Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Poliisin tutkinta valmistui – Neljää epäillään syrjinnästä, kun Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön

Nainen ehti jo iloita turvallisesta ja hyvästä työpaikasta.

Varusmies ottamassa ruokaa linjastolta.
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisoi viime keväänä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisesta, joka ei päässyt töihin Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.

Keskusrikospoliisi aloitti jutun julkaisun jälkeen syrjintätutkinnan. Tutkinta on nyt valmistunut.

Poliisi epäilee, että naisen tapauksessa neljä ihmistä on syyllistynyt syrjintärikokseen, koska naista ei otettu töihin hänen kaksoiskansalaisuutensa vuoksi.

– Tässä tutkinnassa keskeisenä asiana on ollut epäily, että henkilöstövuokrausyrityksestä työtä hakenut henkilö ei ollut saanut työtä kaksoiskansalaisuutensa takia, tutkinnanjohtaja Jari Nieminen keskusrikospoliisista sanoo Ylelle.

Niemisen mukaan epäillyt työskentelevät henkilöstövuokrausyhtiössä ja yhtiössä, joka tuottaa ravintolapalveluja varuskuntaravintolaan.

– Poliisi ei kommentoi yhtiöiden nimiä tai henkilöiden asemaa yhtiöissä, Nieminen sanoo.

Yle on uutisoinut aiemmin, että henkilöstövuokrausyhtiö on Kairest Oy. Siellä työskentelee siis kolme epäiltyä. Yksi epäilty työskentelee Leijona Catering Oy:ssä, jonne Puolustusvoimien ravintolapalvelut on ulkoistettu.

Poliisi ei epäile Vekaranjärven varuskuntaravintolaan liittyvässä tutkinnassa Puolustusvoimissa työskenteleviä henkilöitä rikoksista.

Kaikki neljä epäiltyä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Poliisin esitutkinta on siirretty syyteharkintaan valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Kouvolassa asuva nainen ehti iloita työpaikasta

Kouvolassa asuva nainen ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, joten kutsutaan häntä tässä jutussa Jelenaksi. Lue Jelenasta tehty uutinen tästä.

Jelena oli nähnyt työpaikkailmoituksen, jossa henkilöstövuokrausyhtiö Kairest Oy etsi asiakasyritykselleen Vekaranjärvelle ravintolatyöntekijää. Työpaikkailmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään muun muassa alan peruskoulutusta tai kokemusta vastaavista töistä, hygieniapassi ja salmonellatodistus sekä vähintään tyydyttävä suomen kielen taito.

Jelena laittoi hakemuksensa Kairest-yhtiöön. Pian kävi ilmi, että kyseessä ei ollut ihan tavallinen ravintola, vaan Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintola.

– Olin iloinen, kun paljastui, että kyseessä oli varuskunnan ruokala. Ajattelin, että se on turvallinen ja hyvä työpaikka, Jelena kertoi vuosi sitten Ylelle.

"Kaksoiskansalaisuus ei käy"

Kairest Oy vastasi Jelenan työpaikkahakemukseen ja ilmoitti, että se pyrkii tarjoamaan Jelenalle tämän koulutusta vastaavaa työtä. Jelenaa myös muistutettiin, että hänellä tulisi olla salmonellatodistus ja hygieniapassi.

Jelena vastasi sähköpostilla, että hänellä on hygieniapassi, ja salmonellatodistuksen hän saa muutaman päivän kuluttua. Vielä samana päivänä Jelena sai Kairest Oy:stä yllättävän sähköpostin.

Siinä todettiin, että “Asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy”.

Siihen päättyi Jelenan tie varuskuntaravintolan keittiöön.

– Olin uskonut pääseväni turvalliseen työpaikkaan. Mutta yhtäkkiä minä itse olinkin se turvallisuusuhka, Jelena kommentoi tilannetta Ylelle viime keväänä.

Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksesta

Yle on uutisoinut aiemmin, että Puolustusvoimissa epävirallinen ohjeistus kaksoiskansalaisten kohtelusta tulee Puolustusvoimien Tiedustelulaitokselta.

Vekaranjärven varuskuntaravintolaan liittynyt uutinen oli yksi niistä uutisista, joissa Yle on kertonut, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia on kohdeltu Puolustusvoimissa syrjivästi ja eri tavoin kuin muita.

Lue myös:

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa

Suosittelemme