Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa järjestetään hotsin syönnin MM-kilpailut heinäkuussa

Hotsi on hämeenlinnalainen erikoisuus, joka on keitinpiiras pätkällä makkaraa.

mies syö hotsia
Hotsin piirakka tehdään munkkitaikinasta ja sisään laitetaan "sinistä" makkaraa viipale tai kaksi. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Miki Wallenius

Kuka syö nopeimmin kolme hotsia? Tästä kisataan Hämeenlinnan torilla heinäkuussa.

Hotsin syönnin MM-kisat järjestää Kimmo Puonti, joka itse pyörittää grillivaunua Hämeenlinnan torilla.

– Hotsi on minusta niin perihämeenlinnalainen tuote, että siitä on pakko järjestää maailmanmestaruuskilpailut. Kilpailussa on tarkoitus syödä nopeasti kolme hotsia, sillä yksi olisi liian helppo, naurahtaa Kimmo Puonti.

Karsinnat järjestetään heinäkuun 17. päivä ja finaali 19. päivä.

Hotsin nimi juontuu sanoista hot dog.

Keitinpiirakka valmistetaan munkkitaikinasta

Oikeaoppinen hotsi valmistetaan höyrykeitetystä piirakasta ja lenkkimakkarasta. Piirakka on tehty munkkitaikinasta. Sisään laitetaan 1–2 puolikasta halkaistua makkaranpätkää

Forssassa nimitystä hotsi tarkoittaa puolestaan lihapiirakkaa, jonka sisällä on kaksi nakkia.

Hotsin keksijänä pidetään yleisesti edesmennyttä rouva Sirkka Vallia, joka pyöritti kaupungissa Vallin grilliä. Valli myi aikoinaan myös omena- ja luumupiirakoita, jotka nekin täytettiin makkaralla.

Suosittelemme sinulle