Hyppää sisältöön

Suomen suurin tehdas etsii satoja uusia autonrakentajia – kouvolalainen työtön autonasentaja Juha Lehtinen on valmis muuttamaan töiden perässä vaikka heti

Uudenkaupungin autotehdas kiertää kertomassa työpaikoistaan kahdeksassa kaupungissa.

Autotehtaan rekrytointikiertueen rekka Kouvolassa.
Valmet Automotiven rekrytointirekka oli vapun jälkeen parkissa Kouvolassa. Kuva: Juha Korhonen/Yle
Petri Niemi

Valmet Automotive hakee 500:aa autonrakentajaa Uudenkaupungin tehtaalleen.

Yhtiö kertoo autotehtaan työpaikoista rekrykiertueella (siirryt toiseen palveluun), joka vierailee kahdeksassa kaupungissa huhti-toukokuussa. Keskiviikkona rekryrekka oli saapunut Kouvolaan jakamaan tietoa.

– Ihmisten entisellä työkokemuksella ei ole niin merkitystä, koska koulutamme autonrakentajat itse. Hakijan asenne ratkaisee, sanoo Valmet Automotiven resursointiasiantuntija Katja Karresuo-Siitonen.

Vakituisia työpaikkoja on tarjolla hitsaamossa, maalaamossa, kokoonpanossa ja sisäisessä logistiikassa. Koulutukset kestävät joitakin viikkoja työtehtävästä riippuen.

Suomen suurin tehdas Uudessakaupungissa työllistää 4 000 ihmistä. Tänä vuonna yhtiö palkkaa kaikkiaan tuhat uutta rakentajaa ja toimihenkilöä.

– Viime vuonna palkkasimme yli 2 000 ihmistä. Suuri osa heistä tuli tällaiselta rekrykiertueelta. Ihmiset haluavat keskustella rauhallisesti mahdollisuuksista.

Kiertueen esittelyrekassa ei tehdä työsopimuksia. Kiinnostuneet jättävät hakemuksensa yhtiön rekrytointisivuille netissä. Rakentajat on tarkoitus ottaa töihin heinä-elokuun vaihteessa.

Rekrykiertue Kymenlaaksossa ensimmäistä kertaa

Kymenlaaksossa autotehtaan ja Uudenkaupungin, Laitilan ja Rauman sekä TE-toimiston edustajien kiertue on ensimmäistä kertaa. Kouvolassa rekryrekan eteen oli syntynyt jono ennen ovien avaamista.

– Autot ovat kiinnostaneet pienestä pojasta lähtien. Olen valmis lähtemään länsirannikolle työn perässä vaikka heti, kertoo kouvolalainen Juha Lehtinen.

Kouvolalainen Juha Lehtinen etsii uuttaa työtä
Juha Lehtinen voisi muuttaa Uuteenkaupunkiin työn perässä. Kuva: Juha Korhonen/Yle

Lehtinen on kouluttautunut autoasentajaksi, mutta hän on tällä hetkellä työtön.

– Eläkeikään on vähän yli kahdeksan vuotta. Jos saan työtä, niin voisin sitten eläkkeellä palata takaisin Kouvolaan.

Kiertuepaikkakuntien valinnassa Valmet Automotive on tehnyt yhteistyötä TE-toimistojen kanssa. Kouvolassa ja Kotkassa työnhakijoita on ainakin tarjolla, sillä kaupungeissa oli noin 8 500 työtöntä työnhakijaa maaliskuun lopussa.

– Meille on tullut jo Kaakkois-Suomesta työntekijöitä, mutta Kymenlaakso on erittäin potentiaalinen alue, Valmet Automotiven resursointiasiantuntija Katja Karresuo-Siitonen arvioi.

Eniten tehtaan työtekijöitä on Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta, mutta moni tulee myös esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalta.

Asuntoja nousee autokaupunkiin

Ville Rauhala tuli Kouvolan rekrytilaisuuteen pääkaupunkiseudulta katsomaan, miltä työ autotehtaassa vaikuttaa.

– Olen töissä majoitusalalla, mutta pitää miettiä uusia ideoita. Muutto työn perässä ei tunnu mahdottomalta, sillä olen asunut ulkomailla ja muuttanut ennenkin.

Uudenkaupungin autotehdas
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Autotehtaan palkkaamat uudet työntekijät näkyvät myös Uudenkaupungin asuntomarkkinoilla. Kohtuuhintaiset vuokra-asunnot viedään käsistä.

– Asuntopulaa on hiukan, mutta kaupunkiin nousee kerrostaloja ja rivitaloja. Meillä on myös lähellä tehdasta soluasuntoja, joihin voi muuttaa nopeastikin, sanoo kaupungin edustaja Marianne Nurmi.

Suosittelemme sinulle