Hyppää sisältöön

Vappujuhlinta vilkasta: Nujakointia, päihtymystä, puukotus ja aggressiivinen majava

Kotimaan suurissa kaupungeissa vappuaattona ja vappupäivän varhaisina tunteina juhlinta on sujunut pääsääntöisesti vilkkaan kesäviikonlopun lailla. Vakavin välikohtaus tapahtui Keski-Uudellamaalla, Järvenpäässä.

Nuorison huolto- ja auttamisoperaatio partioi vapunviettäjien keskuudessa Esplanadin puistossa Helsingissä vappuaattona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vappuaaton keväinen sää on saanut juhlijat liikkeelle eri puolilla Suomea. Soittokierros poliisin tilannekeskuksiin paljastaa, että juhlinta on kuitenkin sujunut melkoisen ”perinteisin menoin” .

Helsingissä juhlinta on sujunut pääosin rauhallisesti. Poliisi kertoi kello kahden aikaan, että pääkaupungissa on meneillään perusviikonlopun tunnelma.

Kaupunki alkoi rauhoittua kello 21.30 aikoihin, kun poliisi ryhtyi tyhjentämään Kaivopuistoa alaikäisistä juhlijoista.

Järvenpäässä vappuaaton pahin välikohtaus

Sen sijaan Keski- ja Itä-Uudellamaalla poliisilla on ollut kohtuullisen vilkasta. Komisario Jarmo Ojala kertoo, että kello 19-02 välisenä aikana poliisilla oli ollut kaikkiaan lähes 180 tehtävää.

– Päihtyneitä, häiriökäyttäytymistä, pahoinpitelyjä, Ojala luettelee. – Voisi sanoa, että ehkä nyt on ollut keskivertoa vilkkaampaa kuin viime vappuna.

Vappuaaton vakavin välikohtaus tapahtui kello 20 aikoihin Järvenpään Rantapuistossa, missä nuorta miestä puukotettiin. Uhri joutui sairaalahoitoon. Epäillyn puukottajan henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. Ojalan mukaan tapausta tutkitaan tapon yrityksenä.

Pirkanmaallakin poliisi kuvailee vappuaattoa luonteeltaan hyvin perinteiseksi. Poliisin tiedossa on häiriökäyttäytymistä, pahoinpitelyjä ja rattijuoppoja. Mitään vakavampaa alueella ei ollut aamukahteen mennessä tapahtunut.

Lounais-Suomessa pelottava majava

Lounais-Suomen poliisin tilannekeskus ilmoittaa sekin, että hauskanpito on sujunut ”kohtuullisen perinteisesti”.

Poliisilla on ollut keikkaa melko paljon, mutta pahoinpitelyjen ja humalaisten lisäksi mitään erikoista ei ole tullut eteen. Ellei sitten mukaan lasketa aggressiivista majavaa, josta poliisi sai ilmoituksen.

Kankaanpäästä oli poliisille kiirinyt hätääntynyt viesti majavasta, joka käyttäytyy perin aggressiivisesti. Ilmoituksen tehneet henkilöt eivät uskaltaneet tulla ulos talostaan, kun pihalla temppuili vihainen talttahammas.

Eläimen kohtalo tai sen aggression syy ei ole selvinnyt.

– Poliisi kävi paikalla, mutta majavaa ei löytynyt, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista.

Itä-Suomessa liian avulias ystävä

Itä-Suomen poliisi kertoo, että alueella on koettu normaaleja vappuhulinoita. Alkuilta oli rauhallinen, mutta sen jälkeen tehtävien määrä lisääntyi.

– Savonlinnassa puukot ovat heiluneet, mutta nuorison kokoontumispaikoilla juhlinta on ollut kohtuullisen rauhallista, poliisista kerrotaan.

Poliisi haluaa kuitenkin varoittaa eräästä harmittomalta vaikuttavasta teosta, mutta joka voi aiheuttaa tekijälle isojakin harmeja. Poliisi otti vappuaattona näpistyksestä epäillyn henkilön kiinni ja istutti tämän poliisimaijan takaosastoon. Kun poliisien katse oli toisaalla, epäillyn näpistäjän ystävä kävi avaamassa maijan takaoven ja vapautti toverinsa.

Poliisin mukaan kyseessä on vakava teko.

– Silloin on paljon isompi rikos käsittelyssä kuin näpistys, Itä-Suomesta muistutetaan.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulussa ja Rovaniemellä vilkasta

– Kuin vilkas viikonloppuyö tehtävämäärien osalta, toteaa Oulun poliisin johtokeskus.

Alueella on todistettu häiriökäyttäytymistä, kotihälytyksiä sekä nahisteluja ja pieniä tappeluja. Kukaan ei kuitenkaan ole loukkaantunut eikä yhteenotoissa ole aamukahteen mennessä käytetty mitään kättä pidempää.

Rovaniemelläkin alkuillasta vappujuhlinta oli railakasta, mutta yötä kohden hauskanpito rauhoittui.

Lue myös:

Presidenttipari vastaanotti vapun laulutervehdykset, joukossa muun muassa tuutulaulu

Ylioppilaskunnan Laulajat polkaisi vapun käyntiin – katso video Ullanlinnanmäeltä

Samppanjaa vai kuoharia, maistatko eron? Teimme makutestin juhlijoille – Tulos selviää tältä videolta

Vappuvisa – Tunnistatko, kuka näissä vappupuheissa puhuu, ja mistä vuosikymmenestä on kyse?

Iloisesti vellova juhlakansa todisti Mantan lakitusta, paikalla tuplasti enemmän väkeä kuin viime vuonna – katso parhaat palat

Manta sai lakkinsa, vapunjuhlinta vauhtiin – Poliisi: Espan puistossa vähintään 60 000 ihmistä

Suosittelemme sinulle