Hyppää sisältöön

"Mitä enemmän väriä, sen parempi" – tutkijat löysivät marjojen väriaineista uusia terveysvaikutuksia

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan marjojen väriaineista voi olla mahdollista kehittää uusia lääkkeitä esimerkiksi paksusuolensyövän hoitoon.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Anna Ronkainen

Mitä enemmän marjassa on väriä, sen parempi, sanoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla Itä-Suomen yliopistosta. Jo ennestään tiedetään, että marjoilla on runsaasti terveysvaikutuksia, mutta nyt tutkijat ovat tehneet uusia havaintoja marjojen luonnostaan sisältämien väriaineiden terveellisyydestä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa viitteitä siitä (siirryt toiseen palveluun), että marjojen väriaineista eli antosyaaneista voi uuden tiedon mukaan olla mahdollista kehittää uusia lääkkeitä esimerkiksi haimasyövän ja paksusuolensyövän hoitoon.

Tutkimuksen mukaan antosyaanit lisäävät sirtuiini 6-entsyymin aktiivisuutta syöpäsoluissa. Tämän entsyymin säätely saattaa tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Syöpää se ei poistaisi kokonaan. Leviäminen kuitenkin hidastuisi, koska se ei pystyisi lähettämään etäpesäkkeitä.

Maija Lahtela-Kakkonen

– Sirtuiini kuuden määrä on monissa syövissä vähentynyt ja sillä on vaikutuksia syöpäsolujen aineenvaihduntaan. Kun sen määrä kasvaa, niin on mahdollista normalisoida syöpäsolujen aineenvaihduntaa, kertoo Rahnasto-Rilla.

Syöpäsolujen aineenvaihdunnan normalisoimisella syöpäsolujen kasvu on mahdollista pysäyttää ja syövän kehitys hidastuisi.

– Syöpää se ei poistaisi kokonaan. Leviäminen kuitenkin hidastuisi, koska se ei pystyisi lähettämään etäpesäkkeitä, sanoo dosentti Maija Lahtela-Kakkonen.

Sirtuiinit ovat entsyymejä, jotka säätelevät solujen toimintaa ohjaavien geenien aktiivisuutta. Niiden määrä vähenee ikääntyessä, mikä voi vaikuttaa monien sairauksien syntyyn.

Erittäin terveellisiä kuoria ei kannata siivilöidä pois

Väriaineita on useissa kotimaisissa marjoissa, mutta erityisen paljon niitä on mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa. Yhdisteitä on tutkijoiden mukaan erityisesti marjan kuorissa. Ne ovat erittäin terveellisiä, joten kuoria ei kannata esimerkiksi keitettäessä siivilöidä pois.

– Ei siis kannata välittää, jos hampaat mustuu mustikasta. Se on terveellistä, nauraa Rahnasto-Rilla.

Pakastaminen ja marjan ikä vähentävät marjojen terveellisten ainesosien määrää, mutta eivät tuhoa niitä kokonaan.

– Kuivaaminen on hyvä keino säilöä marjoja. Siten terveelliset ainesosat säilyvät paremmin.

Sirtuiiniin liittyvää tutkimusta on tehty Itä-Suomen yliopistossa jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin ryhdyttiin etsimään uusia lääkeaineita, joilla sirtuiineihin voisi vaikuttaa. Tutkimus on edelleen alkuvaiheessa, mutta Rahnasto-Rillan ja Lahtela-Kakkosen mukaan tuoreet tiedot antavat lähtökohtia lääkkeiden kehittämiselle.

Suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa oli mukana Itä-Suomen yliopiston ja National Institute on Aging –tutkimuskeskuksen tutkijoita.

Suosittelemme sinulle