Hyppää sisältöön

Retretin tunnetuksi tekemä luolasto herää henkiin Punkaharjulla kesällä

Punkaharjun Tuunaansaaren luolasto herätetään henkiin kesäkuun puolivälissä. Kalliosalin ensimmäisenä tapahtumana järjestetään 16. kesäkuuta Käkipäivät-kesänavauksen iltakonsertti, jonka vetonaulana esiintyy 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Egotrippi.

Tuunaansaaren luolaston Kalliosali on konserttisali syvällä maan sisällä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Luolastossa on tarkoitus järjestää ympärivuotisesti musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Alkuvaiheessa otetaan käyttöön Kalliosali ja sen lähistöllä olevat tilat, joille on haettu 1000 asiakaspaikkaa.

Kuusi vuotta tyhjillään ollut luolasto on kooltaan noin 5300 neliömetriä. Aiemmin tiloissa toimi Taidekeskus Retretti, joka meni konkurssiin vuonna 2012.

Keiku ry:n puheenjohtaja Jussi Silvennoinen kehuu luolaston ainutlaatuisuutta.

– Pääsemme tekemään maailmanluokan miljöössä tapahtumia. Alkuvaiheessa ne ovat perinteisiä konsertteja ja keikkoja. Koko luolaston käyttöönotto mahdollistaa paljon suuremman neliömäärän ja sitä kautta enemmän asiakaspaikkoja festivaaleille tai messu- ja yritystapahtumille, Silvennoinen kertoo.

Silvennoisen mukaan luolaston avaamisella on tärkeä merkitys Savonlinnan seudun matkailulle. Pitkään jatkunut hiljaiselo saadaan katkeamaan.

– Itsekin kun täällä ensimmäisen kerran kävin monen vuoden tauon jälkeen, niin tuli semmoinen olo, että miksi ihmeessä luolasto ei ole missään käytössä. Näin hienoa asiaa piilotellaan täällä, eikä millään tavalla hyödynnetä.

Matkailukeskus Harjun Portin johtajan Markus Kaskisen mukaan Savonlinnan seutu tarvitsee lisäsyitä siihen, miksi matkailijat tulisivat tänne helmikuussa tai huhtikuussa. Kaskinen lupaa ympärivuotisesti korkealaatuisia musiikkitapahtumia ja kansallisia kärkinimiä.

– Me tarvitsemme tänne Savonlinnaan uusia avauksia. Olen aivan vakuuttunut, että me saamme lisää nostetta ympärivuotiseen matkailuun. Tämä luolaston brändi on edelleen tosi vahva.

Luola Events on Markus Kaskisen ja Jussi Silvennoisen yhteinen projekti, joka tuo luolastoon ympärivuotisesti musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Kuva: Kati Rantala / Yle

Brändiä rakennetaan Luola Events -nimellä. Luolaston musiikkitapahtumat on suunnattu täysi-ikäisille.

– Haluamme kehittää matkailullista vetovoimaa ja hankkia tänne asiakkaita myös Etelä-Suomesta, Silvennoinen selventää.

Siivousta vaille valmiit tilat

Luolaston tilat on kierretty läpi viranomaisten kanssa maaliskuussa. Matkailukeskus Harjun Portin johtaja Markus Kaskinen kertoo tilojen olevan nyt siivousta vaille valmiit.

– Pääpaino on ollut pienkorjauksessa ja siivouksessa. Verkkoyhteydet tullaan vetämään luolastoon ennen ensimmäistä tapahtumaa, Kaskinen kertoo.

Kaskisen mukaan puhutaan maltillisista investoinneista, eikä tilojen avaamiseen tarvita merkittävää rahasummaa. Isompien investointien aika on vasta ensi vuonna.

– Ensi vuonna kun tavoitteena on ottaa koko luolasto käyttöön, niin siinä tulee sitten isommat kustannukset kyseeseen. Silloin tarkistamme koko luolaston kalliopinnat, remontoimme ravintolasalia, investoimme ravintolakalusteisiin ja laitamme valaistuksen kuntoon, hän sanoo.

Luolaston omistaa Linholmen Oy, jonka kanssa vuokrasopimus Kalliosali-konserttialueesta tehtiin huhtikuun lopussa.

Tuunaansaaren luolasto rakennettiin maan alle näyttelytarkoitukseen 1980-luvulla.

Suosittelemme sinulle