Hyppää sisältöön

Nobelin kirjallisuuspalkintoa ei jaeta tänä vuonna – #metoo-kohun surkea hoito pakotti Akatemian päätökseen

Kyseessä on ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun kirjallisuuspalkinto jää jakamatta.

Kuva: Pelle T Nilsson / AOP

Ruotsin akatemia on ilmoittanut, että se ei jaa Nobelin kirjallisuuspalkintoa tänä vuonna. Päätös on seurausta kuukausia jatkuneesta kriisistä, joka on saanut useat Akatemian jäsenet jättämään tuolinsa.

– Olemme pitkien ja tiiviiden keskustelujen jälkeen päättäneet, ettemme jaa palkintoa. Ulkopuolisen maailman luottamus meitä kohtaan on niin heikkoa, että luovumme palkinnonsaajan valinnasta tänä vuonna, kertoo väliaikaisesti pysyvän sihteerin tehtävää hoitava Anders Olsson uutistoimisto TT:lle.

Akatemia kertoi päätöksensä lehdistötiedotteessa kotisivullaan (siirryt toiseen palveluun). Koska kirjallisuuspalkintoa ei jaeta tänä vuonna, se aikoo jakaa ensi vuonna kaksi kirjallisuuspalkintoa – sekä tämän että ensi vuoden.

Poikkeustilanteita aiemminkin

Kyseessä on ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun kirjallisuuspalkinto jää jakamatta.

Kokonaan palkinto on jätetty jakamatta seitsemän kertaa: vuosina 1914, 1918, 1935 ja 1940–43. Lisäksi palkinnon jako on viidesti siirretty seuraavalle vuodelle, kuten tälläkin kertaa.

Akatemian jäsenen puoliso aiheutti kriisin

Akatemian kriisi alkoi #metoo-kampanjan kuohuissa marraskuussa, kun 18 naista syytti Akatemian jäsenen puolisoa, Jean-Claude Arnault'ta, seksuaalisesta ahdistelusta. Myöhemmin häntä on epäilty myös kirjallisuuspalkinnon saajien nimien vuotamisesta julkisuuteen ja talousepäselvyyksistä kulttuuriklubillaan, jota Akatemia on tukenut rahallisesti.

Kuusi Akatemian jäsentä on jättänyt tehtävänsä, koska kriisiä on heidän mielestään hoidettu liian huonosti. Kaksi jäsentä on luopunut tehtäviensä hoidosta jo aiemmin.

– Ruotsin akatemian aktiiviset jäsenet ovat täysin tietoisia siitä, että nykyisen luottamuspulan ratkaisu vaatii pitkäaikaista ja voimakasta muutostyötä. On välttämätöntä antaa ajan kulua, jotta yleisön luottamus Akatemiaan voidaan palauttaa, ennen kuin seuraava Nobelin palkinnonsaaja julkaistaan, sanoo Anders Olsson lehdistötiedotteessa.

Akatemian toimintakyvyn takaamiseksi sen sääntöjä on muutettu, ja siitä voi nykyään erota. Aiemmin jäsenyys oli elinikäinen. Akatemiassa on tällä hetkellä kymmenen jäsentä, kun tuoleja on 18.

Tarkennettu 4. toukokuuta kello 10.50: Tietoja Akatemian eronneista jäsenistä.

Lue myös: Suomen kirjailijaliiton vetäjä on tyytyväinen siihen, että kirjallisuuden Nobel jää jakamatta – "Nyt ei tarvitse epäillä, miten palkinnon saaja on valittu"

Analyysi: Ruotsin akatemia yritti pitää kiinni ikuisista tuoleistaan ja uhrasi samalla kirjallisuuden Nobelin maineen

Ruotsin akatemiassa kuohuu lisää: Kulttuuriprofiiliksi kutsuttu mies kähmi myös prinsessa Victoriaa

Miten kielenhuoltajakerho sai Ruotsin sekaisin? Kuusi pointtia, jotka auttavat seuraamaan kirjallisuuden Nobel-skandaalia

Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"

Suosittelemme sinulle