JANAKKALA Rally-toko yhdistelee elementtejä tokosta eli tottelevaisuuskoulutuksesta, agilitystä ja koiratanssista. Laji on kehitetty tavalliset koiranomistajat mielessä pitäen. Rally-tokon tarkoitus on kouluttaa koiria iloisella aktivoinnilla.
Pikkutarkkoja suorituksia tärkeämpää onkin omistajan ja koiran toimiva yhteistyö niin harjoituksissa kuin kisoissa. Koiraa saa kehua ja ohjeistaa koko suorituksen ajan suullisesti ja käsimerkein. Lajin luonnetta kuvaa myös se, että tuomari voi pudottaa pisteitä esimerkiksi liian kovasta komentamisesta, hihnan kiristymisestä ja koiran haluttomuudesta.
– Koiran kanssa on tarkoitus pitää hauskaa tehtävien lomassa. Tämä ei ole siis mitään tiukkapipoista tekemistä, Janakkalan koirakerhon rally-tokon koevastaava Ritva Kylävuori toteaa.
Rally-tokossa koirakko suorittaa vauhdikkaan radan, jonka varrella on erilaisia tehtäväkylttejä. Tehtävät voivat olla esimerkiksi erilaisia käännöksiä, puolenvaihtoja, pyörähdyksiä, peruuttamista ja perusasentoja, kuten istumista ja seisomista. Radalla voi olla myös pujottelu-, putki- ja hyppytehtäviä. Radan vaikeustaso nousee ylemmissä luokissa.
Tavoitteena kansainvälisesti yhtenäiset säännöt
Vuonna 2014 virallistettu rally-toko kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Kennelliiton tilastojen mukaan lajin suorituksia tehtiin viime vuonna yhteensä 11 137, joka oli yhdeksän prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna.
Koiranäyttelyt säilyivät edelleen suosituimpana ja aglity toiseksi suosituimpana koiraharrastuslajina. Rally-toko on kuitenkin noussut huimaa vauhtia kolmanneksi suosituimmaksi koiraharrastuslajiksi. Yleisesti koiraharrastusten suosiossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia ja kaikkiaan vuonna 2017 erilaisissa kokeissa ja kilpailuissa käytiin 177 298 kertaa.
– Rally-toko on kovassa nosteessa tällä hetkellä. Suosion taustalla on varmaan se, että kynnys lähteä harrastamaan on matala, ja tämä sopii ihan kaikille koiraroduille. Samaten tämä sopii kaikille ohjaajille iästä riippumatta, Kylävuori pohtii.
Janakkalan koirakerhossa kasvanut suosio näkyy muun muassa siinä, että suuretkin kisat täyttyvät ja harrastajia riittää. Kylävuori toivoo, että lajille saataisiin kansainvälisesti yhtenäiset säännöt. Tämä mahdollistaisi Euroopan-mestaruus- ja maailmanmestaruuskisojen järjestämisen.
Koiran kanssa harrastaminen lisää hyvinvointia
Koiran kanssa harrastaminen kehittää omistajan ja koiran välistä sidettä. Samalla se lisää sekä omistajan että koiran hyvinvointia jumppaamalla aivoja ja kroppaa.
– Kyllä rally-toko varmasti yleistä hallintaa ja yhteistyötä parantaa. Tahvo on tämmöinen todella vilkas paimenkoira, joka rakastaa työntekoa. Sille on vain pakko tarjota jotain töitä. Minulla ei ole lampaita ja siksi tarjoan sille rally-tokoa ja agilityä tekemiseksi, noin neljä vuotta rally-tokoa harrastanut Jenny Rantamölö toteaa.
Rantamölö ajatteli ennen, että rally-tokon pariin hakeutuvat ne, jotka eivät viitsi harrastaa tottelevaisuuskoulutusta. Nyt hän kertoo oivaltaneensa, että kyseessä on kokonaan erilainen laji. Rally-tokossa häntä viehättävät nimenomaan vaihtelevat haasteet sekä onnistumisen kokemukset.
– Tahvon mielestä tämä on niin kivaa, että minun tehtäväni on lähinnä rauhoitella sitä. Se kun haluaisi tehdä koko radan kahdella jalalla pomppien, Rantamölö kuvailee.