Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkimus: Kiistelty BEMER ei toimi fibromyalgian kipuihin

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tehdyn tutkimuksen mukaan BEMER-sähkömagneettilaite vaikutti fibromyalgian kipuihin yhtä paljon riippumatta siitä, oliko sen hoitava osa päällä vai ei.

Bemer-laitteen näyttöruutu.
Bemer-verisuoniterapialaitteita oli suomalaisurheilijoiden käytössä Lontoon olympialaisissa. Kuva: Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tehty tutkimus osoittaa, että fibromyalgian aiheuttamien kipujen hoitoon markkinoitu BEMER-sähkömagneettilaite ei toimi. Tulosten mukaan se on yhtä tehokas kuin lumelääke.

Fibromyalgiaoireyhtymän (Terveyskirjasto) syntymekanismia ei tunneta, mutta se aiheuttaa jatkuvia tai lähes jatkuvia kipuja.

Tutkimusta tehtiin vuodesta 2015 vuoteen 2016. Tutkittavana oli 108 naista, joilla oli todettu krooninen fibromyalgian aiheuttama kipuoireisto.

Tutkimus tehtiin niin, että potilaat saivat kolmeksi kuukaudeksi kotiinsa hoitolaitteen, ja käyttivät sitä aamuin illoin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kaikkien laitteiden merkkivalot toimivat, mutta puolesta oli otettu varsinainen hoitava osa pois päältä.

Kolmen kuukauden jälkeen he kävivät vaihtamassa laitteen niin, että toimimattomat vaihtuivat toimiviin ja päinvastoin. Tutkittavat eivät tienneet oliko heillä kulloinkin käytössään toimiva vai deaktivoitu laite.

Potilaiden oireita ja laitteidenkäyttöä seurattiin päiväkirjoilla, ja laitteiden tehoa kyselylomakkeilla.

Tulosten mukaan potilaiden kipu ja jäykkyys vähenivät ja toimintakyky lisääntyi samalla tavalla riippumatta siitä, hoitivatko he itseään toimivalla vai toimimattomalla laitteella.

BEMER-hoito oli siis yhtä tehokasta kuin lumehoito, eli toisin sanoen sillä ei ollut mitään tehoa.

– Tutkimuksessa käytetyillä mittareilla BEMER-sähkömagneettihoidosta ei voitu todeta minkäänlaista hyötyä fibromyalgiapotilaiden hoidossa, summaa tutkijaryhmää johtanut fysiatrian ylilääkäri Jari Ylinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Lue myös:

Lännen Media: Tero Pitkämäki mainostaa parannuskonstia, joka ei toimi
Krooninen kipu tarvitsee kuuntelijan – monia koskettava ongelma elokuvan ja väitöskirjan aiheena
Olympiakomitea luopuu kiistellystä magneettiterapiasta

Suosittelemme