Hyppää sisältöön

Valitsematta jäänyt rehtori avoimena kahdesta nimitysruletista: "Salailua, huhuja, konsultin epämääräinen lista"

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso pääsi kalkkiviivoille Helsingin yliopiston rehtorin valinnassa. Hän vertaa, mitä eroja valintaprosesseissa oli Tampereella ja Helsingissä. Yliopistot perustelevat asiaa luottamuksellisuudella ja avoimuudella.

Kuva: Tampereen yliopisto

Tampereen ja Helsingin yliopiston rehtorit vaihtuvat. Tampereen yliopistoon valittiin rehtoriksi Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls, joka aloittaa uuden yhdistyvän yliopiston rehtorina elokuussa. Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi valittiin viime viikolla kaupunkiekologian professori Jari Niemelä.

Tampereen yliopiston nykyinen rehtori Liisa Laakso on seurannut hakuprosesseja läheltä, koska hän pääsi kolmen joukkoon Helsingin yliopiston rehtorin valinnassa. Hän ruotii rehtoriblogissaan (siirryt toiseen palveluun) nimitysprosessien eroa.

Tampereen uusi yliopisto teki valinnan salassa, mistä tehtiin kanteluita. Helsingin yliopistossa hakuprosessi oli julkinen. Molemmissa tavoissa oli Laakson mukaan ongelmia.

Tampereen yliopistossa ulkopuolisen konsultin laatima nimilista jäi hänen mukaansa epämääräiseksi. Konsultti tutki Laakson tietojen mukaan jopa 200 nimeä. Se jää epäselväksi, moniko heistä oli varsinainen hakija.

– Salailu jatkui aivan loppuun asti. Huhuja kyllä kiersi. Kyseltiin, kuka on hakenut ja kuka ei. Minä en hakenut, eikä minua pyydetty hakemaan. Hallitus etsi uuteen yliopistoon uutta rehtoria, Laakso kirjoittaa blogissa.

Jari Niemelä on uusi Helsingin yliopiston rehtori. Kuva: Helsingin yliopisto / Tapio Ollikainen

Laakso kertoo lähettäneensä marraskuussa hallituksen puheenjohtajalle lyhyen listan. Laakson listalla ensimmäisellä sijalla oli rehtoriksi myöhemmin valittu Mari Walls. Listalla oli myös nyt Helsingin yliopistoon valittu Jari Niemelä.

Laakson mielestä olisi ollut hyvä, jos kolmen kärkikandidaatin nimet olisi julkistettu, että yliopistoyhteisö olisi voinut arvioida ehdokkaita.

Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow sanoo, että rehtorin valinta oli luottamuksellinen prosessi.

Tämän ansiosta yliopiston rehtoriksi oli hänen mukaansa paljon ja hyviä ehdokkaita.

– Parhaat kandidaatit eivät olisi olleet mukana, jos tämä ei olisi ollut luottamuksellinen prosessi, ulkomailta tavoitettu Makarow sanoo.

Hakemuksen jättäneitä henkilöitä oli 15. Muut yhteensä yli 200 tarkastelun kohteena olleista mahdollisista ehdokkaista olivat yhteisön nimeämät henkilöt sekä rekrytointiyrityksen hakuilmoituksen kriteerien mukaisesti identifioimat mahdolliset ehdokkaat.

Hakijalista tiedossa

Helsingin yliopistossa toimittiin päinvastoin. Hakijalista oli kaikkien tiedossa. Laakso pyysi, ettei hänen nimeään anneta heti julkisuuteen.

Helsingin yliopiston valintaprosessi oli Laakson mukaan puolestaan soutamista ja huopaamista. Valintaa henkilöitti hänen mielestään se, että rehtori Jukka Kola halusi jatkaa, ja hänellä oli sekä kannattajia että vastustajia.

Liisa Laakso avaa rehtoreiden nimitysprosessien ongelmia blogitekstissään. Kuva: Jani Aarnio/Yle

– Ensin hallitus hakijoiden ansioiden vertailun perusteella päätyi haastattelemaan viittä henkilöä, joista piti karsia vielä kaksi pois kollegion kuulemiseen. Kaksi muuta henkilöä karsiutuikin, mutta samalla hallitus palasi alkuperäiseen hakijajoukkoon ja kutsui sieltä neljä uutta henkilöä haastatteluun. Heistä kaksi, mukana Jari Niemelä, valikoitiin lyhyelle listalle. Näin viiden joukko karsiutui uudeksi viiden joukoksi!

Keskustelu oli niin avointa, että Laakson mukaan hänen menestystään veikkasivat arkkiatri, Helsingin Sanomien toimitus ja EK:n Jyri Häkämies. Toisaalta avoin keskustelu jäi hänestä vähäiseksi.

–Hallitusta varmasti painostettiin, mutta avointa keskustelua oli vähän. Lisäsikö laaja julkisuus prosessin laatua? Kohdeltiinko hakijoita tasapuolisesti? Valittiinko paras? Avoimia kysymyksiä ainakin jäi, ja jäi niitä Tampereellekin, Laakso pohtii.

Helsingin yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi sanoo, että Helsingin yliopiston hallitus näki hyvänä, että hakuprosessi on mahdollisimman avoin ja julkinen.

Lisätty kello 14.35 molempien yliopistojen kommentit.

Suosittelemme sinulle