Hyppää sisältöön

Museovirasto näytti vihreää valoa: Historiallisesti merkittävään 1700-luvun linnoitukseen puhkaistaan tunneli

Museoviraston mukaan rakennustyö Haminassa on Suomen mittakaavassa harvinainen ja vaativa.

Hamina Bastionin linnoitusmuuri
Linnoituksen muurin läpi on tarkoitus puhkaista huoltotunneli, jolloin Hamina Bastionin ja Haminan pesäpallokentän välille muodostuu kulkuyhteys. Kuva: Sakari Saksa / Yle
Miina Sillanpää

Haminan historiallisen linnoituksen muurin saa puhkaista.

Museovirasto on antanut Haminan kaupungille luvan rakentaa huoltotunneli historiallisesti merkittävän linnoituksen muurin läpi.

Puhkaisemisen myötä Haminan pesäpallokentän eli Vallikentän ja tapahtuma-areenana tunnetun Hamina Bastionin välille muodostuu suora kulkuyhteys. Huoltotunnelin rakentamista on perusteltu muun muassa sillä, että se mahdollistaa hätäpoistumistien tapahtuma-areenalta ja toisaalta edistää esteettömyyttä.

Haminan kaupunki haluaa myös kehittää ja laajentaa Vallikentän ja Hamina Bastionin muodostamaa tapahtumien järjestämiseen sopivaa aluetta.

Haminan keskustaa reunustava linnoitus on harvinainen ympyrälinnoitus. Museoviraston mukaan se on suhteellisen hyvin säilynyt, valtakunnallisesti arvokas esimerkki 1700-luvun kaupunkilinnoituksesta.

Ruotsi aloitti linnoituksen rakentamisen vasta perustetun Haminan kaupungin suojaksi vuonna 1721. Linnoitustyöt olivat kesken, kun kaupunki liitettiin Venäjään vuonna 1743. Ne viimeisteltiin Venäjän vallan alla.

Arkeologi valvoo

Haminan suunnittelemille muutostöille ei Museoviraston mukaan ole estettä.

Museoviraston huhtikuussa antaman lausunnon mukaan suunnitellut työt eivät merkittävästi vaikuta Haminan linnoituksen arkeologiseen kokonaisuuteen, eivätkä ne hankaloita Haminan linnoituksen hahmottamista.

Valtakunnallisesti merkittävällä alueella sen käytön on kuitenkin sovittava historialliseen miljööseen ja alueen kaupunkikuvalliset sekä kultturihistorialliset arvot on turvattava.

Museovirasto edellyttää, että seiniin ja lattiaan tehtävät purku- ja kaivuutyöt tehdään arkeologin valvonnassa.

Museoviraston mielestä kulttuuri- ja rakennushistorialliseen kohteeseen ollaan tekemässä melko mittava muutostyö, joka rakennustyönä on Suomessa harvinainen ja vaativa.

Vallikenttä ja vallit
Kuva: Ville Pisto / Yle

Töihin syksyllä

Haminan kaupunkikehitysjohtajan Matti Filpun mukaan vallin rakennustöihin on määrä ryhtyä ensi syksynä. Määrärahat huoltotunnelia ja WC-tiloja varten on varattu kaupungin budjettiin tälle vuodelle. Summa on 340 000 euroa.

Haminan kaupunki on suunnitellut vallin puhkaisemista jo pitkään. Haminan Palloilijoiden sarjanousu Superpesikseen antoi lisäperusteen hankkeen eteenpäin viemiselle.

Viime kesänä kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kaavaili, kuinka yhtenäisellä alueella voisi järjestää aiempaa suurempia tapahtumia.

– Tässä voisi puhua niin sanotusta Linnoitus-areenasta. Mikäli välissä olevaan valliin saadaan aukko, voidaan käyttää koko areenan molempia puolia yhtä aikaa isoissa tapahtumissa, Muhonen sanoi elokuussa.

Katettu katsomo suunnitteilla

Kaupungin omistamalle Vallikentälle voisi nousta ensi vuodeksi myös Superpesiksen vaatima katettu katsomo, mutta sen rahoittamisesta kaupunki päättää vasta syksyllä, kun uutta budjettia laaditaan.

Superpesis edellyttää, että pääsarjassa pelaavalla joukkueella olisi kotikentällään 1500 katettua katsomopaikkaa.

Katsomon rakentaminen riippuu Filpun mukaan esimerkiksi Haminan Palloilijoiden menestyksestä.

Myös katetun katsomon rakentamisesta on neuvoteltava Museoviraston kanssa.

Suosittelemme sinulle