Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Puna-armeijan turkkeja varten tarhattu supikoira on sitkeä selviytyjä – riistapäällikkö pitää vieraslajin hävittämistä Suomesta mahdottomana tehtävänä

Haitalliseksi vieraslajiksi nimettyä supikoiraa on tähän saakka saalistettu riistanhoitotarkoituksessa jopa 200 000 yksilöä vuosittain.

Supikoirat riistakamerassa
Riistakamera on tehokas väline havainnoida supikoira. Kuva: Mikko Alhainen / Riistakeskus
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Laajalti levinnyt supikoira saa luonnossa paljon tuhoa aikaiseksi. Se pääsikin torjuttavien vieraslajien listalle, kun EU laajensi viime kesänä luetteloa. Supikoiraa koskeva siirtymäaika päättyy ensi vuonna.

Se, miten haitalliseksi vieraslajiksi luokitus vapauttaa metsästystä, tarkentuu myöhemmin.

Tarkkanokkaisena eläimenä se löytää erityisesti maassa pesivien lintujen pesille.

Olli Kursula

Keski-Suomen riistapäällikön Olli Kursulan mielestä vieraspedon kanta pitäisi saada mahdollisimman pieneksi, koska se on lisä maan luontaiseen petokantaan.

– Se on niin älyttömän runsaslukuinen, että vaikka se ei ole mikään mestarisaalistaja, niin tarkkanokkaisena eläimenä se löytää erityisesti maassa pesivien lintujen pesille. Suurin ongelma ovat sorsa- ja metsäkanalinnut.

Keski-Suomessa metsästetään yli 10 000 vuodessa

Supikoira tuli Suomeen 1970-luvulla Neuvosto-Karjalasta. Muutamassa vuodessa se levittäytyi Etelä- ja Keski-Suomeen ja valloitus on jatkunut Lappiin saakka.

Saalis on Keski-Suomessa ollut 10 000–15 000 yksilön paikkeilla vuodessa.

Olli Kursula

– Alunperin se on lähtöisin Aasiasta, mutta Neuvostoliitossa niitä istutettiin turkiseläimiksi. Huhu kertoo, että puna-armeijan lentäjille piti saada turkkitarpeita.

Suomessa supikoiraa on Kursulan mukaan tähän saakka metsästetty riistanhoitotarkoituksessa.

– Saalis on Keski-Suomessa ollut 10 000–15 000 yksilön paikkeilla vuodessa. 2016 koko maassa ylitettiin 200 000 supikoiran raja.

Kaikkiruokainen ja taudinkestävä

Supikoiran kokonaan hävittämistä Kursula pitää mahdottomana tehtävänä, koska se on niin hyvä selviytyjä.

Laji leviää tehokkaasti, koska naaraat lisääntyvät jo vuoden ikäisinä, ja pentuja tulee paljon, keskimäärin toistakymmentä.

Se on lisäksi kaikkiruokainen ja ainoana koiraeläimenä se nukkuu talviunta.

Olli Kursula

– Se on lisäksi kaikkiruokainen ja ainoana koiraeläimenä se nukkuu talviunta rakennusten alla tai maaluolassa suojassa pakkasilta.

Ja vielä bonuksena: supikoira on todella taudinkestävä. Sellaista tautia ei ole löydetty, joka kantaa rajoittaisi.

– Se selviää esimerkiksi kapista. Kettu siihen kuolee, mutta supikoira selviää ja levittää tautia. Lisäksi se on rabieksen kantaja.

Supikoirien esiintyminen jo tunnetaan, mutta Luonnonvarakeskus toivoo kansalaisilta havaintoja muista vieraslajeista, erityisesti piisamista ja jättipalsamista.

Suosittelemme