Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Mikä roskapussiksi, jos muovisia kauppakasseja ei enää kerry kotiin? Biopussi ei ole täysin ongelmaton

Pussirulla on hyvä vaihtoehto sekajätteelle, koska sen muovi on ohuempaa kuin kauppakassien. Varsinkin, jos se on valmistettu kierrätysmuovista.

Kuvassa nainen nostaa roskapussia laatikkoon.  taustalla pensasaita
Jos kauppakassin joutuu silti ostamaan, kannattaa suosia kierrätysmuovista valmistettua pussia. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni kestokassiin siirtynyt pohtii, mikä olisi ekologinen vaihtoehto sekajätteen roskapussiksi, kun kotiin ei enää kerry kaupan ostoskasseja. Listasimme ekologisten roskapussien eri vaihtoehtoja.

1. Pakkausmuovit ja -pussit

Hedelmäpussit, vessapaperien ja vaippojen pakkausmuovi sekä leipäpussit ovat ekologinen vaihtoehto sekajätteen roskapussiksi. Vaikka muoviset ostoskassit jäisivät kauppaan, kulkeutuu kotiin roskapussiksi sopivia muovikääreitä, joita kannattaa käyttää hyödyksi.

2. Muovipussirulla

Rullalla myytävät roskapussit ovat parempi vaihtoehto sekajätteelle kuin muovinen kauppakassi. Rullapussit on usein valmistettu ohuemmasta materiaalista eli niiden valmistamiseen on käytetty vähemmän luonnonvaroja kuin muovisiin kauppakasseihin. Lisäksi pussirulla tulee halvemmaksi kuin kaupan ostoskassit. Plussaa, jos rullapussi on tehty kierrätysmuovista.

3. Paperipussi

Jätehuollon näkökulmasta paperiset roskapussit käyvät vallan hyvin sekajätteelle. Tärkeää on kuitenkin se, että pussit ovat ehjiä ja sen verran kestäviä, että ne eivät hajoa astian tyhjennyksen aikana. Samasta syystä ei suositella laittamaan märkää jätettä paperipussiin.

4. Biohajoava pussi

Biopussit eivät ole täysin ongelmattomia: Ne eivät Suomen olosuhteissa välttämättä hajoa luonnossa kovinkaan nopeasti. Biopussit käyvät kuitenkin sekajätteelle, joka menee poltettavaksi. Niihin pätee sama kuin paperipusseihin, eli pussin on oltava ehjä eikä se saa hajota tyhjennyksen aikana.

Osa jätehuoltoyhtiöistä on kieltänyt biohajoavien pussien käytön, koska ne sotkeutuvat lajittelukoneisiin. Tarkista siis, salliiko jätehuoltoyhtiösi biopussien käytön seka- tai biojätteelle.

5. Kierrätysmuovinen kauppakassi

Jos kauppakassin joutuu silti ostamaan, kannattaa suosia kierrätysmuovista valmistettua pussia. Kierrätysmuovista valmistettu kaupan ostoskassi parempi valinta kuin uudesta muovista valmistettu, vaikka kierrätysmuoviset kauppakassit on tehty melko paksusta materiaalista.

Lähde: Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Helena Dahlbo ja Joensuun kaupungin jätehuoltoneuvoja Tiina Salminen.

Vaatimukset roskapussien ja jätteen pakkaamisen suhteen voivat vaihdella eri jätehuoltoyhtiöissä. Tarkista oman jätehuoltoyhtiösi ohjeistus.

Suosittelemme sinulle