Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

WHO: Suomessa on maailman paras ilmanlaatu

Tilaston mukaan ilmanlaatu on huonointa Afrikassa ja Lähi-idässä.

kesäinen esplanadi
Kuva: AOP
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ilmanlaatu on maailman parasta, selviää tuoreesta Maailman terveysjärjestön WHO:n julkaisemasta tilastosta. Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos verkkosivuillaan.

Suomessa pienhiukkasten pitoisuus on keskimäärin 6 mikrogrammaa kuutiometriä kohden, mikä on matalin maakohtainen luku maailmassa. Lähes yhtä vähäiseen määrään pääsevät Viro, Ruotsi, Kanada, Norja ja Islanti.

Lähi- ja Kaukoidässä ja Afrikassa on tilaston perusteella huonoin ilmanlaatu. Listan häntäpäähän sijoittuvat Uganda, Mongolia, Qatar, Intia ja Kamerun. Huonoimman ilmanlaadun maissa pienhiukkaspitoisuudet ovat yli kymmenkertaisia verrattuna parhaimmistoon, kertoo Ilmatieteen laitos sivuillaan.

WHO:n julkaisemaan tilastoon on koottu pienhiukkasten mittaustietoja 2 500 paikkakunnalta lähes sadasta eri maasta vuosina 2008–2016.

Erikoistutkija: Suomen kärkipaikalle selkeä syy

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkijan Pia Anttilan mukaan on olemassa selkeitä syitä sille, miksi Suomessa ilmanlaatu on parasta maailmassa. Hänen mukaansa Pohjoismaissa, Kanadassa ja Virossa ollaan kaukana isoista päästökeskittymistä.

Anttila sanoo, että yksi syy kärkisijaan on kehittynyt teknologia.

– Meillä on teollisuudessa tehty jo pitkään ympäristönsuojelutyötä. Autotkin ovat suhteellisen hyviä, kun verrataan maailman keskimääräiseen autokantaan.

Yhdeksi vaikuttavaksi tekijäksi Anttila listaa sen, että suomalaisia on aika vähän.

– Meillä ei synny pahemmin valokemiallisia saasteita. Ei ole kuumaa aurinkoa, ei aavikkoja ja paljon sateita ja suhteellisen kostea ilmasto. Tämä on monen asian summa, Anttila selvittää.

Hän sanoo, että kehittyvien maiden osalta tilastossa on otettava huomioon mittaustietojen epävarmuus. Mittausten lukumäärä voi olla pieni, eikä laatu ole välttämättä kovin luotettava.

– Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on tehty pitkään ilmanlaatuseurantaa, mittaustuloksia on paljon ja laadusta ollaan tarkkoja. Afrikassa, Kauko-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa mittauksia on vasta hiljattain aloiteltu ja mittauksia on yksi tai kaksi maata kohden, hän sanoo.

Lue myös:

WHO: Yhdeksän kymmenestä ihmisestä hengittää vaarallisen saastunutta ilmaa

Suosittelemme