Hyppää sisältöön

Bill Gates varoitti miljoonia tappavasta pandemiasta ja monet säikähtivät – suomalaisasiantuntija toppuuttelee hysteriaa

Universaalia rokotetta kaikkiin tauteihin ei ole näköpiirissä. Senkin takia perusterveydenhuollosta huolehtiminen on tärkeää.

Bill Gates Kuva: Pete Marovich / EPA

Jo ensi vuosikymmenellä maapallon väestöön voi iskeä laaja pandemia, joka korjaa niin kylmää satoa, että jopa 30 miljoonaa ihmistä voi kuolla puolessa vuodessa.

Näin uskoo Bill Gates, Microsoftin perustaja ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Gatesin ja hänen vaimonsa Melindan hyväntekeväisyyssäätiö on lahjoittanut satoja miljoonia lääketieteellisiin hankkeisiin tutkimukseen jo useiden vuosien ajan.

Gates kertoi näkemyksistään viikonloppuna Yhdysvaltain Massachusettsissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuudesta uutisoi Business Insider. (siirryt toiseen palveluun)

Gates on aiemminkin ilmaissut huolensa huonosta varautumisesta tuhoisaan pandemiaan. Ihmiskunnan laajetessa kehitys voi Gatesin mukaan johtaa uusien vakavien taudinaiheuttajien syntymiseen – ja pahimmillaan vakaviin pandemioihin.

Gates varoittaa myös terroristeista, jotka saattavat kehittää laboratorioissaan esimerkiksi entistäkin tappavamman muodon isorokosta. Hän vaatiikin, että maailman on varauduttava pandemian riskeihin vähintään samalla vakavuudella, kuin sotiin varaudutaan.

Suomalaisasiantuntija: Miksi maailma olisi muuttunut hirveästi?

Bill Gates tuo esiin pahimman mahdollisen skenaarion, sanoo terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

Pandemioissa ei sinänsä ole mitään uutta, vaan tasaisin väliajoin ilmenee uusia infektiotauteja, joista osa voi jopa levitä koko maailmaan. Mutta miksi maailma olisi muuttunut niin paljon, että Gatesin maalaamat pahimmatkin uhkakuvat toteutuisivat, kysyy Salminen.

Mika Salminen Kuva: Yle

Salmisen mukaan selvä muutos aiempaan on, että ihminen leviää entisestään maapallolla. Kontaktit eläinten kanssa lisääntyvät ja riski, että eläimistä siirtyy ihmiseen uusia tauteja, saattaa myös kasvaa. Tästä puhuu myös Gates.

Lisääntyvään karjankasvatukseen voi liittyä samanlaisia riskejä.

– Isossa karjassa jokin tauti voi levitä tehokkaammin, ja jos huonosti käy, se voi muuttua eläintaudista ihmistaudiksi.

Ihmiset ja eläimet asuvat tiiviiisti esimerkiksi Kiinassa ja muualla Aasiassa. Niitä onkin pidetty useiden pandemioiden syntysijana. Salminen muistuttaa kuitenkin, että viimeisin pandemia, vuosien 2009-2010 sikainfluenssa, sai ilmeisesti alkunsa Etelä-Amerikan sika- ja tehomaataloudessa.

Mikrobista on huonosti aseeksi

THL:n Salminen ei jaa myöskään Gatesin huolta entistä vaarallisemmasta isorokkokannasta, jonka terroristit kehittäisivät. Hän muistuttaa, että isorokko on jo hävitetty maailmasta. "Puolustuksellista tutkimusta" tosin jäi jonkin verran eräisiin maihin.

Mikrobien muokkaaminen on edelleen mahdollista, mutta se vaatii aikamoista osaamista, Salminen sanoo. Toinen puoli on, että mikrobi on aika surkea ase: sitä on vaikea kontrolloida ja laajan haittavaikutuksen aikaansaaminen vaatii aikamoista teknologiaa, hän sanoo.

– Tästä saa aika kivasti kauhutarinoita aikaiseksi. Jollakin tasolla uhkaan pitää toki varautua, hän myöntää.

Salmisen mukaan pandemioita ei pysty etukäteen ennustamaan. Influenssoista voidaan tosin kokemuksen perusteella sanoa, että ennemmin tai myöhemmin tulee uusi tyyppi, joka leviää maailmanlaajuiseksi.

Pandemia ei aina vaadi paljon uhreja

Salmisen mukaan esimerkiksi vuosien 2009-2010 sikainfluenssa tappoi vain jonkin verran enemmän ihmisiä kuin normaali kausi-influenssa.

Sekin selittyy sillä, ettei väestöllä ollut suojaa uutta tautia vastaan, jolloin tavallista suurempi osa väestöstä sairastui influenssaan. Sikainfluenssan taudinkuva ei sinänsä ollut erityisen pahanlaatuinen.

Gates ja moni muu on viitannut noin sata vuotta sitten riehuneeseen espanjantautiin, joka tappoi paljon ihmisiä. Salmisen mukaan tuossakaan tapauksessa influenssavirus ei ollut ainoa syy taudin tuhoisuuteen.

–Todennäköisesti se oli kuolleisuudeltaan isompi kuin influenssat keskimäärin. Täytyy kuitenkin muistaa, että se tuli keskelle maailmansotaa ja tavallaan sen jälkitautina. Siinä oli monta tekijää, jotka altistivat vakavammille taudeille.

Esimerkiksi antibiootteja ei ollut tuolloin käytettävissä, eivätkä terveydenhuollon toimintakyky ja mahdollisuudet tukea tukea sairaita olleet riittävän korkealla tasolla.

– On vaikea sanoa, miten iso osa johtui siitä, ettei ollut keinoja vai siitä, että itse tauti oli vakavampi kuin muut. Pelkästään aliravitsemus voi heikentää sairastuneen ennustetta. Todennäköisesti kyse oli yhdistelmästä näitä kaikkia.

Kuinka rokote toimii?

Perusterveydenhuolto ensin kuntoon

Salmisen mukaan Gatesin ja muiden käymässä keskustelussa rummutetaan toimenpiteitä, jotka eivät ratkaise ongelmaa.

Esimerkiksi rokotteiden valmistaminen ennakkoon ei ole mahdollista, hän sanoo. Kaikkiin mahdollisiin tauteihin ei pystytä valmistamaan rokotetta etukäteen: universaalia rokotetta ei ole, eikä sellaista ole näköpiirissä, Salminen korostaa.

Parasta ennakointia on perusterveydenhuollon saaminen kuntoon. Tärkein syy pandemiariskeihin on, ettei perusterveydenhuolto toimi, Salminen korostaa.

Näin ajatellaan myös Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa. Se on käynnistänyt kansainvälisen arvioinnin, jossa mitataan eri maiden perusterveydenhuollon tasoa erilaisin mittarein. Tähän mennessä arviointi on tehty noin 60 maasta, ja jo nyt on havaittu, että mitä matalammat pisteet maa saa, sitä enemmän siellä esiintyy infektiotauteja.

Riskejä arvioitaessa kannattaa aloittaa sieltä, missä todelliset ongelmat ovat, Salminen korostaa.

– Paukut kannattaa laittaa perusterveydenhuollon toimivuuden parantamiseen. Myös maatalous ja eläinlääkintä ovat tärkeässä asemassa. Keinot ovat olemassa. Niitä pitää vaan ryhtyä toteuttamaan kaikkialla.

Suosittelemme sinulle