Hyppää sisältöön

Kävelysilta romahti Ulvilan historiallisella ruukkialueella – uutta siltaa ei ole ehkä varaa rakentaa

Silta romahti, kun ryhmä ihmisiä odotti sen päällä pääsyä sisään rakennukseen. Kaikeksi onneksi kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Leineperin Ruukin silta romahti Ulvilassa
Leineperin ruukin masuunin silta romahti vappupäivänä. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi. Kuva: Matti Kauvo / Yle
Jenni Joensuu

Leineperin ruukin kävelysilta romahti vappupäivänä Ulvilassa. Sillalla oli romahdushetkellä toistakymmentä ihmistä, joista kolme loukkaantui lievästi. Pelastuslaitos auttoi heidät alas.

Ruukin omistaja Reijo Tupala kertoo ensimmäiseksi ajatelleensa, että nyt tapahtui jotain kamalaa.

– Kuului kova ääni, ikään kuin olisi sattunut kolari. Mukana oli paljon onnea, ettei mitään vakavampaa tapahtunut, Tupala huokaisee.

Silta korjattu viimeksi 13 vuotta sitten

Leineperin ruukin alueella on paljon historiallisia rakennuksia, joista vanhimmat on rakennettu 1800-luvulla. Romahtanut silta sen sijaan oli suhteellisen uusi, se rakennettiin 1990-luvulla ja uusittiin vuonna 2005.

– Ongelmana on tässä tapauksessa ollut luultavasti se, että sillalla ei ole ollut vesikattoa, joka olisi suojannut sitä kosteudelta, selventää rakennustutkija Liisa Nummelin Satakunnan museosta.

Leineperin Ruukin silta romahti Ulvilassa.
Kuva: Katja Halinen / Yle

Reijo Tupala sanoo, että romahtanutta siltaa tarkasteltuaan on käynyt selväksi, että silta todella oli laho.

– Siltarakennetta käytiin viimeksi sunnuntaina läpi, kun tiedettiin vappuryhmien tulevan paikalle. Mitään ulkoisia merkkejä huonosta kunnosta ei näkynyt.

Rakennetaanko uusi silta?

Kun silta 1990-luvulla rakennettiin, sen rahoitti museovirasto.

– Sellaisia rahoituskanavia ei ole enää käytössä. Olen ollut yhteydessä museovirastoon, mutta tässä vaiheessa on vaikea sanoa, korjataanko silta vai puretaanko se kokonaan pois, Reijo Tupala miettii.

Rakennustutkija Liisa Nummelin pitää todennäköisenä, että mikäli silta korjataan, joutuu omistaja maksamaan siitä ainakin osan.

– Omistajan on mahdollista saada avustusrahaa, mutta silloinkin hänelle itselleen koituu maksettavaa.

On hyvin epätodennäköistä, että siltaa pystyisi käyttämään kesällä.

Reijo Tupala

Leineperin ruukin silta romahti vasta päivä sitten, joten tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Reijo Tupala ja Liisa Nummelin ovat yksimielisiä siitä, että ihan hetkeen silta ei tule olemaan käyttökunnossa.

– On hyvin epätodennäköistä, että siltaa pystyisi käyttämään kesällä, Tupala sanoo.

Suosittelemme sinulle