Hyppää sisältöön

Havaiji rajoittaa aurinkorasvojen myyntiä – vaurioittavat koralliriuttoja

Havaijisaaret houkuttelevat vuosittain noin kahdeksan miljoonaan turistia.

Lapset leikkivät Kalapakin rannalla Havaijilla. Kuva: AOP

Havaijista on tulossa ensimmäinen Yhdysvaltojen osavaltio, joka kieltää koralliriuttoja vaurioittavien aurinkorasvojen myynnin.

Vuonna 2021 voimaan astuva laki kieltäisi 3 500 suosituinta aurinkorasvaa, BBC raportoi. Osavaltion parlamentin hyväksymä laki odottaa nyt kuvernööri David Igen allekirjoitusta.

Monet myydyimmistä aurinkorasvoista sisältävät oksibentsonia ja oktyylimetoksisinnamaattia, jotka joidenkin tutkijoiden mukaan haalentavat korallien värejä.

Lain esitelleen senaattorin Mike Gabbardin mukaan tällaisten aurinkorasvojen kieltäminen on merkittävä edistysaskel ihmisten ja luonnon suojelussa.

– Tällä on suuri vaikutus koralliriuttojen, merielämän ja ihmisten terveyden suojelemiseen, Gabbard kertoi Honolulu Star Advertiser -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Kuinka suuri merkitys?

Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, kuinka suuri merkitys aurinkorasvojen kieltämiselle on koralliriuttojen hyvinvoinnille.

Kemikaalien vaikutuksia tutkineen Craig Downsin julkaiseman tutkimuksen mukaan 12 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vuosittain maailman koralliriutoille. Downsin mukaan pienikin lasku oksibentsonipäästöissä parantaisi koralliriuttojen mahdollisuuksia selviytyä pitkistä ja kuumista kesistä.

Southamptonin yliopiston koralliriuttalaboratorion johtaja Jorg Wiedenmann huomauttaa, että aurinkorasvojen kieltäminen ei kuitenkaan ratkaise koralliriuttojen muita ongelmia, kuten esimerkiksi lämpötilan normaalista poikkeavaa vaihtelua, ylikalastusta ja rannikoiden suuria saastepäästöjä.

– Mutta jos on turistien suosimia alueita, ei ole kohtuutonta olla varovainen ja sanoa "kyllä, (aurinkorasvoilla) voi olla lisävaikutusta", Wiedenmann kertoi Nature-tiedelehdelle.

Kuva: AOP

Vaikutus turismiin huolestuttaa

Havajille saapuu vuosittaina noin kahdeksan miljoonaa matkailijaa. Ympäristöjärjestöt ovat tukeneet lakiehdotusta, mutta monet paikalliset yhdistykset ja yrittäjät ovat huolissaan kiellon vaikutuksista turismiin.

Aurinkorasvoja valmistavan Bayer lääkeyhtiön mukaan oksibentsonia on vaikea korvata jollain toisella ainesosalla, Honolulu Star Advertiser raportoi.

Lehden mukaan myös Havaijin lääketieteellinen yhdistys on vastustanut aurinkorasvojen myyntirajoituksia. Lääkärit katsovat, että luotettavaa tietoa aurinkorasvan vaikutuksesta koralliriuttoihin ei ole esitetty. Sen sijaan on paljon näyttöä siitä, että aurinkorasva suojelee ihmisiä ihosyövältä.

Lue lisää:

BBC: Hawaii to ban certain sunscreens harmful to coral reefs (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle