koistinen
5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Tavallisille kuluttajille uusi tekniikka on laajemmin saatavilla siinä vaiheessa, kun laitevalmistajat tuovat mallinsa saataville. Datamäärän siirto nopeutuu 10 megabitistä sekunnissa yhteen gigabittiin sekunnissa. Sitä voi verrata siirtymisenä kotiin vedetystä kuparikaapelista valokaapeliin. Ilman valokaapelia ei ole 5G-verkkoa.

Teleoperaattorin ajuri investointeihin on Koistisen mukaan Suomessa valtavasti kasvava mobiilidatan määrästä. Teliassa uskotaan, että tämä suuntaus jatkuu. Telia investoi vuodessa noin 200 miljoonaa euroa erilaisiin hankkeisiin, mutta ei kerro sen tarkemmin 5G-verkkoon käytetystä investoinnista.

Tehokkaammat nopeudet nostavat kännyjen hintaa

Telian kilpailijan teleoperaattori Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur arvioi, että päätelaitteita ja verkkolaitteita tulee markkinoille "isommissa määrin" ensi vuoden aikana, mutta kaupallinen käyttö laajenee vuoden 2020 aikana. Suunnittelupöydillä on jo meneillään kova kuhina, mutta kännykkätehtaissa eivät vielä linjat ole pyörimässä.

– Ensimmäisiä varsinaisia kaupallisia kännyköitä on tulossa 2019 tai 2020, se on vielä vähän epäselvää mutta siinä paikkeilla, Prieur sanoo.

Tehokkaammat nopeudet nostavat entistä älykkäämpien kännyköiden hintaa, mutta kuinka paljon sitä eivät Telia tai Elisa halua ennakoida.

– Tyypillisesti kun tulee uusi teknologia ensimmäiset kännykät ovat hintahaarukan yläpäässä. Kun tulee lisää malleja, niitä tulee hintahaarukan keski- ja alapäähän, Prieur sanoo.

– Aikoinaan kun 4G tuli, silloin 3G riitti melkein kaikkeen mitä tehtiin, mutta 4G sai kaiken toimimaan nopeammin. Samanlainen polku on todennäköisesti tapahtumassa 5G:ssä. Kun sovellukset tulevat raskaammiksi, niin kohta ollaan tilanteessa, missä 5G on joillekin jo välttämätöntä.

Hologrammien siirtely voi olla joskus ihan arkea

5G-verkolla saadaan käyttöön esimerkiksi teollista internetiä varten lisää verkkokapasiteettia, enemmän nopeutta ja lyhyempää viivettä. 5G tarjoaa jatkossa koneille mahdollisuuden keskustella entistä enemmän keskenään, ympäristöstä ne keräävät tietoa antureilla.

5G-yhteyttä hyödyttävä teollinen kypärä (kts. pääkuva) voi esimerkiksi ottaa yhteyden mihin tahansa maailmassa ja esimerkiksi huoltotöitä tekevä voi saada apua ongelmaansa asiantuntijalta vaikka maailman toiselta puolelta.

Uuden tekniikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää käytännössä lähes kaikilla teollisuuden aloilla: sairaankuljetuksesta valtamerilaivojen ohjaukseen.

5G-verkkoa on testattu myös peleissä, missä on saatu hyviä tuloksia erityisesti viiveettömyydessä verrattuna 4G-verkkoon. Suurempia datanopeuksia tarvitaan myös virtuaalitodellisuuskuvan esittämiseen entistä paremmalla kuvalaadulla. Esimerkikisi nettipuhelun aikana aikana voidaan siirtää virtuaalilaseihin hologrammi toisesta puhelun osapuolesta 5G-verkossa.

Nokia testaa verkkoa eri puolilla maailmaa

Verkkolaitevalmistaja Nokialle odotukset ovat korkealla 5G-verkon suhteen. Nokia on satsannut miljardeja seuraavan sukupolven 5G-mobiiliverkkoteknologiaan, mutta teknologialoikkaa on jouduttu odottamaan.

Huhtikuun lopulla Nokia kertoikin oikaistun alkuvuoden tuloksensa heikentyneen huomattavasti viime vuodesta.

Nokia testaa uutta teknologiaa yli 50 operaaattorin kanssa eri puolilla maailmaa, kertoo tutkimusjohtaja Lauri Oksanen. Hän perustelee 5G-verkon tarpeellisuutta sillä, että "maailmaa pitää tehostaa".

Lauri Oksanen
Nokian tutkimusjohtaja Lauri Oksanen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

– Meidän näkemys Nokialla on, että maailma tulevaisuudessa tulee olemaan ohjelmoitava. Me haluamme sitä, että ihmisille tulee enemmän aikaa. Ja ihmisille luodaan lisää aikaa siten, että automatisoidaan kaikki. 5G-verkko tulee olemaan tarpeen tukena tässä kaiken automatisoinnissa, Oksanen sanoo.

Hän toivoo, että Suomessa ollaan 5G:n laajassa kaupallisessa käytössä parin vuoden kuluttua.

Paitsi teollista hyödyntämistä, Oksanen painottaa kuluttajapuolella 5G-verkon merkittävyyttä esimerkiksi etäläsnäolossa.

Tavalliselle kuluttajalle hyötyä saadaan hänen mukaansa myös kaiken automaation kautta. Erityisen tärkeää uusi tekniikka on yhteiskuntien kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta, Oksanen painottaa.

5G:n markkina-aluetta ovat lähinnä teolllistuneet maat: Yhdysvallat, Kaukoidän markkinat - joista Kiina on tärkeä - ja Eurooppa. Nokia uskoo, että se pystyy vielä haalimaan lisää markkinoita kiinalaisen Huawein kotimarkkinoilta.

Huawein lisäksi Nokian kanssa maailmanmarkkinoilla kilpailee myös ruotsalainen verkkolaitevalmistaja Ericsson.

Maailmantalouden suhdanteet voivat kääntyä, mutta Nokiassa kuitenkin uskotaan, että suhdanteista huolimatta 5G-verkko otetaan käyttöön, koska se tuo niin paljon tehokkuutta.

Teollisessa internetissä tekoäly on jo käytössä monilla toimialoilla ja samaan aikaan datakeskusten pilvikapasiteetti alkaa olla rajaton, joten verkon lisäkapasiteetille on tilausta.

Suomalaisyritysten 5G-verkon varaan rakentuvilla innovaatioilla on mahdollisuus levitä maailmanlaajuisesti, kun laitteiden valmistus on saatu käyntiin.

Taajuushuutokauppa vielä tänä vuonna

Myös viestintävirasto arvioi, että vuonna 2020 tulisivat markkinoille laajemmin kuluttajille suunnatut kyvykkäät älykännykät, joissa olisi saatavilla uusia 5G-ominaisuuksia.

Samalla älykännykällä voi käyttää myös 3G- ja 4G-verkkoja. Viraston mukaan päätelaitteiden ohella myös älykännykät on osittain uusittava, jos mielii käyttää lähivuosina 5G-verkkoa.

Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo, että pyrkimyksenä on huutokaupata 5G-verkon taajuudet vielä tämän vuoden aikana. Siten radioluvat olisivat operaattoreiden käytettävissä ensi vuoden alusta.

3,5 GHz:n (gigahertsin) taajuuksien huutokauppa on avoin, joten siihen voivat osallistua kaikki halukkaat operaattorit. 5G-taajuudet rakentuvat, ainakin alkuun, 3G- ja 4G-verkkojen päälle.

Telian Koistinen sanoo, että kaikille avoin huutokauppa voi herättää laajempaakin kansainvälistä kiinnostusta. Sen tarkemmin Telia ei tulevaa taajuushuutokauppaa kommentoi.

Liikenne- ja viestintäministeriö puolestaan valmistelee valtioneuvoston asetusta siitä, minkälaisissa kokonaisuuksissa taajuusnippuja huutokaupataan, sekä minkälaisia toimilupaehtoja operaattoreille liittyy verkon rakentamiseen.

Suosittelemme sinulle