Tämän vuoden toisessa välikysymyksessä SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton punavihreä oppositio on liittoutunut Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.
Pienistä oppositiopuolueista RKP aikoo esittää välikysymyskeskustelussa oman epäluottamuslauseensa. RKP:n mukaan hallitus on epäonnistunut työmarkkinoiden uudistamisessa.
Kristillisdemokraatit eivät ole myöskään allekirjoittaneet välikysymystä. Eduskuntaryhmän tiedotteessa edellytetään, että hallitus ottaa vakavasti kehysselonteosta esitetyn kritiikin.
”Nuorten työmarkkina-asema heikkenee”
Välikysymyksessä hallitukselta kysytään, miksi hallitus asettaa alle 30-vuotiaat muita heikompaan asemaan työmarkkinoilla ja lisää heidän työmarkkina-asemaansa liittyvää epävarmuutta tilanteessa, jossa epävarmuutta nimenomaan pitäisi vähentää.
Oppositio viittaa hallituksen linjaukseen, että kolme kuukautta työttömänä ollut nuori voitaisiin palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erillisiä perusteita.
Hallituksen tavoitteena on tukea nuorten työllistymistä. Oppositio muistuttaa, että epävarmat työsuhteet kasautuvat jo nyt erityisesti nuorille naisille.
Oppositio hämmästelee myös, millä perusteella hallitus katsoo, että työntekijöitä eriarvoistavat ja nuoria syrjivät toimenpiteet sopivat yhteen perustuslain, EU-sääntelyn ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten kanssa.
”Irtisanomissuojan heikennys luo kasvutulpan”
Välikysymyksen toinen keskeinen aihe on hallituksen aie heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Hallitus vastaa näin Suomen Yrittäjien toiveisiin, kun paikallisen sopimisen lisäämisestä ei löytynyt ratkaisua.
Oppositio tivaa hallitukselta, mihin perustuu hallituksen käsitys, että irtisanomissuojan heikentäminen lisäisi työllisyyttä.
Oppositiossa epäillään, että hallituksen suunnitelmat loisivat yrityksille kasvutulpan, kun 20 työntekijän yrityksissä yhden työntekijän lisäpalkkaus toisi kaikille työntekijöille normaalin irtisanomissuojan.
Välikysymyksessään oppositio jatkaa työttömyysturvan aktiivimallin ryöpyttämistä. Aktiivimalli on välikysyjien mielestä osoittautumassa pelkäksi työttömyysturvaleikkuriksi.
”Mihin toimiin hallitus on ryhtymässä korjatakseen ilmeisen viallisen aktiivimallinsa?”, neljä oppositiopuoluetta lopuksi kysyy.