Antti J. Kallio etsi majoitusta entisestä kotikaupungistaan Kajaanista. Karttaa selatessaan hän huomasi mielenkiintoisen paikan, jolla oli tuttu muoto.
– Katsoin lampea aluksi normaalista karttanäkymästä ja siirryttyäni satelliittinäkymään tämä kuva pomppasi silmään.
Miehen mielestä paikka näytti yrmeästi takakenoon nojaavalta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilta. Hän otti kuvakaappauksen, laittoi sen somessa eteenpäin kavereilleen ja Facebookin Vintage Kajaani -ryhmään. Ilmeisen moni näki saman, sillä kuva sai satoja tykkäyksiä ja kymmeniä jakoja.
– Kirjoitin jakotekstiin, että jos olet nähnyt Jeesuksen paahtoleivässä, niin se ei ole enää mitään. Nyt pienen kaupungin Kajaanin kartalla on järvi, joka on Donald Trumpin näköinen. Siinä se kiteytyy.
Eero Aarnion hahmotelmat heti päivänselviä
Psykologian tohtori Tapani Riekki arvioi, että kasvojen havaitseminen karttakuvassa perustuu pääosin ihmisen uskomuksiin ja odotuksiin.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin siluetti on katsojalle ennestään tuttu, joten hän tunnistaa sen lammen ääriviivoista. Tunnistamista varten lammen ääriviivojen on oltava niin selkeästi kasvoja muistuttavat, että aivot tulkitsevat ne kasvoiksi.
Ihmisen herkkyys havaita kasvoja on perimmäiseltä tarkoitukseltaan selviytymiskeino.
– Se on evoluution kannalta fiksu tapa. Lapsella on suurempi todennäköisyys saada hoivaa suuntautuessaan vanhempien kasvoihin, Riekki sanoo.
Helsingin yliopiston arkipäiväisen ajattelun tutkimusryhmään kuuluva Riekki kertoo, että aivoissa on kasvojen havaitsemiseen erikoistunut alue.
Kyky tunnistaa kasvot on kehittynyt tiettyyn pisteeseen jo vastasyntyneellä vauvalla. Riekki kertoo tutkimuksesta, jossa jopa sikiön on havaittu suuntautuvan kasvoja muistuttavaa valoa kohden.
– Kohdussa olevat lapset suuntautuivat piste-piste-suu-kuviota kohti. Tämä tarkoittaa, että hyvin pienetkin kasvojen kaltaiset piirteet saattavat johtaa siihen, että meillä laukeaa kokemus kasvojen näkemisestä.
Taikauskoinen näkee kasvoja siellä täällä
Trumpin hahmon bongannut Antti J. Kallio kokee olevansa visualisti: hän on ammatiltaan muotoilutuottaja ja on työkseen tekemisissä taiteen kanssa.
– Olen tottunut kaksiulotteisia piirroksia katsoessani näkemään ne 3D-muotoisina. Pystyn hyvin nopeasti kuvittelemaan niistä lopputuloksen. Olen tehnyt yhteistyötä Eero Aarnion kanssa reilut kymmenen vuotta ja minulle hänen luonnoksensa ovat heti päivänselviä.
Mies kertoo olevansa lahjakas avaruudellisessa hahmottamisessa, mutta huono muistamaan nimiä. Psykologian tohtori Tapani Riekki ei tiedä, onko visuaalisen hahmottamisen kyvyillä vaikutusta kasvojen havaitsemiseen. Hän kuitenkin toteaa nimimuistin ja visuaalisen hahmottamisen olevan erilaisia prosesseja.
Sen sijaan taikauskoisuuden on todettu vaikuttavan kasvojen havaitsemiseen. Riekki on tutkinut, miten tiedon käsittely ja ajattelu eroavat taikauskoisilla ja ei-taikauskoisilla henkilöillä. Taikauskoiset esimerkiksi näkevät ympäristössä kasvoja herkemmin kuin skeptikot.
– Taikauskoisilla henkilöillä oli herkempi kynnys tulkita ärsyke kasvoiksi.